Slovenija > Črna kronika
2251 ogledov

Policija je za Racmana eno leto vedela, da je v Kanadi

Sergej Racman mediaspeed
Čeprav je bila slovenska policija z njim v kontaktu, so ga prijeli šele prometni policisti.

Kanadski varnostni organi so izsledili in prijeli slovenskega državljana Sergeja Racmana, ki so ga slovenski pravosodni organi iskali z mednarodno tiralico zaradi sodelovanja v kriminalni združbi, ki je izvrševala kazniva dejanja zlorabe prostitucije. 

"Prijetje slovenskega državljana je bilo rezultat dela Enote slovenske policije za ciljno iskanje, ki je uspešno sodelovala s kanadsko policijo," so v današnji izjavi pojasnili pri Policiji. "Sodelovanje s kanadsko policijo je omogočilo lažje prijetje slovenskega državljana. Sodelovanje je temeljilo na tem, da smo dosegli vnos podatkov v sistem, ki je dostopen vsem policistom v Kanadi."

Do izročitve lahko traja več mesecev

Pravosodni organi Slovenije so v kontaktu s pravosodnimi organi Kanade. "Dokumentacija bo kanadskim organom dostavljena danes ali v naslednjih dneh, od postopkov v Kanadi bo odvisno, kdaj se bo predaja izvedla," so pojasnili pri Policiji in pritrdili, da to lahko traja tudi več mesecev."

tiralica Sergej Racman | Avtor: Interpol Interpol

Slovenska policija je bila obveščena, da je bil Racman prijet v zvezi s cestnim prometom. "Ni bil prijet na podlagi tiralice, ciljno kot iskana oseba po tiralici, temveč je bil prijet v prometu," so pojasnili pri Policiji. "Skozi prometni postopek se je ugotovilo, da je oseba iskana tudi po tiralici."

Možnosti, kako bo Racman predan Sloveniji je več, ena od njih je Konvencija ZN o organiziranem kriminalu, lahko pa se izvede tudi deportacijski postopek, saj slovenski državljan ni imel dovoljenja za bivanje v Kanadi. "Ta trenutek je oseba pridržana, v okviru policijskih postopkov," so pojasnili pri Policiji, ki že približno eno leto ve, da se nahaja v Kanadi.

Z iskano osebo so bili v kontaktu

Policija je torej vedela, da se Racman nahaja v Kanadi, a ne tudi točnega naslova. "Tej osebi smo ponujali tudi možnost vrnitve, bili smo v stiku z njo, a se ni odzvala na naše pozive," so razložili pri Policiji. "Jasno pa je bilo, da bo ta oseba prej ali slej prijeta in vrnjena v Slovenijo. Imeli smo podatke o predelu mesta, kjer se oseba nahaja, a to v tistem obdobju za kanadsko policijo ni zadostovalo."

Poleg policije je bilo v kontaktu z njim še več oseb. "To ni predmet razlage javnosti, kako pridemo v kontakt s posamezno iskano osebo, poslužimo se vseh zakonitih možnosti, ena je tudi, da pridemo v kontakt z osebo, ki je z njimi v kontaktu, ali si izmenjamo sporočila preko tretjih oseb," so še pojasnili pri Policiji in dodali, da so iskano osebo prijeli v Ottawi.

Hudodelska družba izkoriščala 413 deklet

Prijetje je povezano s primerom, v katerem je specializirano državno tožilstvo julija 2019 na koprsko okrožno sodišče vložilo obtožnico zoper 18 fizičnih in eno pravno osebo v zvezi z delovanjem kluba Marina v Ajševici pri Novi Gorici. Prvoobtoženi je poslovnež Racman, zoper katerega je sodišče odredilo pripor, policija pa je razpisala mednarodno tiralico.

Prostitucija | Avtor: Profimedia Profimedia

Tožilstvo obtožene bremeni, da so povezani v hudodelsko združbo od 1. avgusta 2014 do 23. januarja letos za prostitucijo izkoriščali 413 deklet. Spolne storitve so morale ponujati v nočnem klubu Marina Sauna Club v Ajševici pri Novi Gorici, ki deluje v okviru družbe Cratos. V tem obdobju naj bi klub obiskalo najmanj 148.935 moških, ki so za vstop plačali od 60 do 85 evrov. Z izvajanjem prostitucije so obdolženi družbi Cratos, kamor so se stekala denarna sredstva kluba Marina, po prepričanju tožilstva nezakonito pridobili najmanj 21 milijonov evrov.

V slovenski policiji se s ciljnim iskanjem oseb prvenstveno ukvarja enota za ciljno iskanje oseb oziroma enota FAST, ki deluje v okviru evropske mreže enot za ciljno iskanje ENFAST (European Network of Fugitive Active Search Teams). Člani ENFAST so specializirani za ciljno iskanje zločincev na begu, ki so osumljeni ali obsojeni za hujše zločine in je za njih razpisan evropski nalog za prijetje ali mednarodna tiralica, so še pojasnili na Generalni policijski upravi.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 6
  • Avatar Leon
    Leon 15:00 31.avgust 2020.

    Čeprav je bila slovenska policija z njim v kontaktu, so ga prijeli šele prometni policisti. Škoda ,da je Hojs odstopil ,drugače bi ga sam ujel ,ker je izredno sposoben in dosleden .

  • Ender3 14:34 31.avgust 2020.

    Vedeli so, nič napravili. Žal, to ni v pristojnosti g.Hojsa, ker on skrbi zgolj zase in svoje afere. Interpelacija se bliža.!!

  • Stanko Plohl 14:29 31.avgust 2020.

    Zgodba se mi zdi precej verjetna. Vem, da so slovenskega državljana, ki je lepo živel doma na stalnem naslovu in ga je iskala Avstrija, prijeli ob prehodu schengenske meje. Zlepa ne gre tuja država zapravljat denarja za iskanje nekoga, ki ...prikaži več ga išče neka x država. Ker so ga pač ustavili pri prometni kontroli, pa so postopki stekli.