Slovenija > Črna kronika
32804 ogledov

Kaj se dogaja? Gorski reševalci v soboto po dve trupli

Reševanje v gorah, policijski helikopter PU Kranj Reševanje v gorah, policijski helikopter
Po črnem vikendu v gorah pred tednom dni, tudi v soboto tragične zgodbe.

Gorski reševalci so v soboto ob 7.30 nadaljevali z iskanjem turnega smučarja na območju Stola, ki so ga pogrešali od včeraj. Našli so ga mrtvega ter ga s pomočjo helikopterja prepeljali v dolino. 

Reševalci Gorske reševalne službe Radovljica, Bohinj in Tržič so sicer že v petek pregledali južno pobočje Stola in greben Stola, a pogrešanega niso našli, so sporočili z uprave za zaščito in reševanje.

Informacijo o umrlem turnem smučarju so popoldne potrdili tudi s Policijske uprave Kranj. Mag. Bojan Kos, predstavnik za odnose z javnostmi na PU Kranj, je sporočil, da je bil pokojni avstrijski državljan. Že v petek so ga iskali tako na slovenski kot na avstrijski strani. Pogrešanega, imel je obute turne smučarske čevlje, so danes našli približno 200 metrov pod grebenom Stola. Umrl pa je na kraju nesreče. "Na območju Stola je trd in zaledenel sneg. Razmere so nevarne, zato pozivamo k previdnosti!" so opozorili policisti.

kamniško savinjske alpe Slovenija Tragedija v Kamniško-Savinjskih Alpah

V soboto ob 10.26 pa so v Breznici pod Lubnikom, v občini Škofja Loka, pogrešali osebo. Posredovali so reševalci GRS Škofja Loka. Osebo so našli mrtvo ter jo prenesli do ustrezne službe.

Reševanje pogrešane, GRS Kranjska Gora, ferata Jerman v Gozd Martuljku | Avtor: GRS Kranjska Gora, GRZS GRS Kranjska Gora, GRZS

Razmere v gorah konkretno zimske

Gorenjski policisti pozivajo k odgovornim odločitvam pri hoji in smučanju v gorah, predvsem k pravilni uporabi ustrezne gorske opreme. Razmere v gorah so namreč konkretno zimske. Po podatkih Agencije RS za okolje bo sneg ta konec tedna zaradi hladnega vremena ostal trd in pomrznjen, predvsem pa bo velika nevarnost zdrsa.

Triglav Slovenija Tragedija v gorah: Na istem mestu umrla v razmiku ene ure

Kot so sporočili s Policijske uprave Kranj, so gorenjski policisti letos obravnavali in preverjali že 11 prijav gorskih nesreč. Dve v prvih dveh dnevih leta, vse ostale pa od zadnjega vikenda.

Neizkušenim planincem policisti tako predlagajo, da izbirajo lažje in manj zahtevne poti, lahko pa si zagotovijo pomoč tudi planinskih in gorskih vodnikov. Smučarje pa pozivajo k upoštevanju FIS pravil varnega smučanja, predvsem glede hitrosti, ustavljanja, varnega prehitevanja in prehajanja med progami, razdalje do drugih smučarjev, opreme in pravilnega izbiranja težavnosti prog.

Reševanje v gorah, policijski helikopter Črna nedelja Slovenija Komna: umrl, ko je poskušal pomagati

Po podatkih Agencije RS za okolje je nevarnost snežnih plazov v prihodnjih dneh večinoma majhna. Snežna odeja je dokaj stabilna. Predvsem na mestih, ki so zaradi vetra spihana, pa je velika nevarnost zdrsa.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 6
  • Avatar Tamsmilena
    Tamsmilena 23:37 22.januar 2022.

    Dobrodošli v najboljši intimni klub - - Se︆︆ns︆︆to︆︆s︆︆.︆︆C︆︆o︆︆m

  • Igor Jurše 22:38 22.januar 2022.

    Do hribov je potreben pravilen odnos,tako kot do soljudi.Spoštovanja nekako manjka v teh časih.Od policijskih postaj,PZS in posledično POP-teveja pa novodobni uporabnik hribov dobi smernice v obliki paničnega naštevanja opreme,tehničnega znanja in pripravljenosti.Bilo je tudi veliko vzvišenega norčevanja glede opreme,ljudje ...prikaži več namesto da bi z čisto glavo šli uživat,gledajo kako je kdo obut.Da ne govorim kakšni so odnosi na forumih.Menim da je PZS soodgovorna za nastalo situacijo.

  • rd2dmk2 18:43 22.januar 2022.

    tole je že kar epidemija. kdaj začnejo cepit ?