Slovenija > Črna kronika
2671 ogledov

NIJZ Ljubljančanom: Izogibajte se onesnaženemu okolju

Požar na Plemljevi ulici v Ljubljani
1/8
Bralka
NIJZ zaradi požara v Vižmarjah svetuje izogibanje onesnaženemu okolju.

Nacionalni inštitut za javno zdravje (NIJZ) zaradi današnjega požara v Vižmarjah prebivalcem svetuje, naj se izogibajo onesnaženemu okolju, dokler območje požara ne bo očiščeno. Osebe, ki so bile izpostavljene dimu in čutijo zdravstvene težave, pa naj se posvetujejo s svojim zdravnikom.

Požar na Plemljevi ulici v Ljubljani Zagorelo Slovenija Velik požar v Ljubljani: "Ostanite v stanovanjih in ne odpirajte oken!"

NIJZ svetuje, naj se prebivalci izogibajo vdihovanju dima ter preprečijo vstop dima v notranje prostore. Gasilci pa svetujejo, da se okoliški prebivalci zaradi onesnaženosti zraka zadržujejo doma in zapirajo okna, so objavili na spletni strani NIJZ.

Požar na Plemljevi ulici v Ljubljani | Avtor: Bralka Bralka

NIJZ osebam, ki so bile izpostavljene snovem, ki so nastajale pri požaru, svetuje, naj odstranijo prah in onesnaženo obleko ter jo shranijo v plastično vrečko. Izpostavljeno kožo naj operejo z milom in velikimi količinami vode. Nato se naj obrišejo in ponovno izperejo. Osebe, ki so bile izpostavljene dimu in čutijo zdravstvene težave, naj se posvetujejo s svojim zdravnikom.

Svetujejo tudi, da se onesnaženemu okolju izogibajo, dokler ta območja niso očiščena. Če je mogoče, naj preprečijo raznos pepela v neonesnažena območja, tako da zamenjajo obutev, uporabljajo predpražnik in očistijo tačke domačim živalim.

Požar na Plemljevi ulici v Ljubljani | Avtor: Bralka Bralka

Okoliški prebivalci naj se izogibajo dotikanju izpostavljenih površin in tekočin, ki so povezane s požarom. NIJZ pa priporoča tudi čiščenje površin, ki jih je dosegel dim.

Za lastnike kapnic velja, da pred nastopom padavin preusmerijo vodo iz s požarom onesnaženih lovilnih površin stran od hranilnika za vodo in s tem preprečijo onesnaženje vode. Glede uporabe pitne vode pa naj prebivalci upoštevajo priporočila upravljavca vodovoda oz. Uprave za zaščito in reševanje, so še zapisali na spletu.

Požar na Plemljevi ulici v Ljubljani | Avtor: Bralka Bralka

Ponoči je zagorelo na Plemljevi ulici v Šentvidu v Ljubljani. Gašenje še vedno poteka, so pa gasilci preprečili širjenje požara. V zrak se še dviga močan temen dim. Na delu je več kot 150 gasilcev. Aktivirali so tudi državni ekološki laboratorij, ki je zaznal povečanje trdih delcev v zraku, drugih strupenih snovi pa zaenkrat niso izmerili.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 1
  • Avatar Sreten Lukić
    lluckyss 14:42 30.november 2021.

    Ljubljančani zapirajo okna tudi brez vaših obvestil....Vsaj odkar je Hojsi sklenil zapliniti Ljubljano, ko se mu je stožilo po Dolfiju...