Slovenija > Črna kronika
64329 ogledov

Na obvoznici zgorela Slovenka, mrtva tudi Italijana

Prometna nesreča - trije mrtvi 11.9.2023 Darja Vovk
Inšpektor sektorja uniformirane policije na ljubljanski PU Primož Kadunc je danes predstavil podrobnosti o včerajšnji hudi prometni nesreči na mestni južni obvoznici, v kateri so umrli trije ljudje.

Po besedah policijskega inšpektorja Primoža Kadunca je 56-letni slovaški voznik tovornjaka peljal od predora Golovec proti Barju in se tam zaletel v avto 55-letne Slovenke, ki se je ustavila v koloni. Renaulta clia naše državljanke je potisnilo v avto pred njo, v katerem sta bila voznik in sopotnica iz Italije, stara 72 let, obe vozili pa še v tovornjak pred njima, ki ga je vozil 51-letni državljan Slovenije. Ta je nato trčil v avto s počitniško prikolico, tega je upravljal 61-letni nemški turist.

Po trčenju je tovornjak povzročitelja, skupaj z osebnim vozilom, v katerem je bila državljanka Slovenije, zdrselo na prehitevalni pas in se vnelo. Voznik tovornjaka je uspel vozilo pravočasno zapustiti, voznica pa je zaradi hudih poškodb na kraju nesreče umrla.

Drugo tovorno vozilo in vozilo s prikolico je v trčenju odbilo v desno, kjer sta se oba prevrnila. V drugem avtomobilu pa sta ostala ukleščena voznik in njegova sopotnica, državljana Italije, ki sta zaradi hudih poškodb na kraju nesreče umrla.

Zaviral tik pred zdajci

"Noben od udeležencev ni bil pod vplivom alkohola," je pojasnil Kadunc. "Povzročitelja smo potem, ko je bil odpuščen z zdravniške oskrbe, zaslišali in izpustili. Iz posnetkov je razvidno, da je zaviral zelo pozno, tako rekoč tik pred zdajci. Zakaj ni pravočasno ustavil, ni povedal."

Nesreča 3 mrtvi 11.9.2023 | Avtor: Darja Vovk Darja Vovk

Kot je že včeraj povedal vodja gasilske intervencije Silvo Kuntarič iz Gasilske brigade (GB) Ljubljana, so bili ob približno pol štirih popoldne obveščeni o požaru tovornega vozila na južni obvoznici, tam pa so videli, da gre za hudo prometno nesrečo. Gorel je tudi prvi avto, v katerega se je zaletel tovornjak, voznica je v njem zgorela.

Cesto odprli ob enih zjutraj

Gasilci, vsega skupaj jih je bilo 24 z osmimi vozili, ob GB Ljubljana še člani prostovoljnega gasilskega društva Barje – osem gasilcev in dve vozili – so se razdelili v dve ekipi. Prva je v pol ure pogasila tovornjak, druga pa reševala potnike v avtomobilih. Kot rečeno, vsem trem potnikom v dveh avtih ni bilo pomoči.

Južna obvoznica med priključkoma Ljubljana jug in Rudnik proti Kopru in uvoz Ljubljana jug proti Primorski  sta bila zaradi odstranjevanja posledic nesreče zaprta do enih zjutraj.

Komentarjev 22
  • bobubob 07:14 13.september 2023.

    Voznika bi morali res pridržati do konca postopka, tudi zaradi njega samega. Ko tako dejanje pride v zavest, nikomur ni vseeno, nekateri storijo samomor. Velikokrat opažam 'nenavadno' vožnjo, pospeševanje ali upočasnjevanje ter vijuganje brez očitnega zunanjega razloga. Ja, brskanje po ...prikaži večo telefonu oz odsotnost pozornosti. Potem pa 'stroka' kar počez, starejši so nevarni vozniki, pa hitrost.. Kje je policija v civilnih vozili na mestu zastojev, v konicah, tam bi lahko polovili npr. maso egoistov!

  • tomi67 20:29 12.september 2023.

    Predvsem bi ga morali pridržati v priporu do konca sodnega postopka. Tip je utemeljeno osumljen, da je iz malomarnosti ubil tri ljudi. Za tak zločin mislim, da je predvidena kar dolga zaporna kazen. Poleg tega je tujec in se v ...prikaži več takem primeru upošteva begosumnost kot priporni razlog. To je enostavno norčevanje iz vseh nas.

  • Avatar MS
    MS 15:10 12.september 2023.

    2) 27. člen ZVCP: Voznik sme voziti vozilo s tako hitrostjo, da ga lahko stalno obvladuje in ustavi pred oviro, ki jo lahko pričakuje. Hitrost vožnje mora prilagoditi stanju ceste, gostoti prometa, vremenskim razmeram, vidljivosti in preglednosti ceste, stanju vozila ...prikaži veča in tovora tako, da lahko v vidni razdalji vozilo ustavi.