Slovenija > Črna kronika
22 ogledov

Odvzem otroka je skrajen ukrep

Ukradeno v koprski Supernovi je policija zasegla, par pa pridržala. Žurnal24 main
V trgovskem centru Supernova so pri kraji ujeli par, ki je kradel kozmetične izdelke in oblačila. S seboj sta imela sedemletno deklico.

Konec prejšnjega tedna so v koprskem trgovskem centru Supernova pri kraji ujeli par (po naših informacijah gre za slovensko državljanko in očeta iz Srbije), ki je imel s seboj sedemletno hčerkico. V eni od trgovin sta starša ukradla kozmetične izdelke, v drugi oblačila. Pri tem ju je opazil varnostnik in ju pri izhodu povabil nazaj v trgovino. Starša sta ga napadla in poskušala pobegniti, medtem pa so prispeli tudi policisti, ki so ju prijeli in pridržali. Ukradeno so zasegli, na tožilstvo pa bo podana kazenska ovadba. Ker sta bila starša pridržana, je bila o deklici obveščena tudi socialna delavka.

Na koprskem centru za socialno delo smo zaman povpraševali, kako bo center ravnal naprej in kaj se je v nedeljo zgodilo s punčko. Socialni delavci poudarjajo, da o konkretnem primeru ne morejo govoriti. "Vsekakor pa lahko na splošno rečem, da je odvzem otroka res skrajen primer, brez strinjanja staršev smo to v zadnjih desetih letih storili le v petih primerih, lani smo eni družini na primer odvzeli tri otroke," je povedala Dragica Fojan s centra za socialno delo. Najprej, poudarja, pa poskušajo odpraviti vzroke, ki v družini onemogočajo optimalen razvoj otroka.

Na centru pa ob konkretnem primeru še dodajajo: "Zaradi dejstva, da imate mediji danes ključno vlogo pri informiranju javnosti in posledično tudi ustvarjanju javnega mnenja in s tem odnosa ljudi do različnih socialnih in drugih vprašanj in skupin, se nam zdi pomembno, da javnosti – še posebej pri tako občutljivih temah – dobijo jasne in nedvoumne informacije. Ker je vprašanje varovanja osebnih podatkov tako zelo pomembno in občutljivo in imajo kršitve te pravice lahko hude in daljnosežne posledice za posameznike, še posebej v okoljih, kjer se ljudje med seboj poznamo, je pomembno, da se jih obravnava skladno z zakonskimi določili. Čeprav se komu morda zdi, da je varovanje podatkov v službi izmikanja ali prikrivanja nekih neprijetnih dejstev, tega vprašanja nikakor ne gre omejevati le na to možnost, saj je preveč pomembno in lahko usodno za posameznika, ki ga zadeva, in posledično za nas vse. To, kdo se bo v danem trenutku znašel na mestu tega posameznika, je povsem nepomembno, kar pomeni, da se vsakdo od nas lahko znajde v položaju, da bo zaradi neke svoje individualne ali socialne okoliščine postal predmet zanimanja javnosti."

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.