Slovenija > Črna kronika
74810 ogledov

Na Hrvaškem na svoj rojstni dan utonila znana slovenska potapljačica

Irena Čok Facebook/DRM Ljubljana
Potapljanje pri otoku Sušac je bilo usodno za Ireno Čok, predsednico Društva za raziskovanje morja Ljubljana in članico nadzornega odbora Slovenske potapljaške zveze.

Irena Čok iz Plavij pri Škofijah se je v torek ponesrečila med potapljanjem pri otočku Sušac, kjer je preživljala dopust s svojim dolgoletnim partnerjem, prav tako na svetovni ravni priznanim podvodnim fotografom Borutom Furlanom. Učiteljica na Glasbeni šoli Piran je, kot smo izvedeli, umrla na svoj 46. rojstni dan. Okoliščine tragedije še niso znane, zgodila pa naj bi se na dekompresijskem postanku po koncu potopa.

"Z globoko žalostjo sporočamo, da nas je zapustila naša dolgoletna predsednica Irena. Potapljanje je bila njena velika ljubezen, ki jo je širila med svoje kolege in tečajnike. Spominjali se je bomo kot neusahljiv vir energije, predano inštruktorico, izjemno podvodno fotografinjo, jamsko potapljačico in predvsem prijateljico. Ne samo naše društvo, celotna potapljaška skupnost je izgubila eno najizkušenejših potapljačic v Sloveniji. Draga Irena, počivaj v miru, neizmerno te bomo pogrešali," je na družabnem omrežju zapisalo Društvo za raziskovanje morja in podvodne športe Ljubljana. Čokova je bila njegova predsednica od leta 2014.

Državna prvakinja v podvodni fotografiji

Irena Čok | Avtor: Facebook/PLK Koper Facebook/PLK Koper
"Za seboj je imela preko 3000 opravljenih potopov po celem svetu. S svojim pozitivnim odnosom do sveta in s krasnimi podvodnimi fotografijami, ki krasijo tudi naše klubske prostore, nam bo ostala v trajnem spominu. V imenu PLK izrekam iskreno sožalje vsem, ki se jih je v srcu dotaknila," pa je zapisal Boris Vuga iz Športnega potapljaškega in ribiškega društva Potapljači Luke Koper, Čokova je bila zadnjih deset let tudi njihova članica.

Od nje so se poslovili tudi na Slovenski potapljaški zvezi, pri kateri je bila članica nadzornega odbora.

Irena Čok je prvi potapljaški tečaj opravila leta 1993, 2005. postala inštruktorica rekreativnega potapljanja, 2011 pa zaključila tečaje tehničnega potapljanja.

Fotografirala je od leta 1998, in kmalu začela dosegati odmevne uvrstitve na mednarodnih natečajih v podvodni fotografiji, bila je večkratna državna prvakinja in uspešna tudi na svetovnih prvenstvih, tako v vlogi asistentke, kot fotografinje in vodje reprezentančne ekipe. Zadnja leta je sodelovala v žirijah tekmovanj in natečajev v podvodni fotografiji, v Slovenski potapljaški zvezi pa je nekaj let uspešno vodila Komisijo za podvodno fotografijo, film in video. V matičnem društvu DRM Ljubljana je bila vodja sekcije za podvodno fotografijo.


 

Komentarjev 1
  • Ender3 18:31 10.avgust 2023.

    Usoda je, ki gnete nas in oblikuje in nemočni smo, da bi šli po svoje /Shakespeare/ Sožlje svojcem, R.I.P onkraj 🌈