Slovenija > Črna kronika
467 ogledov

Očitno tudi roparji upoštevajo pravila samoizolacije

ropar s pištolo Shutterstock
Število vseh obravnavanih kaznivih dejanj je sicer primerljivo z enakim obdobjem lani, je pa manj velikih tatvin, ropov in drugih kaznivih dejanj, kjer ima storilec stik z oškodovancem.

Število vseh obravnavanih kaznivih dejanj v Sloveniji je letos do 22. marca po pojasnilih policije primerljivo s številom kaznivih dejanj v enakem obdobju lani. "K spremembi števila kaznivih dejanj lahko vplivajo različni dejavniki, stanje pa se praviloma uravnoteži v drugi polovici leta, ko stanje kriminalitete dobi bolj jasno sliko," so razložili za STA.

Manj osebnih stikov med oškodovanci in storilci

Pri vseh obravnavanih kaznivih dejanjih namreč največji delež predstavlja premoženjska kriminaliteta (od 60 do 65 odstotkov), ki med drugim zajema tatvine, avtomobilsko kriminaliteto, požige in goljufije. Ob upoštevanju trenutnih razmer, ki so bile zaradi epidemije novega koronavirusa uveljavljene 16. marca, stanje na področju premoženjske kriminalitete v obdobju od 16. do 22. marca bistveno ne odstopa od prvega tromesečja leta 2020.

A je na področju premoženjske kriminalitete v omenjenem tednu viden upad velikih tatvin oziroma vlomov, in sicer za skoraj 45 odstotkov glede na enako obdobje v 2019. Policisti ocenjujejo, da k upadu vlomov pripomore tudi to, da se stanovalci zadržujejo doma. Manj je tudi ropov, roparskih tatvin ter nekaterih drugih premoženjskih kaznivih dejanj, kjer ima storilec stik z oškodovancem. V porastu pa so kazniva dejanja tatvine, in sicer za 37 odstotkov.

Tudi manj prijav nasilja v družini kot prejšnji mesec

Od 16. do 22. marca je policija obravnavala 23 kaznivih dejanj nasilja v družini, kar je primerljivo z enakim obdobjem v letu 2019. Vendar pa je v marcu letos policija obravnavala četrtino manj kaznivih dejanj nasilja v družini kot v februarju.

Manj kršitev pa obravnavajo tudi na področju javnega reda in miru. Število vseh kršitev s področja javnega reda je bilo februarja in marca letos primerjavi z februarjem in marcem 2019 v upadu, predvsem pa marca 2020 v upadu v primerjavi z marcem 2019.

Ugotavljajo, da je zaradi upoštevanja ukrepov za preprečevanje širjenja koronavirusa manj prekrškov na javnih krajih, javnih prostorih, lokalih, prireditvah in shodih. Ob tem policisti preverjajo še kršitve odlokov o zaprtju lokalov in organiziranju prireditev ter prepoved gibanja in zadrževanja v skupinah na javnih krajih.

"Ljudje tovrstnega stanja ne izkoriščajo za prekrške"

Spremembe trendov pri obravnavi dogodkov in kršitev javnega reda in miru pripisujejo upoštevanju trenutnih ukrepov za zajezitev epidemije. Ocenjujejo, da zaenkrat ljudje tovrstnega stanja ne izkoriščajo za prekrške.

Policisti poostreno nadzirajo izvajanje vseh ukrepov za preprečevanje širjenja nalezljive bolezni in v primerih, ko zaznajo kršitve zakona o nalezljivih boleznih, ugotovitve posredujejo zdravstvenemu inšpektoratu. Na kraju policisti tudi odrejajo ukrepe iz vladnih odlokov, kar v večini primerov ljudje v postopkih tudi upoštevajo.

Manj smrti v prometu

Glede na najhujše posledice prometnih nesreč so ocenili, da je trenutno stanje boljše kot pa v enakem obdobju lanskega leta. V letošnjem letu je v prometnih nesrečah namreč umrlo 14 ljudi, lani je v tem obdobju pa 25 oseb.

Ob tem so policisti ponovno pozvali k samozaščitnemu ravnanju. Na svoji spletni strani so med drugim zbrali priporočila, kako naj podjetniki zaščitijo poslovne prostore. V družinskem okolju pa pozivajo k strpnosti, razumevanju in ničelni toleranci do nasilja. Vse, ki zaznavajo nasilje, pa prosijo, naj to prijavijo.

Miami Koronavirus Svet Video: Na plaži policija streljala na ljudi, ki je niso želeli zapustiti

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 2
  • maiprinligh 19:06 27.marec 2020.

    www.MooXi.net - spletna stran za zmenke za odrasle, ki želijo najti partnerja za seks

  • rganindi 14:05 27.marec 2020.

    www.MooXi.net - spletna stran za zmenke za odrasle, ki želijo najti partnerja za seks