Slovenija > Črna kronika
7548 ogledov

Policija pojasnila, kako so štirje migranti v Beli krajini ugrabili 79-letnika

Policija Anže Petkovšek
Nekaj po poldnevu so trije neznanci starejšega moškega v njegovi zidanici pri Črnomlju zvezali, naložili v prtljažnik njegovega vozila, vzeli ključe in se več ur vozili po Sloveniji. Ker niso poznali poti, so po šestih urah prispeli v vas Prelože na Krasu, ga odvezali in zbežali.

Po tem, ko so migranti v bližini Sežane izpustili zvezanega moškega, se je ta po pomoč zatekel k bližnjim stanovalcem, ti pa so obvestili policijo.

Ugrabljeni 79-letnik Slovenija Mirko Moravc: "Roko sem dal na srce, ker mi je tako tolklo"

Policija je po obvestilu na kraj poslala vse razpoložljive patrulje policije, aktivirali so tudi helikopter. Ker se je to dogajalo blizu meje, so o tem obvestili italijanske kolege, ki so priskočili na pomoč.

Nekaj po 20.00 je italijanska policija slovenske kolege obvestila, da so v kraju Bazovica prijeli tri osebe, ki bi lahko ustrezali osumljencem. Pri sebi so imeli predmete, ki so jih ukradli moškemu. Vse tri osumljence, 25-letnega državljana Maroka in dva 18-letna državljana Alžirije, so vrnili v Slovenijo in jih pridržali. Vse tri so policisti v Črnomlju obravnavali že konec aprila, ko so jih vrnili na Hrvaško, so povedali policisti.

Pri ugrabitvi moškega so sicer sodelovali štirje ljudje, a je, kot kaže, med potjo proti italijanski meji eden izmed storilcev vozilo zapustil, še preden so prispeli v bližino Sežane.

Policija je preiskala tudi informacije, da naj bi migrantom pomagala dva Slovenca, ki naj bi se pretvarjala, da sta arheologa. Preverili smo, kaj se je dogajalo, in ugotovili, da sta v tistem času tam res delo opravljala dva arheologa, so povedali policisti.

Jože Senica, namestnik generalne direktorice policije, poudarja, da bodo naredili vse, da bo Slovenija ostala varna država. Priznava pa, da ni mogoče zagotoviti, da se takšen dogodek ne bi ponovil. To se dogaja v vseh državah, dodaja. "Ocenjujemo, da se bodo migracijski tokovi okrepili, zato smo okrepili tudi prisotnost na teh območjih. Spremenili smo način delovanja, nadzor meje opravljamo s pomočjo helikopterja, tam je mobilna policijska postaja, predlagali smo nabavo dodatne tehnične opreme za nadzor meje," poudarja Senica.

Policija | Avtor: Gregor Prebil Fotografija je simbolna. Gregor Prebil

Kljub različnim mnenjem se je ograja izkazala za koristno, na mestih, kjer še ni nameščena, pa policija predlaga, da se postavijo ovire.

Policisti so obiskali prebivalce naselja, kjer se je zgodila ugrabitev in jim svetovali, kako ukrepati v podobnih primerih. "Zavedamo se, da takšni dogodki vplivajo na občutek varnosti," pravi Senica.

Lani so policisti v 153 akcijah in prijeli 218 tihotapcev ljudi z nekoliko več kot tisoč migranti. Med tihotapci je bilo 43 slovenskih državljanov. Letos je policija obravnavala 65 primerov, v katerih so prijeli 95 tihotapcev ljudi. Tudi letos prevladujejo med tihotapci tujci.

Največ dogodkov, povezanih z ilegalnimi migracijami, so obravnavali koprski policisti.

Letos je policija obravnavala več kot tri tisoč nezakonitih prehodov meje, število se je v primerjavi z lanskim letom povečalo za sto odstotkov, največ je državljanov Alžirije, Pakistana in Maroka. Skoraj četrtina vseh prebežnikov je iz Alžirije.

Če izrazijo migranti namero za mednarodno zaščito, jih mora policija izpustiti. Le redki pa postopek izpeljejo do konca. Velika večina jih postopek izkorišča za beg naprej proti zahodu.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 12
  • nina 21:07 10.maj 2019.

    Tukaj nekaj ne drži,ni treba biti dost pameten,da to ugotoviš.Ta režiser nima konkurence.SI Zvezan in zaprt v prtjažniku in veš kod so te vozili tega še v filmu ne vdiš.Ne nas okrog prenašat,še 5leten otrok vam tega ne bo verjel.

  • sam50 10:04 10.maj 2019.

    Pa saj sta ugrabljeni in hčerka iz prve ropke podala izjavi,kaj je lahko policija tu pojasnila- edino,da so ugrabitelje ujeli italijani.

  • Janez_53 15:55 09.maj 2019.

    Najprej je treba zahtevati spremembo zakonodaje! Prošnjo za azil lahko vloži LE OSEBA, KI SE JAVI NA URADNEM MEJNEM PREHODU! Vse ostale je treba brez milosti vrniti! Če ti doma na vrata potrka nekdo in prosi za pomoč, mu jo ...prikaži več boš verjetno nudil! Če pa se ti bo v tvojo hišo priplazil na skrivaj skozi okno, pa ga boš verjetno s krepelcem po glavi! Enako bi moralo veljati za državo!