Slovenija > Črna kronika
73 ogledov

Peti oborožen rop iste pošte

Rop pošte v Semedeli Jaka Vran
Neverjetno. Pretresena 
uslužbenka žrtev ropa že tretjič. Izpostavljenost. Že 49. rop poštnih poslovalnic v zadnjih dveh letih in pol. Na Pošti trdijo, da v povprečju ne odstopajo od drugih.

“Čeprav se stvari po tragičnem ropu pošte v Litiji glede izboljšav varnosti počasi premikajo, bi si delavci vseeno želeli hitrejših potez,” je bila po ropu poštne poslovalnice v Semedeli pri Kopru kritična predsednica Sindikata poštnih delavcev Diana Kos. Pošta v Semedeli je bila tarča roparjev že petič, njena uslužbenka pa žrtev ropa že tretjič.

Zavarovana pred streli

Roparja sta uslužbenko z orožjem prisilila, da jima je izročila manjšo količino gotovine, nato pa je zbežala v pisarno. Na pošti naj bi bilo po neuradnih podatkih policije tudi nekaj strank. Roparja sta s pištolo poskušala razbiti pregradno steklo nad pultom, a jima to ni uspelo. “Okna, ki ščitijo blagajničarke, smo dodatno zavarovali, tako da jih ne morejo razbiti ne streli ne razbijanje. Uslužbenke z roparji ne pridejo v fizični stik,” je pojasnil Gregor Dešman, vodja oddelka za korporativno varnost na Pošti Slovenije. Po drugem ropu so v poslovalnici uvedli videonadzor, imajo tudi dimne pasti.

Trije ropi raziskani, dva ne

Roparja sta s kraja zbežala peš, očitno pa sta imela v bližini avtomobil, s katerim sta se pripeljala do prestolnice, kjer so ju policisti prijeli v dobri uri. Domnevnima 22-letnima storilcema iz Srbije grozi od pet do 15 let zapora. “Obstaja verjetnost, da sta povezana z dvema še neraziskanima ropoma iste poštne poslovalnice. Tri od petih ropov smo sicer že preiskali, neraziskana sta še dogodka iz junija in septembra lani,” je po prijetju povedal vodja koprskih kriminalistov Dean Jurič.

Neprimerna lokacija

“Zakaj je bila poslovalnica oropana že petič, je vprašanje za milijon dolarjev, a naključij je tu preveč. Mislim, da je bližina avtoceste najmočnejši dejavnik za njeno izpostavljenost,” je prepričana Kosova. Poslovalnica v Semedeli je od avtoceste oddaljena nekaj deset metrov. “Vsekakor je neprimerno locirana v prostor, saj je zaradi umaknjenosti širši množici nevidna,” pravi Dešman. Na Pošti Slovenije so že razmišljali, da bi jo zaprli, a so bili proti temu okoliški prebivalci. Večina je namreč upokojencev, v bližini pa ni ne banke, ne druge pošte, ne bankomata. To poslovalnico so sicer nazadnje oropali novembra.

Rop kot prometna nesreča

“Vsak rop je za uslužbence travmatičen, še posebno če storilci z njimi stopijo v fizični stik. Če tega ni, pa imajo slab občutek, tako kot če vidimo prometno nesrečo. Zanje zagotavljamo ustrezno psihosocialno pomoč,” je poudaril Dešman. “Zaščitni ukrepi, ki so na voljo, se uveljavljajo, a naše želje so utopija, saj se fizičnega stika ne da povsem preprečiti,” je dodala Kosova.

Doslej je sicer premestitev iz te poslovalnice zahtevala ena uslužbenka, a ne zaradi ropov. Jo je pa zato zahtevala uslužbenka poslovalnice v Črnem Kalu, ki so jo roparji poškodovali z udarcem s pištolo po glavi. Na pošti kljub številnim ropom ne razmišljajo o menjavi družb za zasebno varovanje, s katerimi imajo sklenjene pogodbe, saj pravijo, da so z njimi zadovoljni.

Komentarjev 2
  • Jasmina Islamović 08:16 23.maj 2012.

    Ni bilo omembe,da se z avtoceste vidi pošte, ampak da je oddaljena od avtoceste kakšnih 10 metrov,kar je res!! no,ni lih 10 metrov,mogoče malček več,vendar je res da si takoj na avtocesti!!

  • Jessie Aomi 06:49 23.maj 2012.

    Gospa Kos, verjetno veste, da z avtoceste se pošte ne vidi... vsaj ne semedelske... v Kopru se z avtoceste vidi le glavna pošta na železniški postaji... tako da razlog, da naj bi se semedelsko pošto opazilo z avtoceste, hmmmm... koprčani ...prikaži več že vejo, da temu ni tako, namreč semedelska pošta je postavljena v ulici med bloki in hišami... drugače pa se bo še kaj hujšega zgodilo, dokler se ne bo ukrepalo za prav. Kresnice, recimo.