Slovenija > Črna kronika
158 ogledov

Nesreče na slovenskih smučiščih

Reševanje smučarja na Kaninu. Bralec Žurnala24
Na gorenjskem smučišču sta včeraj dopoldan trčila dva smučarja. Ta nesreča v zadnjih dneh ni edina.

Do včerajšnje nesreče je prišlo zaradi nepravilnosti smučarja, ki je silovito trčil v smučarko s spremstvom učitelja  smučanja.  V  trku  sta  bila  oba telesno poškodovana, zaradi poškodb  pa  sta  bila  s helikopterjem  prepeljana v ljubljanski klinični center. Policisti o smučarski nesreči še vodijo postopek.

Tudi vzroki za druge nesreče, o katerih so bili od začetka prejšnjega tedna seznanjeni  policisti,  so  bili  povezani  s  trčenji med smučarji in še s padci, v enem primeru med zavijanjem, v drugem pa med smučanjem po zaprtem delu  smučišča,  kjer  je smučarka hudo padla in se poškodovala. Utrpela je več zlomov in poškodbe glave.

PREBERITE TUDI:

Čelada za otroke do 14. leta obvezna

Izkušnje iz preteklih let kažejo, da so padci pogosto posledica utrujenosti in neznanja oz. precenjevanja znanja smučanja in razmer na progi, do nesreč pa  prihaja  tudi  zaradi objestnosti,  pretiravanja,  izvajanja trikov in neupoštevanja   pravil   o  varnem  smučanju  oz.  varnosti  na  smučiščih. Posledica vsega tega so tudi trki med smučarji.

Zato je treba smučati varno in  prilagojeno  glede  na  znanje  in  zmožnosti smučarja ali deskarja ter upoštevati  teren, zahtevnost proge oz. smučišča in razmere. Upoštevajo naj se FIS pravila, smuča pa brez vpliva alkohola in odgovorno, saj je smučišče namenjeno večim in ne samo enemu smučarju.

Pomembno je še, da je posameznik na  varno smuko ustrezno pripravljen in da začne smučati z ustrezno fizično kondicijo ter brezhibno smučarsko in zaščitno opremo – najmanj čelada je za
otroke  do  14.  leta  obvezna,  za  ostale  pa  je  zaščitna  oprema  zelo priporočljiva.

Komentarjev 1
  • Žurnalček 13:48 27.januar 2016.

    Vsi tisti , ki ste se načili smučati na carvingu , NE ZNATE SMUČAT , ampak vas po smučišču vozijo smuči !