Slovenija > Črna kronika
27 ogledov

Nižji sodnik je povozil višjega

Dragan Tošić Benjamin Kovač
Balkanski bojevnik. Lani so bili dokazi ustrezni. Pogovori v Italiji ostajajo.

 Rabijo pa se malo časa.

Domnevni tihotapci droge, ki jih je sodišče v torek po skoraj dveh letih in pol v priporu, za razliko od njihovega domnevnega vodje Dragana Tošića, ni spustilo na prostost, se do nadaljnjega ostajajo za rešetkami.

Ljubljanski sodnik, ki sodi domnevno kriminalni združbi Tošića namreč ni pristal na zahtevo njihovih zagovornikov naj iz spisa izloči se posnetke telefonskih pogovorov med domnevnimi tihotapci, ki sta jih posnela italijanska policija in tožilstvo. Potem, ko je v torek sodnik ugotovil, da sta tako slovenska kot srbska policija domnevno Tošićevo združbo preiskovali nezakonito in brez razloga, tako tožilstvo lahko domnevno nezakonito trgovino s kokainom dokazuje le se z dokazi, zbranimi v Italiji. 
Sodnik pa je hkrati dovolil tudi, da tožilstvo za pregon organiziranega kriminala delno spremeni obtožnico.

V četrtek je namreč tožilstvo predlagalo spremembe, s katerimi je bolj natančno opredelilo očitke o tem, kako naj bi se z drogo trgovalo. "ni mogotce pritrditi navedbam obrambe, da tožilstvo neutemeljeno siri očitke iz obtožnice," ugotavlja sodnik.

Nekateri tihotapci pa so zato sodnika pozvali naj sojenje preloži in jim da nekaj časa, da bi se lahko pripravili na odgovor na te spremembe. "nisem razumel kaj se spreminja. Ne znam točno razložiti česa ne razumem, ampak ne razumem pač. Vse je tako zmedeno," je potožil eden od domnevnih tihotapcev kokaina.

Po dveh letih na prostosti

Sodnik, ki sodi domnevnemu vodji tihotapcev kokaina Draganu Tošiću, je pri odločitvi, da ga po skoraj dveh in pol letih v priporu spusti na prostost, prezrl sodbo višjega sodišča, ki je ljubljanskemu sodišču nadrejeno. Prvostopenjsko sodišče je v torek ugotovilo, da je policija nezakonito zbirala dokaze, zaradi katerih so maja predlani aretirali Tošića in še 16 njegovih domnevnih pajdašev, zato so Tošića in še sedem drugih nemudoma izpustili iz pripora.

Višje soglašalo z nižjim

V nasprotju z odločitvijo prvostopenjskega sodišča pa je višje sodišče že sredi marca presodilo, da ti isti dokazi niso nezakoniti in da jih ni treba izločiti iz sodnega spisa. Takrat so namreč obravnavali pritožbe domnevnih tihotapcev, saj je prvostopenjsko sodišče v Ljubljani zavrnilo njihovo zahtevo, da se dokaze izloči.

Dokaze so namreč prvič poskušali izločiti že takrat, ko so izpodbijali obtožnico, a jo je višje prvostopenjsko sodišče potrdilo in zavrnilo tudi zahtevo, da se iz spisa izločijo posnetki njihovih telefonskih pogovorov, ki jih je med prisluškovanjem posnela policija. Višje sodišče pa je nato samo potrdilo odločitev sodnikov na ljubljanskem sodišču, da razlogov za izločitev dokazov ni. “Pritožbe je zavrnilo kot neutemeljene,” dodajajo na višjem sodišču.

Nekdanji šef komisije za preprečevanje korupcije Drago Kos je izjavil, da bi bilo “treba začeti razmišljati o tem, kaj je ta sodnik dobil za tako odločitev”. Predsednik ljubljanskega sodišča Anton Panjan o tem očitku s sodnikom, ki sodi Tošiću, še ni govoril, bodo pa na sodišču razmislili o morebitnih ukrepih zoper Kosa. “Celotno izjavo, predvsem pa zaključno insinuiranje gospoda Kosa, ocenjujemo kot skrajno neodgovorno in neprimerno,” pravi Panjan.

Pritožba šele po sodbi

Tožilstvo za pregon organiziranega kriminala se zoper torkovo izločitev praktično vseh dokazov, ki sta jih zbrali slovenska in srbska policija, lahko sicer pritoži šele, ko bo izrečena sodba, kar naj bi se predvidoma zgodilo v kratkem.

Komentarjev 16
  • DUSANJ2000 22:28 13.november 2012.

    Saj se ve kdo jo sprejema in za koga.

  • DUSANJ2000 22:26 13.november 2012.

    Sodnikom je potrebno samo ukiniti trajni mandat, pa se bodo drugače vedli. Pa še nekaj: Za vse hujša dejanja (določiti katera so to) obvezno OBRAMBA po URADNI DOLŽNOSTI, ne pa, da se branijo z ukradenim denarjem z pokvarjenimi odvetniki.

  • KLOBO 14:39 13.november 2012.

    A KDO VE, KOLIKO SE PLAČA ZA TAKŠNE SODBE IN IZLOČANJE KLJUČNIH DOKAZOV! VERJETNO OBSTAJA KAKŠEN CENIK!! STEČAJNIKI IN SODNIKI SO IMELI DOBRO DODELANO RAZDELITEV ZA USLUGE !! TOREJ ...