Slovenija > Črna kronika
20 ogledov

Na dolenjski avtocesti voznik v napačno smer

napačna smer Bobo
Na dolenjski avtocesti je bil med priključkoma Višnja Gora in Grosuplje zaradi voznika, ki vozi v nasprotni smeri, oviran promet.

Po zakonu o pravilih cestnega prometa je vožnja v nasprotni smeri na avtocesti prepovedana, globa za takšno dejanje pa je najmanj 1200 evrov in 18 kazenskih točk, kar pomeni odvzem vozniškega dovoljenja.

Postavili informacijske table

Samo lansko leto je zaradi vožnje v napačno smer umrlo 10 ljudi. Dars je sicer pred nekaj leti na avtocestah in hitrih cestah postavil dodatne informacijske table - roko na fluorescentni podlagi - ter priključke dodatno označil s prometnimi znaki za prepovedan promet, ki se večkrat ponovijo.

Vzpostavili so tudi sistem zaznavanja vožnje v napačni smeri na avtocestnem priključku Vransko na štajerski avtocesti in na hitri cesti Srmin-Škofije. Nasproti vozeča vozila zaznavajo tudi na odsekih avtocest in hitrih cest, kjer je nameščen sistem za nadzor in vodenje prometa, prav tako so z video detekcijo za zaznavo nasproti vozečega avtomobila opremljeni vsi daljši predori na avtocestah in hitrih cestah.

Ko Dars zazna nasproti vozeči avtomobil, na to s pomočjo sistemov in operaterjev v nadzornih centrih opozarja pravilno vozeče voznike prek elektronskih portalov nad avtocesto oz. hitro cesto.

Kaj narediti, če zapeljemo na napačno stran?

Voznikom, ki so naredili prekršek in se znašli na napačni strani avtoceste, na Darsu svetujejo, naj se takoj ustavijo na odstavnem pasu oz. na najbližjem robu vozišča, vklopijo utripalke in zasenčene luči ter nemudoma pokličejo pomoč. Na avtocesti ne smejo obračajo vozila, prečkati voznih pasov ali voziti vzvratno. Ob morebitnem izstopu iz avtomobila si morajo obleči varnostno svetlobno oblačilo in poskrbeti za varno gibanje ter počakati na pomoč.

Kaj pa naj naredijo tsiti, ki naletijo na nasproti vozeča vozila?

Med drugim jim svetujejo, naj ostanejo mirni, naj zmanjšajo hitrost in se umaknejo na ustrezni pas ter vklopijo vse utripalke, da s tem na nevarnost opozorijo še druge voznike za seboj. Ob tem morajo med nadaljevanjem vožnje skrbeti tudi za ustrezno varnostno razdaljo.

Če po radiu slišijo za nasproti vozeče vozilo na odseku, kjer se nahajajo, jim Dars med drugim svetuje, naj prav tako zmanjšajo hitrost in naj ne prehitevajo. Držijo naj ustrezno varnostno razdaljo in se, če je le mogoče, umaknejo na počivališče.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.