Slovenija > Črna kronika
68 ogledov

Obsežna kriminalistična preiskava

Obsežne preiskave
1/23
Iztok Golob
Policija: razbili eno najobsežnejših kriminalnih združb pri nas. Prostost odvzeli več kot 50 osebam, ki jih bodo to soboto odpeljali pred preiskovalne sodnike različnih sodišč.

Slovenski in tudi tuji mediji smo danes poročali o "najobširnejša zaključna akcija policije na področju organizirane kriminalitete v zgodovini samostojne Slovenije". Preiskava bo tekla naprej, tudi izven Slovenije, je za Pop TV povedal generalni direktor Janko Goršek.

Policisti so opravili med 60 in 70 hišnih preiskav, okoli 50 osebam je bila odvzeta prostost. Nekatera pridržanja so odpravili, pridržane domnevne člane več povezanih kriminalnih združb pa bodo pred preiskovalne sodnike različnih slovenskih sodišč začeli voziti to soboto.

Večji del blaga namenjenega v EU

Marjan Fank, pomočnik direktorja uprave kriminalistične policije, je v kratki izjavi pojasnil, da je okoli 350 policistov in kriminalistov danes razbilo eno največjih kriminalnih združb pri nas, ki so jo preiskovali od leta 2010. Delovali pa naj bi po t. i. balkanski poti, nezakonito naj bi trgovali z orožjem in drogami, večji del transporta pa je šel v posamezne države Evropske unije.

Zasegli so večje količine droge in orožja. Nekateri od teh osumljencev so bili že obravnavani, so pa del širše kriminalne združbe. Člani te mednarodne združbe so bili v drugih državah Evropske unije že priprti.

Logistični center kriminalcev v Bitnjah pri Kranju

Hišne preiskave so danes samo v Sloveniji, in sicer v Izoli, Postojni in Kopru, na območju celotne Ljubljane, pa tudi na Gorenjskem, pri čemer naj bi bil po poročanju TV Slovenija logistični center kriminalne dejavnosti v Bitnjah pri Kranju. Policija ves čas sodeluje s tujimi organi.

Preiskavo zaradi obširnosti usmerjajo državna tožilstva iz Kranja, Kopra in Ljubljane ter specializirano tožilstvo. Preiskave so potekale že od zgodnjega jutra, po naših podatkih od okoli šeste ure.

Pred vhodom do zob oboroženi

"V bloku pred vhodnimi vrati so trije specialci, ki nekoga preiskujejo ali čakajo. Izvedeli smo, da poteka obsežna kriminalistična preiskava glede drog in orožja. Malce narodno je, ker so specialci v bloku in sosedje gledajo, kaj se dogaja. Ampak očitno imamo zelo podjetne sosede," nam je zjutraj dejal stanovalec ene izmed stanovanjskih hiš na Poljanski ulici v Ljubljani, v kateri je potekala preiskava. Nekaj pred 13.30 so eno osebo s tega naslova odpeljali vklenjeno.

Prijetje na Poljanski ulici | Avtor: Žurnal24 main Žurnal24 main

Zjutraj so pripadniki policijske specialne enote vdrli v zadnji del enega od gostinskih lokalov v Spodnjih Bitnjah, kjer naj bi prostost odvzeli enemu od črnogorskih državljanov, mu zasegli drogo in orožje. Prenočišče v tem lokalu pa naj bi zanj najel znanec. Kot nam je povedal moški iz lokala, ki ni želel biti imenovan, preiskava nima nobene povezave z lokalom, potrdil pa je, da preiskava poteka v zadnjem delu zgradbe.

Komentarjev 29
  • vladek 07:12 12.maj 2012.

    velika srbija,ha ha ha,ja hoteli so biti,a so dobili po p......

  • vladek 07:08 12.maj 2012.

    točno tako,

  • vladek 07:07 12.maj 2012.

    pa on im je šef