Slovenija > Črna kronika
30411 ogledov

Novo v aferi Fotopub: Smodej v vse tesnejšem primežu

Dušan Smodej Zajem zaslona / TV Slovenija
Novomeščan Dušan Josip Smodej je zdaj na ljubljanskem tožilstvu ovaden tudi zaradi goljufij. Sodna preiskava o spolnem nasilju še poteka.

Policija je po izbruhu afere Fotopub avgusta lani začela 29-letnega Dušana Josipa Smodeja, umetnika, producenta in kuratorja s končano slavno praško univerzo Famu, sicer sina znanega novomeškega zdravnika, preiskovati zaradi suma večih kaznivih dejanj. V javnosti najbolj odmevna so spolne narave.

Začelo se je na instagramu

Plaz je sprožila stran Proti nasilju Dušana Smodeja na instagramu z obrazložitvijo: "Stran je namenjena deljenju izkušenj z Dušanom Smodejem – od spolnega nadlegovanja do manipulacij in finančnih prevar." Te izkušnje naj bi bile grozljive, spolne zlorabe naj bi se dogajale ob podtikanju droge za posilstvo GBH. Zabave, na katerih naj bi se zgodila posilstva, je menda skupaj s Smodejem prirejal še znani umetnik Roman Uranjek, član slikarskega kolektiva Irwin in s tem širšega gibanja Neue Slovenische Kunst. Dan po javnem razkritju je storil samomor.

Svoje izkušnje z Uranjekom je kmalu zatem razkrila publicistka Maja Megla: "Z Romanom sva postala par jeseni leta 1986. Odnos je trajal mesec dni do prvega poskusa ponižujočega, deviantnega spolnega odnosa. O njem ne želim javno govoriti, lahko pa ga, če bo potrebno, opišem policiji ali tožilcu. Najin odnos sem takoj prekinila... Živel je dvojno življenje. V krogih vplivnežev je bil galanten, pozoren in zabaven ter zelo sladek in ljubezniv do tistih, ki so bili pomembni na njegovi karierni poti. Imel pa je tudi svoje temno življenje: spolno predatorstvo, ki je bilo na očeh javnosti, in diabolično perverznost, za katero smo izvedeli nedavno, četudi se je v drobcih nakazovala že prej."

Smodeja ni poznala, menila pa je, da je "Roman v njem končno našel idealnega družabnika, človeka iz sveta vizualne umetnosti z deviantnimi nagnjenji. Skupaj sta lahko izživljala svoje temačne perverznosti."

Nenavadno spolno življenje

V medijih je Smodej očitke zavračal. "Vsi imamo fantazije, ki jih realiziramo ali pa ne. Sam tega nisem naredil. Moje spolno življenje je razburljivo in nenavadno. Imel sem veliko različnih spolnih izkušenj," je izjavil v oddaji Tarča.

Ljubljanski kriminalisti so oktobra lani zaključili preiskavo in tožilstvo je januarja na okrožno sodišče v Ljubljani vložilo zahtevo za kazensko preiskavo zoper enega osumljenega zaradi dveh kaznivih dejanj spolnega nasilja, kaznivega dejanja omogočanja uživanja ali uporabe prepovedanih drog ali nedovoljenih snovi ali postopkov v športu ter kaznivega dejanja hude telesne poškodbe na škodo dveh oškodovank. Sodišče je preiskavo uvedlo 29. maja in še ni končana, so nam sporočili včeraj.

Oškodovana tudi ljubljanska občina

Toda Smodej je osumljen še drugih, premoženjskih grehov. Njegovo društvo za sodobno kulturo Fotopub je denar za svoje projekte dobivalo iz javnih sredstev, od leta 2006 do lani vsega skupaj dobrih 130.000 evrov. Med plačniki je bila tudi Mestna občina Ljubljana, ki je od leta 2019 sofinancirala štiri. Trije so bili realizirani v skladu s pogodbo, pri zadnjem, Slovenskem pasijonu ali Krstu na Triglavu v koprodukciji z akademijo za gledališče, radio, film in televizijo, pa se je zapletlo. Smodej v zaključnem poročilu ni predložil dokazil o plačilu stroškov, zato je MOL julija lani zahtevala vračilo prispevanih 4.000 evrov.

Očitki Smodeju so še drugi, dolgoval naj bi denimo najemnine za stanovanja, ki si jih je izbiral v bližini Fotopuba. Upnikov naj bi bilo več deset, policijska preiskava pa se je končala za kaznivi dejanji v povezavi z nenamensko porabo javnih sredstev. "Policijska uprava Ljubljana je na okrožno državno tožilstvo podala kazensko ovadbo zaradi suma storitve dveh kaznivih dejanj goljufije po 211. členu kazenskega zakonika," nam je sporočila Aleksandra Golec s PU Ljubljana.

Po tem členu Smodeju grozi zaporna kazen.

Komentarjev 18
  • atamama 07:05 15.december 2023.

    Veliko vode je že preteklo..... p'a še vedno ni prave obtožnice. Iz medijskega linča z opise kako so seksali se čedalje bolj pristaja na dolgu, par jurjev, ki bo na koncu ''huda goljufija'' (saj proti 700 miljonom pokradenih s strani ...prikaži več cerkvenih poslovnežev je to kavica) ki jo bodo vlekli novinarji po zobeh. Od ''groznih deviacij'' pa bodo prišli do dejstev, da so bila prostovoljna in da ''tista'' ki je sprožila afero sami ni bila prva in je bil povod užaljen ego in ne dejanja. In potem novinarji?

  • Soljatar 10:54 14.december 2023.

    tega klovna bi blo treba poslat v Gazo...

  • Avatar Ajda Virant
    ajda0 10:00 14.december 2023.

    groza me je, kakšne otroke rojevajo zdravniki, sodniki, profesorji, politiki, managerji...višje ko so, bolj degenerirana imajo semena.