Slovenija > Črna kronika
2210 ogledov

Obglavil ju je

aretacija aretiran lisice Shutterstock
"Prelil sem človeško kri," je med drugim povedal 35-letnik.

Na koprskem sodišču se je začela glavna obravnava v sojenju 36-letnemu Kraševcu, obtoženemu dvojnega umora marca lani. Ker se moški ni sposoben udeleževati narokov, je sojenje potekalo brez njegove navzočnosti, so pa prebrali prepis zaslišanja obtoženca na policijski postaji. Naslednji narok, ko naj bi bila znana usoda moškega, bo septembra.

Dvojni umor se je v vasi Lukovec pri Štanjelu zgodil marca lani, ko je tedaj 35-letnik z uporabo hladnega orožja oz. orodja umoril 31-letnega brata in 80-letno babico, trupli pa nato obglavil ter glavi sežgal v peči. Policijo je nato poklical sam in ob prihodu policistov dejanje tudi priznal.

Tožilka Tamara Pahor je zanj predlagala izrek varnostnega ukrepa obveznega psihiatričnega zdravljenja, saj zaradi psihične motnje ni bil sposoben razumeti pomena svojega dejanja, ko je na grozovit način izvedel dva umora.

Nož kri nasilje umor dokaz Grozljivka Slovenija Kras: Obglavil brata in babico, trupli ter glavi sežgal v peči

Omenjal "Najvišjega"

Ob nenavzočnosti moškega je predsednica sodnega senata Barbara Franca prebrala prepis zaslišanja obtoženca na policijski postaji. V precej zmedenem govoru je Kraševec priznal umor babice in brata, opisal, kako je pristopil do njiju in se nato znesel nad truploma. "Prelil sem človeško kri," je med drugim dejal moški.

Po drugi strani pa je iz njegovih odgovorov razvidno, da si tega ni želel oz. naj bi a v dejanje prisilila višja sila in je molil za to, da do dejanja ne bi prišlo. "Mislim, da je bil to preizkus," je navedel obtoženi, ki je med ostalim navajal Biblijo in Abrahamovo žrtvovanje, večkrat se je v njegovih stavkih pojavljal naziv "Najvišji", kot Stara zaveza pogosto imenuje judovskega Boga.

Predsednica senata je povzela tudi izvedenska mnenja treh različnih psihiatrov, ki so vsi podali isto diagnozo. Moški trpi za paranoidno shizofrenijo. Zaradi te motnje je sicer razumel, kaj je počel in da je to kaznivo, pod vplivom religioznih blodenj pa ni bil sposoben obvladati svojih ravnanj. Po oceni izvedencev bo moral obtoženec nadaljevati s psihiatričnim zdravljenjem najmanj dve leti, predvidoma pa bo zaradi možnosti ponovnega poslabšanja stanja potrebno dolgotrajnejše zdravljenje, ki lahko traja okvirno pet let ali pa tudi celo življenje.

Zagovornik obtoženca Gorazd Gabrič je sicer predlagal, da bi vsaj enega od izvedencev tudi zaslišali, saj je po njegovem odprtih več vprašanj, od razjasnitve katerih bo odvisno, kakšen ukrep bo sodišče nato izreklo. Sojenje se bo nadaljevalo 5. septembra, ko je tudi pričakovati zaključek postopka.

Zloraba otrok Žensko je umoril Slovenija Truplo je skril pod posteljo in večkrat brcnil vanj

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.