Slovenija > Črna kronika
15695 ogledov

Na Primorskem: ubila ga je strela

Strela Profimedia
Smrtna žrtev zaradi udara strele na Primorskem ...

S Primorske poročajo o smrtni žrtvi zaradi udara strele. Čeprav so na pomoč pri oživljanju priskočili domačini in nato reševalci nujne medicinske pomoči, je oseba umrla, so sporočili iz Uprave RS za zaščito in reševanje.

Nesreča se je zgodila v Boninih v občini Koper ob 15.31.

Območje Slovenije je v primerjavi z ostalo Evropo eno najbolj izpostavljenih glede udarov strele. Najvišja gostota pojava udara strele je na zahodnem delu Slovenije, najnižja pa na skrajnem vzhodu Slovenije. Povprečno pa se v Sloveniji letno pojavijo trije udari strele na kvadratni kilometer.

Nevarne strele

"Strele večinoma udarijo med nevihtnimi oblaki ali njihovimi deli, včasih pa tudi med oblaki in zemljo. Strela išče pot najmanjšega odpora, to je pot, kjer je zrak najbolj ioniziran oziroma bolj električno prevoden. Električni tok v streli doseže jakost do sto tisoč amperov," pojasnjujejo na upravi. 

Električna polja nastajajo po njihovih navedbah tudi v lepem vremenu, vendar tedaj niso tako močna. Strelo spremlja močan pok, ki nastane, ker zrak v kanalu strele v trenutku zažari in se močno razširi, takoj nato pa spet skrči: "Zvočni valovi se ob poku odbijajo od tal in zračnih gmot, zato slišimo te poke kot grmenje. Po času, ki mine od bliska do groma, ki ju zaznamo, lahko približno ugotovimo oddaljenost bliska od mesta, kjer smo. Tri sekunde pomenijo razdaljo približno enega kilometra."

Pred strelo ste varni samo v hišah s strelovodom ali v avtomobilu. Strela ubija vsako leto v gozdovih in dolinah, planinah in gorah, skratka tudi tam, kjer ne bi nikoli pričakovali. Uprava RS za zaščito in reševanje

Na upravi svetujejo, da oslušate vremenska poročila in pazite na vremenske pojave: "Vročinska nevihta je najpogosteje spomladi in poleti, ko se zrak zelo segreje. Hladna fronta se najpogosteje pojavi s silovitimi in nenadnimi nevihtami. Kjer je bilo še maloprej lepo vreme in jasno nebo, zelo hitro nastanejo kopasti oblaki in kmalu nato se razbesni nevihta."

Znamenja za preplah so kopasti oblaki s temnim vznožjem in razcefranimi robovi in oddaljeno grmenje. Skrajno nevarno pa je razelektritve v ozračju.

Kako se zaščititi

Edina učinkovita zaščita pred strelo je po navodilih uprave ta, da se pravočasno zatečete v varno zavetje.

Če ste se ušteli in vas je ujela nevihta, ste po njihovihnavedbah posebno ogroženi na vrhovih, grebenih, v bližini osamelih dreves ali pod njimi, ob vodnih žilah in žlebovih, na vznožju skalnih sten, pri votlinskih vhodih, pod daljnovodi: "Manj nevarno, nikakor pa ne varno, je v dolinah, globelih, približno 15 metrov od sklanih sten, če čepite pod vrečo za bivakiranje, sedite na nahrbtniku s prekrižanimi nogami."

"Ne pozabite! Zračni puh je že veliko ljudi pahnil v globino," dodajajo.

Strela Vreme Slovenija V dveh urah več kot osem tisoč strel

 

Komentarjev 1
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.