Slovenija > Črna kronika
22 ogledov

Na prehodu spregledala deklici

Fotografija je simbolična. (Foto: iStockphoto) Žurnal24 main
Zaradi zmanjšane vidljivosti so pešci v jesenskih dneh med najbolj ogroženimi udeleženci v prometu, opozarjajo policisti, ki so v zadnjih dneh obravnavali številne nesreče, v katerih so bili udeleženi in poškodovani (pre)številni pešci.

Na Policijski upravi Kranj so včeraj obravnavali dve prometni nesreči, v katerih so bili poškodovani trije pešci.

Ni se ustavil

Prva se je zgodila na Bledu okoli 18.30, ko 70-letni voznik osebnega avtomobila pešcu ni omogočil varnega prečkanja vozišča, ko je bil ta že na prehodu za pešce. Trčil je vanj in ga lažje telesno poškodoval. Po nesreči se povzročitelj ni ustavil. Policisti o nesreči zato zbirajo obvestila o kaznivem dejanju (zapustitev poškodovanca v prometni nesreči brez pomoči), za katerega se storilec kaznuje z zaporom do enega leta. Če gre za hujše telesne poškodbe ali celo smrt, pa je zagrožena kazen od treh mesecev do petih let.

Druga nesreča se je zgodila v Kranju. Okoli 20.15 je na Bleiweisovi cesti 68-letna voznica osebnega avtomobila iz okolice Kranja na prehodu za pešce med prečkanjem vozišča trčila v dva pešca in ju telesno poškodovala. Peška se je v nesreči lažje telesno poškodovala, pešec pa huje. 

Na prehodu spregledala deklici

Nesreča, v kateri sta bili vpleteni peški, pa se je zgodila tudi v Mozirju. Včeraj okoli 8. ure je na  prehodu za pešce voznica osebnega vozila spregledala dve deklici in rahlo trčila vanju. Takoj ju je odpeljala na pregled v zdravstveni dom, kjer pa se je izkazalo, da deklici na srečo nista bili poškodovani.

V Ljubljani podrl 73-letno žensko

Okoli desete ure se je včeraj zgodila prometna nesreča na Zapuški cesti v Ljubljani, kjer je voznik osebnega vozila na prehodu za pešce trčil v 73- letno peško. Ta je utrpela hude poškodbe in je bila z reševalnim vozilom odpeljana v ljubljanski klinični center.

Mariborski policisti pa prosijo za pomoč vse, ki so videli nedeljsko nesrečo, v kateri je neznani voznik na prehodu podrl pešca.

Pešci najbolj ogroženi

Pešci so v jesenskih dneh, ko je vidljivost zmanjšana zaradi teme in slabših vremenskih razmer, med najbolj ogroženimi prometnimi udeleženci, opozarja Milena Trbulin s celjske policijske uprave. "Zato jih še posebno opozarjamo, naj poskrbijo, da bodo v prometu čim vidnejši. Nosijo naj svetla oblačila ter odsevne trakove in kresničke. Upoštevajo naj prometne predpise, cesto naj prečkajo na označenih prehodih za pešce, v semaforiziranih križiščih ob zeleni luči, hodijo naj po pločnikih oziroma ob levem robu vozišča," svetuje Trbulinova.

Potrebna večja pazljivost

"Vozniki naj bodo na pešce v tem času še posebno pozorni. Odstopijo naj jim prednost, hitrost svoje vožnje naj prilagodijo razmeram in dosledno upoštevajo hitrostne omejitve. Na območjih, kjer se običajno zadržujejo pešci, tako pred šolami kot v naseljih, naj vozijo še posebno previdno. Zunaj naselij pa naj vozijo po sredini voznega pasu, da zmanjšajo možnost trka s pešcem, ki hodi ob vozišču," voznikom svetuje Trbulinova.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.