Slovenija > Črna kronika
24415 ogledov

Mislil, da je zbil divjad, a je ubil Marjana: Štiri dni je mrtev ležal za ograjo

Steklo-nesreča Profimedia Fotografija je simbolična.
Dolenjec Rožle Grintal je bil danes obsojen na štiri leta in pet mesecev zapora. To ni bila prva prometna nesreča, ki jo je povzročil.

Štiriintridesetletni Rožle Grintal je na novomeškem okrožnem sodišču vztrajal, da je 21. oktobra lani med vožnjo iz službe v Trebnjem proti domu na Potovem Vrhu blizu Novega mesta res v nekaj trčil, a da je pomislil na divjad, najverjetneje srno. Pa ni bila: zbil je 49-letnega Marjana Bevca, ki ga je pri tem vrglo čez varnostno ograjo in so ga pod grmovjem našli šele štiri dni kasneje.

Rožle Grintal | Avtor: Rožle Grintal z zagovornikom Matjažem Medletom

Brat je bil tudi njegov skrbnik

Nad Marjanom, ki je končal šolo s prilagojenim programom v Mirni, do smrti pa delal v trebanjskem varstveno delovnem centru in pridno pomagal na domači kmetiji v Brezju pri Trebelnem, je bdel brat Franc Bevc, ki je imel nad njim skrbništvo. V prostem času je Marjan rad pešačil, čeprav je imel  eno nogo krajšo od druge in je zato nosil ortopedske čevlje.

Tako je bilo tudi na usodni petek. Popoldne se je odpravil z domačije, toda zvečer se ni vrnil, prav tako ne čez vikend. Franc ga po telefonu ni mogel poklicati, ker ga je pozabil doma, zato ga je iskal s sovaščani, a brez uspeha, niti sanjalo se jim ni, v katero smer se je napotil. Izkazalo se je, da proti Novemu mestu, tragedija se je zgodila med njegovim vračanjem v Brezje.

Passata odpeljala avtovleka

Kot je ugotovil izvedenec cestnoprometne stroke Ivanu Kambič, je kljub vinjenosti, v njegovem urinu so namerili 1,91 promila etanola, pešačil pravilno po levem robu cestišča in nikakor ne po sredini. Poleg tega naj bi si svetil z lučko na mobilniku, za katerega brat Franc ni vedel, da ga ima.

Grintal, ki je po izpvedbi prič po službi s sodelavci tudi popil nekaj piv,  je vanj zadel s passatom variantom, ustavil, a po svojih besedah odpeljal naprej, ker ni opazil ničesar. Šele voznik kombija, ki je pripeljal mimo dve uri kasneje, je našel telefon in pokrov vzvratnega ogledala volkswagna, Marjanovo truplo pa so za grmovjem ob "stari dolenjki", blizu priključka za Gorenje Karteljevo ter Gorenje in Dolenje Kamenje, odkrili komaj v torek zjutraj, torej skoraj štiri dni po nesreči. Obtoženčevo vozilo je dan prej odpeljala avtovleka, parkiran je bil v Trebnjem, pokrit s ponjavo.

V prid mu je skrb za dva otroka

Tožilka Barbara Prevolšek Rajić je Grintalu, ki ga je zagovarjal odvetnik Matjaž Medle, očitala povzročitev prometne nesreče iz malomarnosti in opustitev poškodovanega v nesreči ter predlagala enotno kazen šest let in pet mesecev zapora. Predsednica senata, sodnica Romana Rački Strmole, mu je izrekla nižjo, štiri leta in pet mesecev aresta, saj ga je oprostila kaznivega dejanja opustitve poškodovanega v nesreči. Sodni izvedenec medicinske stroke je namreč ocenil, da je Bevc umrl že ob trku ali neposredno po njem in mu niti takojšnja pomoč ne bi pomagala.

Najvišja zagrožena kazen je osem let, a je Rački Strmoletova med olajševalne okoliščine upoštevala obtoženčevo relativno mladost in skrb za dva otroka. Oteževalne so bile, da je vinjen že povzročil prometno nesrečo s hudimi telesnimi poškodbami – takrat se je rešetkam izognil z delom v splošno korist – da je tudi tokrat očitno pil, in da o dogodku ni obvestil policije.

Franc Bevc je zoper Grintala vložil premoženjskopravni zahtevek v višini 30.000 evrov.

Komentarjev 2
  • Avatar NickMason
    NickMason 22:39 22.november 2023.

    To je že stara zgodba par mesecev

  • Ender3 17:30 22.november 2023.

    Janez bi rekel «imel je legalno orožje» le uporaba je bila na napačnem kraju, ne/pravem času in namenu..