Slovenija > Črna kronika
43 ogledov

Padel v prepad in umrl

Žurnal24 main
V Julijskih alpah, natančneje ob sestopu s Prisojnika nad Vršičem, se je v nedeljo okoli sedme ure zvečer smrtno ponesrečil poljski državljan. Ob sestopu z gore se mu je odlomil oprimek.

Poljski državljan je skupaj s soprogo že zjutraj odšel z Vršiča proti vrhu Prisojnika. Preko vrha Prisojnika sta se nato vračala po zahtevni planinski poti preko drugega okna in se v južnem ostenju gore izgubila ter zaplezala. Pri plezanju po brezpotju, na višini okoli 1850 metrov nadmorske višine, se je 49-letnemu Poljaku odlomil oprimek. Padel je približno 70 metrov po skalah in melišču ter mrtev obležal v skalni grapi.

"Poljski par je ob sestopu s Prisojnika zašel na snežišče, se izgubil, nakar je 49-letnik zdrsnil v prepad. Po prvih informacijah, ki smo jih prejeli, je bil planinec še živ, mahal naj bi ženi, kasneje pa se je izkazalo, da je le nekaj trenutkov po padcu podlegel hudim poškodbam," nam je okoliščine nesreče pojasnil Marko Matevc, načelnik GRS Bovec.

"Par je po naših informacijah sledil skupini planincev, vendar sta jih po določenem času izgubila, posledično po sta izgubila tudi planinsko pot in se znašla na snežišču,"
dodaja Matevc. V reševanju in iskanju dveh planincev so sodelovali člani GRS Bovec in helikopterska enota SV, ki je ponesrečenega planinca in nepoškodovano planinko prepeljala v dolino Trente.

Nesreče se kar vrstijo
V nedeljo se je na območju Svinjaka nad Bovcem izgubila madžarska družina, par z majhnim otrokom. "Na višini okoli 1.300 metrov, na severni strani pobočja, so ob sestopu izgubili pot. Po dobri uri iskanja primerne poti so se izgubili na dokaj strmem pobočju, nakar so na pomoč poklicali nas," nam pojasni Matevc.

Načelnik GRS Bovec razloge za nesreče pripisuje nepoznavanju terena, delni neobveščenosti o razmerah v gorah in podcenjevanju gora. "Moramo se zavedati, da so nad 1.500 metrov še vedno snežišča, ki jih je treba prečkati z zimsko opremo, in to izjemno previdno. Sneg je dokaj zbit in trd, tako da je veliko večja verjetnost zdrsa," doda.

V nedeljo dopoldne je v pobočju Prisojnika nad oknom zdrsnila tuja planinka. Reševalci so ponesrečeni planinki nudili prvo pomoč in jo pripravili za dvig v helikopter. Prepeljali so jo v jeseniško bolnišnico.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.