Slovenija > Črna kronika
91 ogledov

Obtoženega umora Janka Jamnika izpustili iz pripora

Milko Novič Žurnal24 main
Okrožno sodišče v Ljubljani je po zaslišanju nemškega izvedenca, ki je postavil dvom v trdnost dokazov, odpravilo pripor za Milka Noviča, obtoženega umora direktorja Kemijskega inštituta Janka Jamnika.

Sodnica Špela Koleta je namreč odločila, da je danes slišano zadostna podlaga, da Milka Noviča, ki je v priporu že skoraj dve leti, izpustijo na prostost.

Preberite: Poškodbe so bile prehude

Izvedenec: Dokazi niso neizpodbitni

Nemški izvedenec balistične stroke Axel Manthei je v današnjem pričanju na vprašanja sodnice pojasnil, da na podlagi delcev, najdenih na Novičevih rokah, ne more neizpodbitno trditi, da je ta 14. decembra 2014 dejansko streljal.

Na Noviču so našli malo delcev, ki so značilni za streljanje. Razlog bi lahko bil to, da tistega večera ni streljal na Jamnika, ali pa tudi to, da so bili vzorci vzeti šele 23 ur po streljanju.

Manthei je še pojasnil, da so s kolegi v najširšem možnem smislu prišli do enakih rezultatov kot slovenski strokovnjaki.

Ostanki starega streljanja?

Kot popolnoma možno je ocenil tudi opcijo, da bi bili delci, najdeni na Novičevi jakni, ostanki streljanja izpred enega leta. Novič namreč trdi, da je sam res streljal leto dni pred umorom na strelišču.

Nekdanji zaposleni na Kemijskem inštitutu Novič je v priporu že od decembra 2014, njegovi odvetniki pa so večkrat skušali doseči odpravo pripora. Ustavno sodišče je 19. julija letos ugodilo Novičevi pritožbi ter razveljavilo odločitvi okrožnega in višjega sodišča v Ljubljani glede pripora. Zadevo je ustavno sodišče tedaj poslalo v ponovno odločanje okrožnemu sodišču, ki je dan kasneje za Noviča znova odredilo pripor, 29. julija pa je to odločitev potrdilo še višje sodišče. Novič se je znova obrnil na ustavno sodišče, ki pa v drugo o priporu še ni odločilo.

Naslednja obravnava bo 4. januarja.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 7
  • Avatar Leon
    Leon 11:13 08.december 2016.

    Ob zadnjih dogodkih na sodišču se postavlja vprašanje suverenosti pravosodja in inštitucije kot je NFL . Vse bolj se dozdeva ,da so imeli vztrajniki prav ! Morda pa gre za zelo dober biznis z odškodninami ? Kam plujemo ?

  • Tupamaros 08:53 08.december 2016.

    Kaj pa narkomafija? KI je imel, kot kemijski inštitut možnost uvoza narkotikon v "znanstvene namene". Ali substanc za sintezo narkotikov v korist farmacevtske industrije. Verjetno je le sam vrh zaposlenih na KI imel kompetence podpisa naročila takih substanc..Provizija pri nabavi ...prikaži več raziskovalne opreme i.t.n.Lovke mafije so povsod. Vloga Noviča ni isključena. Jamnik je pa bil, kot direktor najbolj odgovoren za delovanje inštituta

  • valerijakregar 22:14 07.december 2016.

    neverjetne so bile osebe, ki so že dan, dva po umoru prek tv ekranov 100% trdile, da je g. Novič morilec.imena se ne spominjam, le malce bi morala "poguglati" !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!se ta oseba sploh zaveda, v kakšnem nezavidljivem položaju ...prikaži večju je danes.ima še j**ca, da ponovno stopi pred kamere ????!!!!!!!!!!!!!!!!!!ODSTOP MINISTRA KLEMENČIČA@CO !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!ZANJE JE SODSTVO OČITNO OTROŠKO IGRIŠČE, ZELO DRAGO OTROŠKO IGRIŠČE !!!!!!!!!!!!!!G.Noviču pa želim primerno visoko odškodnino, za vse nepravično preživete dni v nepotrebnem priporu !!!!!!!!!PLAČAJO NAJ JO PREPOTENTNI SODNI NESPOSOBNEŽI !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!