Slovenija > Črna kronika
53 ogledov

Nov poskus prevare na spletu

računalnik najstnica splet internet Shutterstock
Policija opozarja na nov poskus prevare na spletu.

Policija je dobila več opozoril, da se je na spletu pojavila nagradna igra, v kateri v zameno za sms-sporočilo uporabniki sodelujejo v žrebu za mobilni telefon. "Poskus prevare poteka tako, da skušajo nepridipravi priti v stik s potencialno žrtvijo na način, da reklamirajo lažne nagradne igre, v katerih obljubljajo super nagrade za skoraj nič truda," poskuse prevarantov opisuje policija. 

"Nagrajenci" prejmejo obvestilo, v katerem dobijo navodilo: "Pošlji SMS sporočilo 'psc kupim 50' na številko 6888". Kodo naj bi jim sporočili v povratnem sporočilu. Nagrade seveda ne prejmejo. S poslanim sporočilom pa se začne postopek za nakup predplačniške kartice Pay Safe Card v vrednosti 50 evrov. "Ko kodo nakupa sporočijo Facebook strani, jih tam zablokirajo, da ne morejo več komentirati in tako na prevaro opozoriti ostale. Na koncu tako ostanejo brez novega iPhona in brez 50 evrov," pravijo na policiji. 

Sume prevare lahko prijavite

Skladno s slovensko zakonodajo morajo biti objavljeni podatki o organizatorju, času trajanja nagradne igre, opredeljeni morajo biti pogoji sodelovanja, način žrebanja, obveščanje nagrajencev … "Če vse to ni navedeno, nagradna igra ne poteka v skladu z našo zakonodajo in je najverjetneje lažna. Take "nagradne igre" lahko prijavite na Tržni inšpektorat Republike Slovenije," svetujejo na policiji. 

Na Facebooku lahko prijavite, da gre za goljufijo, a vam v tem primeru lahko kot rešitev ponudijo zgolj to, da skrijete vse objave te strani. Kot še dodajajo na policiji, so tarče tovrstnih "nagradnih iger" ponavadi mlajši internetni uporabniki, ki običajno ne poznajo podrobno spletnih orodij in so preveč zaupljivi do tovrstnih iger.

Komentarjev 2
  • Avatar Leon
    Leon 08:17 12.april 2016.

    Predvidevam,da je to odziv na delo naših tržnih inšpektorjev ! Jaz dam koprive na PC ,kar je učinkovitejše od dela naših inšpektorjev .

  • 4d5eccf93739c6305aaf8969a682cc57e1fd7395 21:06 11.april 2016.

    Da preprečite takšno prevaro premažite monitor z oljem. Če je laptop, z oljčnim sicer z repičnim.