Slovenija > Črna kronika
13 ogledov

Pobirajo denar, a ne za gasilce

Durs Anže Petkovšek
Nabirka. Neznanci se izdajajo za gasilce in pobirajo denar.

Kot opozarja Maks Zupančič, predsednik Gasilske zveze Ljubljana, neznanci v imenu gasilcev pobirajo prostovoljne prispevke od Tomačevega, Fužin, do Štepanskega naselja.

"Naši fantje so oblečeni v uniforme, imajo gasilske izkaznice in vsaj kopijo dovoljenja od Upravne enote. Ljudje naj torej ne nasedajo tistim brez dovoljenj," pravi Župančič. Neznance so prijavili policiji, "vendar dvomim, da bo to kaj spremenilo," pravi Župančič. Podobne "gasilske" pravare se sicer dogajajo vsako leto v prednovoletnem času, lani so denimo na Viču tudi ujeli prevaranta, ki je pobiral prispevke za gasilce.

Zahtevajte dovoljenje

Policisti občane opozarjajo, da od zbirateljev prostovoljnih prispevkov lahko na vpogled zahtevajo dovoljenje. Zakon o varstvu javnega reda in miru namreč določa, da prostovoljne prispevke lahko zbirajo nepridobitne pravne in fizične osebe, ki imajo dovoljenje upravne enote na območju, kjer imajo sedež ali stalno prebivališče.

Komentarjev 1
  • Žurnalček 12:04 13.december 2011.

    Že že , samo UE ne more izdati dovoljenja za vstop na privatno lastnino in ta je povsod tam kjer so na vhodu vrata-zaprta ali nezaprta. Za obisk vsakega občana v bloku, se morajo dogovoriti po interfonu , ne pa ...prikaži več da iskoriščajo to , da ko jih prva stranka spusti k sebi, oni nadaljujejo pot po celi zgradbi, kot da je zgradba last UE ne pa stanovalcev.