Slovenija > Črna kronika
224 ogledov

Obnova hiše Simone Dimic na sodišču

Smona Dimic Žurnal24 main
Ljubljansko okrožno sodišče je danes začelo z glavno obravnavo v sojenju Romanu Horvatu, Hildi Tovšak in Mateju Košiču zaradi obnove hiše nekdanje vodje kabineta takratnega premierja Boruta Pahorja Simone Dimic.

Obtožnica, ki jo je danes predstavil tožilec Jaka Brezigar, nekdanjo predsednico uprave Vegrada Hildo Tovšak in njeno tedanjo desno roko Mateja Košiča bremeni zlorabe položaja pri opravljanju gospodarske dejavnosti, parterja Dimičeve Romana Horvata pa napeljevanja h kaznivemu dejanju. Pri tem naj bi Tovšakova in Košič Horvatu omogočila tudi protipravno premoženjsko korist v višini 96.000 evrov.

Po navedbah iz obtožnice naj bi Tovšakova in Košič v dogovoru s Horvatom poskrbela, da je Vegrad leta 2009 začel obnavljati hišo Dimičeve, pri tem pa naj bi vedela, da za obnovo ni sklenjene ustrezne pogodbe, da zanjo ne bo izdan noben račun in da dela ne bodo nikoli plačana.

Tovšakova se na današnjem naroku ni želela zagovarjati, zagovor bo morda podala pozneje. Sta pa se zagovarjala Košič in Horvat, ki pa je že prej napovedal, da na vprašanja ne bo odgovarjal.

hi%C5%A1a Simona Dimic | Avtor: Žurnal24 main Žurnal24 main

Horvat pravi, da je prosil za račune

Roman Horvat je svoj zagovor le prebral, med drugim pa povedal, da sta želela z Dimičevo leta 2009 obnoviti hišo v Murglah, za kar je pridobil več ponudb. Najugodnejše je bilo Gradbeno podjetje Bežigrad, ki je bilo v lasti Vegrada. O obnovi je bila nato podpisana pogodba s podjetjem Vegrad AM, za katero tožilec sicer meni, da je bila napisana naknadno za potrebe obrambe.

Že kmalu so se po besedah Horvata pojavile težave, saj je podjetje skupaj s celotnim Vegradom zašlo v finančne težave. Zato je moral sam kupovati določen material in naročiti nekatere podizvajalce in jih tudi plačati s svojega računa.

Za dela, ki jih je izvedel Vegrad, je, kot je povedal, večkrat prosil, naj mu izstavijo račun, vendar se to ni zgodilo. Marca letos mu ga je izstavil šele stečajni upravitelj Vegrada (znašal je 56.000 evrov), sam pa ga je tudi takoj plačal.

Priznal je, da table, ki bi označevala, kdo izvaja obnovo in kdo je investitor, ni bilo, kar so v današnjih zaslišanjih potrdile tudi nekatere priče.

hiša Simona Dimic | Avtor: Žurnal24 main Žurnal24 main

Sestanek, ki ga zanikajo

Tovšakova je še v času preiskave povedala, da se ji zdi nemogoče, da dela ne bi bila plačana ali da za obnovo ne bi bila sklenjena pogodba, hkrati pa se ni spomnila, da naj bi se kdaj srečala s Horvatom ali da bi kdaj naročila izvedbo del v Murglah.

Nasprotno so danes nekatere priče povedale, da so se že pred obnovo v Celovških dvorih sestali ona, Horvat, Košič in vodja gradbišča Celovški dvori Branko Poberžnik, na sestanku pa je bilo rečeno, da bo Vegrad prevzel obnovo.

Košič je na vprašanje, zakaj je morala na sestanku sodelovati tudi Tovšakova, odgovoril, da je verjetno šlo za odnos do naročnika, "ki da mora biti enak do vseh".

Nekatere priče so potrdile, da ograja, ki je bila postavljena ob hiši, ni imela Vegradovih oznak, ter da Vegradovi delavci obnove niso smeli opravljati v Vegradovih delovnih oblekah. Slednje je potrdila vodja gradbišča Jasna Plešnik Medved. Glede oznak pa je povedala, da je bilo navodilo, da jih ne sme biti, ne ve pa od koga je prišlo.

Ni bilo pogodbe, ne računov, ne gradbenega dnevnika

Poberžnik je povedal, da so ves potrebni material naročali preko postavke za Celovške dvore, obračuna del, ki bi bil osnova za izdajo računa Horvatu, pa niso naredili, ker niso imeli pogodbe. Za slednjo je bilo po njegovih besedah na začetku rečeno, da bo urejena pozneje. Prav tako niso vodili gradbenega dnevnika, kar sta pozneje potrdili tudi obe vodji gradbišča, kot tudi niso evidentirali materiala. Obračun del je bil skupaj s stečajnim upraviteljem opravljen šele pred dvema mesecema, in sicer na podlagi ocen in spomina obeh vodij gradbišča.

Na sodišče je bila danes vabljena tudi Dimičeva, ki pa ni želela pričati. Je pa v času preiskave povedala, da se sama s prenovo ni ukvarjala, prav tako da ni poznala Tovšakove.

Naslednja naroka bosta jutri in v sredo, ko bo zaslišanih več prič.

Komentarjev 7
  • blueone 22:36 21.december 2015.

    *podpisati

  • motorka57 22:34 21.december 2015.

    ....ni pogodbe,to je delo na črno,in zaslužek vodilnim -žepnina. To bi Simonca plačala s kešem šefom,kaj naj bi bilo drgač..... Jasno kot beli dan !

  • motorka57 22:30 21.december 2015.

    ....primer Simonca je kaplja v morje,kako se je kradlo po firmah,kjer so harali kravatarji.Bolj zanimivo bi bilo ,kje je na tisoče kubikov betona iz gradnje trojanskih tunelov,kje je vse to pristalo,kdo vse je naredu hise,vikende,delavnice....