Slovenija > Črna kronika
92 ogledov

Neznanec v Kamniku nagovarjal otroka

Otroško igrišče. Shutterstock
Kamniški policisti obravnavajo že tretji primer nagovarjanja otrok v letošnjem letu.

"Sinoči okoli 18.45 je mojega sina in njegovo sošolko, ki sta se igrala in ravno odpravljala domov izpred osnovne šole Marije Vere (izza ograje, kdor pozna lokacijo) ogovoril in vabil neznanec srednjih let, visok okoli 180 centimetrov, sivih las, brez brkov in brade in brez izstopajočih posebnosti na obrazu, oblečen v črno jakno, naj prideta k njemu, ker jima ima nekaj za pokazat," je na svojem družabnem spletnem profilu objavil oče devetletnega sina iz Kamnika, poroča Kamnik.info.

Otroka sta se pravilno odzvala

Kot navaja oče, naj bi neznanec tudi skušal vstopiti v ograjeno dvorišče šole. Otroka, ki ju je način, to in nastop neznanca preplašil, sta zbežala. "Sošolka je takoj poklicala očeta, ki je prihitel otrokoma naproti, jaz ravno tako, saj sva se z očetom slučajno srečala na parkirišču. Seveda v okolici nisva zasledila nikogar, ki bi ustrezal opisu, pa čeprav je od tega minilo le nekaj minut," razlaga oče.

O dogodku je bila nekaj pred 20. uro obveščena tudi policija. "Po do sedaj zbranih podatkih je znano, da je  okoli 18.30 ure neznani moški, ki je bil peš, ogovoril otroka, ki se na besede nista odzvala temveč odšla na bližje igrišče in o dogodku  obvestila starše. Vse okoliščine dogodka policisti še preverjajo," je pojasnila Maja Ciperle iz Policijske uprave Ljubljana.

Podobna primera že junija in septembra

To je sicer že tretji primer nagovarjanja otrok v tem letu, ki ga obravnavajo policisti v Kamniku. O podobnih primerih so bili obveščeni še junija in septembra.

"Glede na zbrana obvestila policisti niso ugotovili znakov kaznivega dejana ali elementov prekrška. V obeh primerih je šlo za enkratna dogodka (posamezni prijavi)," je glede prvih dveh primerov še pojasnila Maja Cimperle.

Z otrokom se večkrat pogovorite

O takih situacijah se je z otroki potrebno pogovarjati. Otrokom mora biti jasno, da ne smejo vstopati v tuja vozila, ne prejemati daril neznanih oseb, in ne glede na karšne koli obljube, slediti neznanim osebam. "Otroci se morajo naučiti, da se v takšnih primerih ponudb zoperstavijo z odločnim NE.  V nadaljevanju  priporočamo, da TAKOJ pristopijo do najbližje odrasle osebe ali policista in povedo o dogodku in da se na ta način pridobi čem več informacij na podlagi katerih lahko policija konkretizira svoje aktivnosti. Odgovornost odraslih pa je, da otroku prisluhnejo, po potrebi zaščitijo in pomagajo po najboljših močeh (npr. pokliče policijo na 113, za zaščito otroka sodelujejo v nadaljnjih postopkih ...)," svetujejo na policiji.

Dezinformacije povzročajo paniko

Policisti opozarjajo tudi, da se pogosto srečujejo z dezinformacijami, z informacijami, ki potekajo po načelu od osebe do osebe ali komentiranje dogodkov, ki niso preverjeni. "Takšne informacije ali njihovo širjenje, med ljudmi povzročajo paniko, negotovost in strah. Pomembno je, da se takoj obvesti policijo na številko 113, če tudi osebe (ali njihovi najbljižji) niso neposredno udeležene in se ob prijavi to tudi pojasni. Ostale okoliščine bodo preverili policisti."

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 3
  • IVB 16:12 30.september 2015.

    Groza, res...

  • zkvazdjkrregistracijozahtevate 17:00 29.september 2015.

    Nevem kaj bi se tazga otroka lahko zapomnla da bi bolj podrobno identificiral to osebo. Če bi starši vidli to osebo bi morda si zapomnili kakšno pomembno podrobnost. Nevem kak bi takemu ki tako hitro odide stopil na prste sploh. ...prikaži več Tudi če si peš si v 5 minutah lahko že čisto na drugem koncu mesta. Če k temu dodaš še ljudi ki slučajno pridejo mimo je praktično nemogoče. Mogl bi imet kamere pred osnovnim šolam/ vrtci pa da pač se potem takoj vid kdo pobere otroka / ga nagovori /pristopi k njemu.

  • benč 16:38 29.september 2015.

    Zanimivo, da nikoli ni uporabnih podatkov !