Slovenija > Črna kronika
38912 ogledov

Našli mamo odvrženega novorojenčka

Novorojenček Profimedias
Ženska, ki je rodila dečka, se je pred porodom nenavadno obnašala, zato so bili zaposleni na Vranskem toliko bolj pozorni.

Mamo novorojenčka, ki so ga v soboto našli v sanitarijah v Centru varne vožnje na Vranskem, so izsledili takoj po porodu. Ženska naj bi v center varne vožnje na Vranskem prišla skupaj s partnerjem. Dobila je popadke in se zatekla v toaletne prostore centra.

Inkubator S helikopterjem v Ljubljano Slovenija V sanitarijah našli novorojenčka

"Mlajša punca je prišla na tečaj varne vožnje, kjer so zaznali, da njeno psihofizično stanje ni najboljše in ji predlagali, da tečaj opravi naslednjič. Kljub temu se je odločila, da k tečaju pristopi. Nato je odšla v sanitarije od koder je ni bilo dlje časa. Sanitarije sta nato zapustila skupaj s partnerjem," razlaga Milan Vugrinec, vodja oddelka splošne kriminalitete v sektorju kriminalistične policije PU Celje. Mati je po njegovih besedah mlajša, vendra ne mladoletna.

Inštruktor dojenčku nudil prvo pomoč

Kot razlaga Vugrinec, so bili zaposleni na Vranskem zaradi nenavadnega vedenja dekleta še posebej pozorni. Ko je po daljšem času zapustila stranišče, so se tja takoj odpravili čistilka, hišnik in inštruktor, ki so tam našli novorojkenčka. Inštruktor je dojenčku nudil prvo pomoč vse do prihoda reševalcev iz ZD Žalec.

Z reševalnim vozilom so otroka odpeljali v pediatrični urgentni center celjske bolnišnice, kjer je zdravnikom novorojenčka uspelo stabilizirati, nato pa so ga s helikopterjem Slovenske vojske prepeljali v ljubljanski klinični center, kjer so mu nudili nadaljnjo oskrbo. Šlo je za običajen porod, otrok je bil donošen.

Ženska otroka ni poškodovala, kljub temu pa dejanje, ker ga je pustila takoj po porodu, ko sam ni sposoben preživeti, velja kot poskus detomora, pojasnjuje Vugrinec.

Ovadba tudi zoper partnerja

Mlajšega fanta in punco so nato takoj izsledili, punco so odpeljali v bolnišnico, fanta pa pridržali, pojasnjuje Vugrinec. Oba sta trenutno na prostosti, proti punci bo vložena kazenska ovadba za poskus detomora. Če bodo v preiskavi ugotovili, da je fant pri detomoru sodeloval, bo ovadba vložena tudi proti njemu. Ali je partner tudi oče, še ni znano. "Vloge partnerja še ne poznamo. Ali je sodeloval ali pa se samo znašel tam, še ugotavljamo," je dejal Vugrinec. 

Novorojenček Stiske mater Zdravje "Detomor je dejanje, ob katerem obmolknemo"

Kazen za detomor tri leta

119. člen Kazenskega zakonika: Mati, ki vzame življenje svojemu otroku med porodom ali takoj po njem, dokler je še pod njegovim vplivom, se kaznuje z zaporom do treh let.

Med leti 2000 in 2016 je slovenska policija obravnavala dvanajst detomorov. Največ jih je bilo v letu 2000, in sicer kar 5. Največkrat so bile storilke stare med 24 in 34 let. Med omenjenimi primeri se jih je sedem zgodilo na območju Policijske uprave Maribor, trije na območju Policijske uprave Celje, trije na območju Policijske uprave Ljubljana in en primer na območju Policijske uprave Nova Gorica.

Depresija Tragično Zdravje Zakaj se mamice znesejo nad novorojenčki?
Komentarjev 17
  • smrketa222 22:05 23.januar 2018.

    Ta zenska si ne zasluzi biti mama.Pa to ni nobena depresija.Vse je imela ze splanirano,samo se ji na sreco ni izslo.Upam da bo fantek dobil dobre starse,take,ki ga bodo imeli radi.

  • Žurnalček 17:47 22.januar 2018.

    Poskus detomora ???? A se mora res videt , da so šolske poćčitnioce ! Otroka je samo zapustila , poporodna depresija , ki je nekaznjiva , vi pa serjete o poskusu detomora !

  • srecnii 17:04 22.januar 2018.

    Ba*e kur*e