Slovenija > Črna kronika
39 ogledov

NLB: Nikogar nismo ovadili

NLB Boštjan Tacol
NLB naj bi v aferi Agroživ ovadila pet svojih uslužbencev. V banki zanikajo, da bi kogarkoli ovadili.

Ovadeni naj bi bili nekdanji član uprave NLB, zdaj pa predsednik uprave Save Matej Narat, nekdanji prvi mož podružnice LHB Frankfurt Boris Zakrajšek, predsednik uprave Adria Bank Dunaj Gregor Kaiser, namestnik direktorja Tuzlanske banke Iztok Gornik in uslužbenka ljubljanske centrale NLB Vesna Pogačar. Vsi so delali ali še delajo v skupini NLB, poroča Svet na Kanalu A.

O omenjenih ovadbah je poročal tudi časnik Večer, kateremu so kazenske ovadbe potrdili tudi na Generalni policijski upravi. Uslužbenci naj bi bili povezani z nekdanjim vodstvom srbskega perutninskega koncerna Agroživ, proti kateremu v Srbiji poteka odmeven sodni proces, še poroča Večer. Med drugim naj bi sodelovali pri kreditiranju srbske družbe Agroživ, pri čemer naj bi izginilo okoli 30 milijonov evrov bankinega denarja.

Afera Agroživ je v Srbiji izbruhnila po stečaju istoimenskega perutninskega koncerna, ob katerem se je pokazalo, da je njegovemu takratnemu vodstvu na čelu z direktorjem Miroslavom Živanovim od NLB uspelo pridobiti med 48 in 64 milijonov evrov, s katerimi bi srbska družba morebiti lahko izplavala iz težav.

Večji del denarja, ki ga je NLB med letoma 2007 in 2008 odobrila Agroživu, pa ni nikoli prišel v srbsko podjetje. Po preiskavi tamkajšnjih kriminalistov se je izkazalo, da je NLB dobršen del kreditov namesto na račun Agroživa nakazala na osebne račune Živanova in njegovih pomočnikov. Nato pa naj bi določene vsote prišle tudi v žepe posameznikov iz vrst omenjene peterice uslužbencev NLB, je še pisal Večer.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.