Slovenija > Črna kronika
1004 ogledov

Po naših jamah lovili hrošča, ki na črnem trgu stane tudi več sto evrov

Jamski hrošč PU Koper
Storilcu grozi od tri do pet let zapora.

Policisti Policijske postaje Kozina so bili konec tedna obveščeni o postavljeni vabi - pasti, namenjeni nezakonitemu lovu zaščitenih jamskih hroščev, ki je bila postavljena v eni od kraških jam na območju občine Hrpe je-Kozina.

"Gre za stekleno vabo (lonček), v katero krivolovci nastavijo prenasičeno solno raztopino, ki ujete živali takoj primerno konzervira, zato so lahko pasti v jami nastavljene dlje časa," pojasnjujejo pri PU Koper. "V pasti je bilo ujetih več različnih jamskih hroščev, vendar vrsta teh hroščev policistom še ni poznana, saj bodo to ugotavljali strokovnjaki na Biotehnični fakulteti."

Policisti obravnavajo kaznivo dejanje nezakonito ravnanje z zaščitenimi živalmi in rastlinamo  po 344. členu kazenskega zakonika, za kar je zagrožena kazen od treh do pet let zapora.

Hrošč na fotografiji je med najbolj iskanimi vrstami med zbiratelji in preprodajalci. "Gre za hrošča z znanstvenim imenom 'Anophthalmus hitleri', ki sodi med ogrožene vrste in je zavarovan z uredbo o zavarovanih prosto živečih živalskih vrstah," še pojasnjujejo pri policiji. "Hrošč na črnem trgu t.i. 'borzah insektov' doseže vrednost več sto evrov."

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.