Slovenija > Črna kronika
364 ogledov

''Nesrečo bi lahko preprečila''

Sergej Šalomon, Amel Dedić
1/5
Žurnal24 main
Sojenje Dediću in Šalamonu zaradi prometne nesreče na Celovški ulici v Ljubljani, v kateri je umrlo pet atletov, še ni zaključeno, saj sodišče na zaslišanje ni povabilo pravih kriminalistov.

Kot zadnje priče bi morali v procesu proti Amelu Dediću in Sergeju Šalamonu, voznikoma obeh avtomobilov, pričati trije kriminalisti, ki so bili na kraju dogodka. A je sodnik Zvjezdan Radonjič ugotovil, da so prišli tisti policisti, ki so na kraj prišli šele ob šesti uri, ne ve pa, ali so bili policisti na kraju nesreče že ob 4.35.

Usodna nesreča
Usodna prometna nesreča se je zgodila 5. junija 2005 v jutranjih urah v križišču Celovške ceste in Tržne ulice. Umrli so trije madi atleti (25-letni Matic Šušteršič, atletski reprezentant in olimpijec, 23-letni Patrik Cvetan iz Trebnjega in 17-letni Nejc Lipnik, ki se je ukvarjal s skokom v daljino), štirje pa so bili hudo poškodovani. Nesreča je bila tragičen konec zabave po koncu prvega dne tekmovanja na atletskem stadionu v Šiški.

Tako bo moralo sodišče pred izrekom sodbe najprej poslušat, kaj bodo imeli povedati kriminalisti, ki so bili najprej na kraju dogodka.

Sta soodgovorna!''
Jože Smrekar, izvedenec cestnoprometne stroke, je med pričanjem izrazil prepričanje, da bi z zaviranjem oba voznika lahko preprečila nesrečo, zato sta soodgovorna.

Mlad in neizkušen voznik
Amel Dedić, ki je imel izpit šele deset dni, je vozilo brez vednosti vzel prijatelju in se odpeljal na bencinsko črpalko po cigarete.

Nesreče se ne spomni
Nato je ves čas vozil naravnost, dokler ni prispel do križišča s Tržno ulico, kjer je trčil v vozilo Sergeja Šalomona. Slednji naj po njegovih besedah pri zavijanju ne bi uporabil smerokaza.

Šalamon se ne spomni, kako je prišlo do tragične nesreče. Tako Šalamon kot Dedić pa sta že večkrat obiskala psihiatra.

Kaj se je zgodilo
Trčenje je bilo silovito. Sergej Šalamon je vozil po Celovški iz središča Ljubljane proti Šiški. Ko je v križišču s Tržno ulico zavijal levo, je po Celovški iz nasprotne smeri pripeljal Amel Dedić. Šalamonov avtomobil je po trčenju odbilo v drog javne razsvetljave.

Očitki sodišča
Tožilstvo Dediću očita, da je vozil po levem prometnem pasu Celovške ceste, vozil naj bi s hitrostjo med 142,8 in 146,2 kilometra na uro, čeprav je omejitev tam 60 kilometrov na uro. Imel je 0,88 promila alkohola v krvi. Poleg tega naj ne bi prilagodil vožnje mokri in spolzki cesti.

Šalamon naj bi v času nesreče v avtomobilu peljal kar šest ljudi, prav tako naj ne bi upošteval pravila prednosti v križišču. Tudi on naj bi vozil pod vplivom alkohola.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.