Slovenija > Črna kronika
95 ogledov

Nosečnica v drugem trimesečju

Strokovnjaki še ne vedo, ali zdravila negativno vplivajo tudi na otročička. Žurnal24 main
Če ste se v prvem trimesečju soočali s slabostjo in drugimi težavami, je drugo trimesečje običajno bolj mirno. Vrne se vam energija, saj so vsi vitalni organi dojenčka že razviti.

Četrti mesec. Vaš trebušček je že lepo zaobljen in vsakomur je lahko jasno, da pričakujete naraščaj. Ker se koža prilagodi novonastali situaciji, jo redno negujte, predvsem, da bi se izognili pojavu strij. V tem obdobju tudi počasi razmislite o testih, in sicer o merjenju nuhalne svetline, ki se običajno opravlja med 11. in 14. tednom nosečnosti, in amniocentezo, ki se opravlja med 15. in 18. tednom nosečnosti. Kaj pa vaš dojenček? Njegova kožica je izredno tanka, skoznjo je mogoče videti krvne žile. Celotno telo ima prekrito s tankimi svetlimi dlačicami, imenovanimi lanugo. Povsem dobro ima razvite tudi prste, trepalnice, obrvi, nohte in lase. Delovati prične tudi njegov živčni sistem, spolni organi so razviti in že lahko izveste, ali pod svojim srcem nosite deklico ali fantka.

Peti mesec. Vaša maternica raste, prav tako prsi. Da bi se izognili pojavu strij, pijte čim več vode, kožo najmanj enkrat dnevno namažite z zmesjo, ki jo pripravite po naslednjem receptu: zmešajte kavno skodelico naravnega olivnega olja, skodelico gela aloe vera ter šest odprtih kapsul vitamina E. Pripravek hranite v hladilniku. Zaradi spreminjajoče se velikosti maternice imate v tem obdobju lahko tudi težave s pljuči, ledvicami in želodcem, kar ima za posledico težave z dihanjem in prebavo. Poskusite se jih rešiti tako, da jeste več manjših obrokov na dan. Vaš dojenček v tem obdobju že proizvaja zvočne vibracije, sesa prstke, prvič lahko tudi občutite njegovo premikanje. Tega si skrbno zabeležite in o njem obvestite zdravnika, ki bo tako lahko natančneje določil datum poroda. Do konca 5. meseca je otročiček velik že od 22 do 25 centimetrov in tehta približno 280 do 350 gramov.

Šesti mesec. V šestem mesecu se nosečnicam običajno poveča apetit, zato v tem obdobju lahko hitro pridobite na teži. Pazite torej kaj in koliko jeste, predvsem pa jejte zdravo hrano, bogato z vsemi potrebnimi hranilnimi snovmi. Občutite lahko tudi lažne predporodne popadke, imenovane Braxton – Hicks popadki, ki se odražajo kot stiskanje na vrhu maternice ali na spodnjem delu trebuha. Krči so lahko močni, od navadnih popadkov pa se razlikujejo v tem, da niso redni. Lahko se zgodi, da vam pričenja iz prsi teči tekočina, imenovana kolostrum, ki je prva hrana vašega otroka in je izredno bogata z proteini, minerali in maščobami. Vaš dojenček je do konca 6. meseca velik že od 30 do 36 centimetrov in tehta od 600 do 800 gramov. Njegova ušesa so razvita in v kolikor se še niso, se odprejo oči. Ste vedeli, da imajo vsi dojenčki do približno šestega meseca oči modre barve?

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.