Slovenija > Črna kronika
27 ogledov

Nove preiskave v zdravstvu

Slovenija 19.12.2013 Simon Vrhunec, hisna preiskava na upravi klinicnega centra
1/3
Saša Despot
Kriminalisti naj bi preiskovali prirejanje javnega naročila za servisiranje medicinske opreme. Materialna škoda je ocenjena na 448.000 evrov.

Preiskovalci Nacionalnega preiskovalnega urada (NPU) sumijo, da je gospodarska družba javnemu zavodu poslala listine, na podlagi katerih je bilo pripravljeno javno naročilo, je na tiskovni konferenci pojasnil Robert Slodej z NPU.

Preiskovalci NPU so zjutraj izvajali osem hišnih preiskav na naslovih fizičnih in pravnih oseb, kjer so iskali poslovno dokumentacijo in druge dokaze o sumih kaznivih dejanj, povezanih s sistemsko korupcijo. Peterica osumljenih je bila za čas, dokler so trajali zakonsko določeni razlogi, pridržani. 

Cena nad realno tržno vrednostjo

Preiskavo so preiskovalci začeli na podlagi lastne zazanave pred štirim oziroma petimi meseci. Sumijo, da je podjetje v fazi priprave na sklenitev pogodbe za servisiranje in vzdrževanje medicinske opreme poslalo listino, s katero so predlagali določeno ceno, ki ni bila realna tržna vrednost in je bistveno odstopala od vrednosti pogodbe. Predhodno niso opravili nobenih tržnih raziskav, ki bi dokazale, da so bili konkurenti bistveno cenejši. Pogodbo so nato z naročnikom (javnim zavodom) sklenili za obdobje treh let.

UKC oškodovan za 448 tisočakov

Vpletena naj bi bila podjetje  Medicoengineering in  UKC Ljubljana, ki je bil oškodovan za 448 tisoč evrov, prav toliko naj bi znašal protiopravno pridobljena premoženjska korist. Policija še preiskuje, ali se je kdo od preiskovanih osebno finančno okoristil. 

Po Slodejevih besedah so v preiskavi poleg odgovorne osebe zdravstvenega zavoda še odgovorna oseba komercialnega sektorja in odgovorna oseba za pripravo in izvajanje naročil tega zdravstvenega zavoda. Dejal je, da pridržanih ne nameravajo privesti pred preiskovalnega sodnika. Pridržanje bodo odpravili, ko bodo za to prenehali veljati zakonski razlogi, kar je odvisno od samega poteka preiskave, je še pojasnil.

 

Pri preiskavah je sodelovalo 30 preiskovalcev NPU, ki so jim pomagali ljubljanski kriminalisti. Kot so še sporočili z Generalne policijske uprave, je za kaznivo dejanje zlorabe položaja ali zaupanja pri gospodarski dejavnosti zagrožena zapora kazen od 1 do 8 let.

Vrhunec lani uvedel interni nadzor zaradi miz

Vrhunec je decembra odredil interni nadzor nad izvedbo vseh postopkov, povezanih s sklenitvijo vzdrževalne pogodbe, sklenjene z Medicoengineeringom. Vodstvo UKC je takrat pojasnilo, da želijo razčistiti vse sume, ki neupravičeno mečejo dvome na transparentno izpeljan postopek izbora vzdrževalca operacijskih miz. Pogodba, ki so jo sklenili za tri leta, je vredna 70.733,78 evra z DDV.  

Pogodbo so podpisali 24. septembra lani, potem ko je prejšnja vzdrževalna pogodba potekla. V UKC so pojasnili, da potrebujejo serviserje, ki imajo dostop do originalnih rezervnih delov in so usposobljeni za vzdrževanje. Ker mize proizvaja podjetje Maquet, so tako lahko sklenili pogodbo le z vzdrževalcem, ki je pooblaščen za vzdrževanje miz te znamke, kar Medicoengineering je.

Prah je dvignil tudi promocijski video za Medicoengineering, v katerem je nastopal Vrhunec. Predsednik Fidesa Konrad Kuštrin je dejal, da bo potrditev mandata Vrhuncu za generalnega direktorja UKC Ljubljana pokazatelj, ali vlada misli resno z bojem proti korupciji. Odločitve vlada še vedno ni sprejela. 

Obsežne preiskave v preteklih mesecih

Kriminalisti so obsežne hišne preiskave v zdravstvu opravljali že konec lanskega leta. Izvedli so 58 hišnih preiskav in v okviru preiskave pridržali 13 ljudi. Od leta 2008 naj bi namreč vsaj šest zdravnikov, od tega štirje predstojniki oddelkov v bolnišnicah in dva priznana kirurga, ter dve vodji lekarn v dveh bolnišnicah v različnih časovnih obdobjih prejemali od deset do sto tisoč evrov nagrade oziroma podkupnine.

Komentarjev 3
  • YASSIR 15:29 03.april 2014.

    Zanimiva povezava če koga zanima katera delnica Ljubljanske borze je v letošnjem letu pridobila skoraj 1500%sspojdite na spodnji linkhttp://www.denarinfinance.com/?page_id=20in na vrhu tabele stolpec letos kliknite na puščico navzdol in se bo sortiralo

  • ac-dc 15:28 03.april 2014.

    Moraš vedet, da je preiskava je še daleč od odsodbe. Ko bojo obsojeni vsi, ki so kradli in rovarili, dam jaz za kosilo.

  • aleks1201 12:57 03.april 2014.

    Ljubljančani ste bili vedno priviligirani tudi kar se tiče kriminalističnih preiskav !Kdaj bo na vrsti bolnišnica v Novi Gorici / Šempetru ?Kriminalisti - prijazno vas pričakujemo, za kavo dobite pa iz mojega žepa.