Slovenija > Črna kronika
23908 ogledov

Na tečaju varne hoje jih je odnesel plaz

Reševanje, plaz
1/14
Gorska reševalna zveza Slovenije
Operativno-komunikacijski center Policijske uprave (PU) Nova Gorica je bil danes dopoldne obveščen o nesreči v gorah. Snežni plaz je na Mali Mojstrovki odnesel pet ljudi. Po naših podatkih jih je v prostem času vodil gorski reševalec.

V fotogaleriji so posnetki današnje težke reševalne akcije, ki se je že uspešno končala. 

Kot je na današnji novinarski konferenci po reševalni akciji v Kranjski Gori povedal vodja intervencije Aleš Robič s postaje GRS Kranjska Gora, je bila reševalna akcija zelo naporna. "Plaz je pet planincev odnesel po grapi 150 metrov, kjer so se ustavili, nihče pa ni bil zasut. Glede na vreme smo računali, da bomo morali akcijo izvesti klasično, a se je reševanje s helikopterjema izkazalo za izrednega pomena, kar je akcijo zelo pohitrilo," je opisal. Reševalci so morali po njegovih besedah nositi opremo za reševanje, med drugim tudi nosila, saj je bilo vseh pet poškodovancev prepeljanih z nosili do bolje vidnih mest za helikopter ali do reševalnega vozila. Zaradi težavnega terena je bilo treba nosila spuščati celo po vrveh.

Reševanje so oteževale težke razmere, veliko je bilo megle in tudi sneženja. Med reševalno akcijo je zapadlo še dodatnih deset centimetrov snega, zato je postajala akcija "iz trenutka v trenutek bolj zahtevna." Z dobro usklajenostjo ekip je reševanje po besedah Robiča potekalo tekoče. "Akcija je bila okoli 16. ure uspešno zaključena. Kot vodja intervencije me najbolj veseli, da ni bilo nobenega dodatnega zapleta ali dodatne poškodbe."

Po zadnjih infromacijah so trije ponesrečenci huje poškodovani in dva lažje. Dve osebi sta bili nepoškodovani. Težje poškodovani imajo poškodbo spodnje in zgornje okončine ter glave in prsnega koša, je povedal zdravnik reševalec Jernej Arh

Zgodilo se je malo pod vrhom

Policisti so v sporočilu za javnost zapisali, da so bili obveščeni o gorski nesreči na območju Male Mojstrovke, kjer je snežni plaz odnesel sedem ljudi. Glede na prva zbrana obvestila je skupina odšla na Malo Mojstrovko po Župančičevi grapi. Ko so prišli izven grape, jih je pet malo pod vrhom odnesel snežni plaz v dolžini približno sto metrov, dva sta se pravočasno umaknila. 

Prve posnetke je na svojem Twitter profilu objavila Slovenska vojska.

Kot nam je med reševalno akcijo povedala Katarina Janjič z Gorske reševalne zveze Slovenije, se je plaz sprožil okrog pol desetih dopoldne malo pod 2332 metrov visokim vrhom,. Na pomoč jim je priskočilo 53 gorskih reševalcev iz GRS Kranjska Gora, Bovec, Rateče, Kranj, Radovljica, Jesenice in Mojstrana, policisti gorske policijske enote PU Nova Gorica in PU Kranj ter policijski in vojaški helikopter, ki pa jima je reševanje oteževala megla.

Tri poškodovane planince je helikopter kljub težkim vremenskim razmeram uspel odpeljati v bolnišnico, dva poškodovana so odpeljali z reševalnim vozilom. 

Reševanje, plaz | Avtor: Gorska reševalna zveza Slovenije Gorska reševalna zveza Slovenije

O dogodku je policija obvestila tudi pristojne pravosodne organe (preiskovalnega sodnika Okrožnega sodišča in Okrožno državno tožilstvo v Novi Gorici), nadaljujejo tudi z dodatnim zbiranjem obvestil, da bi ugotovili vse okoliščine množične gorske nesreče.

Nevarnosti snežnih plazov sicer včeraj še ni bilo, toda čez noč je zapadlo dvajset centimetrov snega. Razmere za vzpon zato danes niso bile ugodne, planinci pa se, čeprav z derezami in cepini, po naših neuradnih podatkih, niso vzpenjali, kot bi se morali, v navezi. 

Vodil je privat

Vodnik je bil, kot je za Žurnal24 povedal podpredsednik GRZS Klemen Belhar, res gorski reševalec, vendar se ture ni udeležil v tej funkciji. Drugih komentarjev ni dajal, ker primer preiskuje policija. Vodil pa naj bi, smo izvedeli neuradno iz drugih virov, tečaj varne hoje v gorah. Kar je seveda lahko storil z opravljenimi tečaji za vodništvo pri Planinski zvezi Slovenije. Najeti ga je moralo eno od slovenskih planinskih društev. Poklicali smo torej njih, škofjeloško Športno društvo Jeti. "Nimamo komentarja," je bil odgovor.

 

Komentarjev 12
  • Kmodri 21:03 09.april 2023.

    Tega vodnika, ki je prostem času v megli vodil, zapret!

  • Avatar Anion6anion
    Anion6anion 14:37 09.april 2023.

    Skrajni čas da se reševanja začnejo zaračunaval ne pa da gre iz ZZZS blagajne.

  • andrej084 13:57 09.april 2023.

    Kadar človek tako po neumnosti sam sebe poškoduje? Ljudje bi danes tudi vozilo pred seboj zrinili s ceste, samo da bi 10 minut prej prišli na cilj... bolan narod???