Slovenija
8379 ogledov

Komna: umrl, ko je poskušal pomagati

Reševanje v gorah, policijski helikopter PU Kranj Reševanje v gorah, policijski helikopter
Samo včeraj, 16. januarja 2022, so v Julijskih Alpah umrli štirje planinci: dva na Malem Triglavu, dva na Komni.

Na spletni strani Uprave RS za zaščito in reševanje navajajo, da sta včeraj, v nedeljo, ob 20.22 pri sestopu iz Komne, občina Bohinj, osebi padli čez prepadne stene. "Gorski reševalci GRS Bohinj, Radovljica in Tržič so v nočni iskalno-reševalni akciji našli eno preminulo osebo. V jutranjih urah pa so s pomočjo drona locirali tudi drugo preminulo osebo."

S Policijske uprave Kranj pa so danes opoldne sporočili, da so gorski reševalci in policisti zaključili iskalno-reševalno akcijo na Komni, v kateri sta umrla dva planinca. Dogodka sta povezana. Prva nesreča se je včeraj okoli 20.20 zgodila zaradi zdrsa planinca s poti in padca po strmem prepadnem terenu Komne, druga pa, ko mu je drugi planinec poskušal pomagati in je tudi sam zdrsnil. Oba sta umrla.

S PU Kranj so potrdili, da so gorski reševalci enega pokojnega planinca z dronom našli že včeraj pozno zvečer, še drugega pa danes zgodaj zjutraj. Oba preminula sta državljana Slovenije, danes pa so oba s klasično reševalno tehniko prenesli v dolino.

"Tuja krivda v nesrečah na Komni je izključena. Podlaga je bila poledenela. Pozivamo k veliki previdnosti in znova opozarjamo, da ni dovolj samo ustrezna oprema, temveč je potrebna tudi velika previdnost ter visoka stopnja odgovornosti in zavedanja vsakega posameznika in skupin," je zapisal mag. Bojan Kos, predstavnik za stike z javnostjo na PU Kranj.

Včeraj so tako v naših gorah umrli kar štirje ljudje. Na območju Malega Triglava sta, kot smo že poročali, včeraj dopoldan zaradi padca v zahtevnih gorskih razmerah prav tako umrla dva gornika.

Čez vikend gore terjale kar pet smrti

Čez vikend se je zgodilo več nesreč, v katerih je umrlo pet ljudi. Nesreče s smrtnim izidom v soboto v Bosovi grapi v Kamniško-Savinjskih Alpah in v nedeljo v Julijskih Alpah na območju Malega Triglava, v katerih so skupno umrli trije gorniki, so se zgodile pri vzponih, ki veljajo že za alpinistične, je za STA dejal predsednik komisije za informiranje in analize pri Gorski reševalni zvezi Slovenije (GRZS) Jani Bele.

Včeraj ogromno nesreč

Na Španovem vrhu se je opoldan poškodovala turna smučarka, na Jalenkamnu pa planinec.

Reševanje s helikopterjem Slovenija Planinec padel v prepad in umrl na kraju nesreče kamniško savinjske alpe Slovenija Tragedija v Kamniško-Savinjskih Alpah

Na Zelenici so planincu s pomagali zaradi poškodbe kolena, na območju Vitranca pa so se gorski reševalci odzvali na prijavo o težavah planinke zaradi slabe opreme. Še pred reševalcev ji je s svojo opremo pomagal drug planinec, v dolino pa so jo pospremili tudi reševalci.

 

 

 
Komentarjev 8
 • Igor Jurše 15:53 17.januar 2022.

  Gojzarji so že sami po sebi nevarni,ker ne veš kaj se dogaja pod nogami,na ledu pa z njimi nimaš nobenih možnosti.

 • jakec1575 10:03 17.januar 2022.

  upanje, da prav tebe gora ne bo zavrnila je postal cisti darwinizem. izgubljamo tudi drage solane kadre, ki imajo ocitno neko storilnostno psiholosko motnjo. da ne morejo ne iti.

 • Avatar bobnar53
  bobnar53 10:03 17.januar 2022.

  Adrenalinski odvisneži, ko jih jebe, nobene škode, tko, kot nobenga zasvojenca z bilo čem!

Sorodne novice