Slovenija > Črna kronika
48 ogledov

Nova oblika zlorab na bankomatih

Bankomat
1/2
PU Kranj
Nova oblika zlorab na bankomatih – cash trapping. Bodite pozorni, ali vam bankomat izplača gotovino ali ne.

Na bankomatih se je začela pojavljati nova oblika zlorabe, ki se imenuje cash trapping ali tako imenovana past za gotovino, opozarjajo na Generalni policijski upravi. Storilci na bankomatu manipulirajo režo za izdajanje gotovine, na katero s pomočjo lepila oziroma obojestranskega lepilnega traku namestijo letev, ki ovira izdajo gotovine in povzroči zagozditev gotovine v sami reži.

Postopek dviga gotovine sicer poteka nemoteno – bankomat pozove uporabnika, naj vzame gotovino. Zaradi ovire pred režo za izdajo gotovine to seveda ni mogoče. Uporabniki običajno sumijo na tehnično napako na bankomatu in kraj zapustijo. Storilci nato pristopijo do bankomata in odstranijo past za gotovino ter si tako nezakonito pridobijo denar.

Policija svetuje previdnost

Policija zato svetuje, da moramo biti pozorni, da je reža za izdajanje gotovine prosto dostopna in ne sme biti manipulirana z letvijo, ki ovira izdajanje gotovine.

Če ste v dvomu, preverite režo za izdajanje gotovine – prilepljene letve se ponavadi zlahka odstranijo. Če vam bankomat po odobreni transakciji ne izplača gotovine, takoj preverite stanje na vašem računu. Če je transakcija stornirana in imate na računu pravilno stanje, lahko spet poskusite z dvigom gotovine.

Pozorni bodite tudi na morebitne neznance, ki bi vas pod pretvezo nudenja pomoči želeli zvabiti stran od bankomata. Policisti tako svetujejo, da takoj obvestite skrbnika bankomata o napaki, ne da bi se oddaljili od bankomata, oziroma da ostanete pri bankomatu, če vam ta ne izda gotovine, v primeru suma namestitve takšne naprave pa obvestite policijo.

Komentarjev 2
  • Rokk Volek 15:03 21.februar 2012.

    kasn filmski alarm bi biu to? a ce nebi gledu u zaslon bi me zaprl ker vrjetn hocm oropat bankomat dj preberte mal kaj pisete ker vice lah berem na drugih spletnih straneh ;)

  • puys 14:28 21.februar 2012.

    Sklepam, da banko nič ne stane, če meni na tak način ukradejo denar?Ker drugače bi malo poostrili vsaj video nadzor. Preprosto bi se lahko oglasil alarm, če senzor zazna osebo v bližini bankomata, ki se čudno obnaša (ne stoji ...prikaži več ravno in gleda točno v zaslon).