Slovenija
11650 ogledov

Mirko Moravc: "Roko sem dal na srce, ker mi je tako tolklo"

MIrko Moravc strokovnjakinja za psihološko zdravljenje motenj spanja dr. Vita Štukovnik
Govorili smo z 79-letnim Mirkom Moravcem, ki so mu migranti včeraj vzeli avto, ga zvezali in stlačili v prtljažnik, nato pa pred mejo z Italijo izpustili.

"Zdaj bom šel na notranjo upravo, zahteval bom orožni list. Nikoli več ne bom šel sam v vinograd, samo, če bom imel orožje, bom šel. In nabavil si bom psa, ki bo takšen pes, ki me bo opozoril, da kdo prihaja," je za Žurnal24.si povedal 79-letni Mirko Moravc iz naselja Mali Nerajec. Štirje tujci so ga včeraj zvezali, strpali v njegov avto in ga nato po šestih urah vožnje v bližini Sežane izpustili.

Policijski trak Bela krajina Slovenija Prebežniki naj bi ugrabili domačina, ga zvezali in strpali v prtljažnik

Policija Slovenija Policija pojasnila, kako so štirje migranti v Beli krajini ugrabili 79-letnika

Najprej so prosili za vodo, nato pokazali nož

Moravc je, kot pripoveduje, včeraj v svojem vinogradu škropil trto, ko je zagledal "črnega, visokega možakarja," ki mu je s plastenkami v rokah najprej nakazoval, da bi rad vodo. "Pokazal sem mu, kje je voda, in nakazal, da ta ni za pit. Nato sem škropil naprej. Ko sem odložil škropilnico, sem videl dva, ki sta šla proti meni, eden je imel nož," razlaga. Nož je bil videti jedilni.

"Kajn problem, kajn problem, Italija, Italija, sta govorila. Geradeaus Italija, sem povedal in jih še opozoril na policijsko kontrolo v bližini," razlaga Moravc, ki je upal, da jih bo s tem odgnal.

Vendar ne, moška sta vzela ključe od avtomobila in v kleti našla vrv, s katero sta mu najprej zvezala roke za hrbtom, nato pa še noge. Moški so avto ford C-max porinili do kleti, nato so mu razvezali roke, a jih spredaj spet trdo zvezali z vrvjo, nato pa še s širokim lepilnim trakom. 

"Bil sem tako miren, da tega ne morem povedati,"

Dva od moških sta bila visokorasla in temna, druga dva manjša, eden bolj svetel. Vsi so se preoblekli v črna oblačila, razlaga Moravc.

79-letnika so dali v prtljažnik in ga pokrili z odejo. Krenili so proti Črnomlju. "Bil sem tako miren, da tega ne morem povedati," pravi Moravc, ki pa je imel načrt za rešitev. "Pri Starem trgu je blizu meje gostilna, upal sem, da bodo kdo v bližini, slovenski ali hrvaški policisti in bom lahko koga priklical, vendar ni bilo nikjer žive duše."

"Hoteli so me vreči v Kolpo, vendar jim ni uspelo"

"Ne smem reči, da so me tepli, me niso. Vse sem slišal, kaj so govorili, vendar ne poznam tega jezika, da bi kaj razumel," pravi Moravč. Ugrabitelj, ki je "skrbel za njega", ga je med vožnjo večkrat pokril čez glavo, vendar je gospodu uspelo, da je osvobodil dva prsta ter nekoliko odstranil odejo, da je videl, kam se vozijo.

"Kakih 100 metrov do Kolpe so najprej zavili levo in nato hitro desno in nato vzvratno proti reki. Takrat me je prijela panika," razlaga Moravč, ki je prepričan, da so ga ugrabitelji hoteli vreči v reko in se ga tako znebiti. "Hoteli so se me losat, vendar jim to zaradi drv na katerih bi avto nasedel, ni uspelo."

"Rekel sem si, mati narava, vse življenje si me čuvala, boš me tudi sedaj. Roko sem dal na srce, ker mi je tako tolklo."

"Avto je skakal, da je bila groza"

"Potem smo se divje vozili proti Ilirski Bistrici, nato sem videl znak Koper-Divača. Potem smo se ustavili na črpalki in en možakar je zapustil avto in pot nadaljeval peš," razlaga Moravc."Potem smo vozili po vaški poti, avto je skakal, da je bila strah in groza. Oni so imeli vse na računalnikih, kam morajo, vendar so večkrat napačno zavili, ustavljali, obračali," še razlaga.

"Prepričan sem bil, da bodo avto razstrelili"

Avto je nato ustavil in eden od ugrabiteljev mu je prerezal vrv na rokah, noge so ostale povezane. Moški so odšli, 79-letnika pa zaklenili v avto. "Takrat sem se bal nečesa drugega, ker so me zaklenili v avto, so verjetno pod avto nastavili bombo, ki bi jo aktivirali, ko bi se oddaljili kak kilometer. To so imeli v planu, vendar se ni izšlo," je prepričan 79-letnik. Policija v ali pod avtomobilom ni našla nobenega eksploziva ali drugega orožja. 

Moravcu je nato z veliko težavo uspelo odvezati še noge, ki so bile tako trdno in toliko časa povezane, da jih sprva sploh ni čutil, in nato splezati skozi zadnja vrata iz avta. 

Preplezal ograjo in prišel do hiše, poklicali policijo

Moravč se je nato znašel ob škarpi, slišal je blejanje ovac. "Šel sem proti strani, našel sem palico in si mislil: ubijem ga po glavi s to batino." Nekako se je uspel prebiti do pašnika, ki pa je bil ograjen. "Našel sem neko luknjo, ker je tam rasla rastlina," razlaga 79-letnik, ki se je nato prišel do domačije. "Potrkal sem in povedal, to in to se je zgodilo, nimam dokumentov, prosim, pokličite policijo." Kmalu za tem so hišo napolnili številni policisti, Moravc pa je tudi ujel, da so ugrabitelje prijeli. Enega od njih je srečal na postaji v Sežani. "Bil je zvezan na stolu in gledal je v tla. Policisti so me vprašali: A je ta. Je, sem povedal."

Dan po tem je 79-letnik miren in o svoji izkušnji govori zbrano, vendar ga boli celo telo. "O bolečinah sploh ne smem razmišljati, šest ur sem imel včeraj glavo na blatniku, si predstavljate, kako se je vse to razbolelo?"

 

Komentarjev 37
  • sam50 09:52 10.maj 2019.

    Ja,ampak SDS je v njihovem časopisu navedel,da ima pričo.katera je zapisala registersko tablico avtomobila,v katerem naj bi bili vodiči,policija in ostali pa o tem nič ne vedo???

  • Avatar lolekbolek
    lolekbolek 08:46 10.maj 2019.

    Ugrabili so starčka in ga peljali po celi Sloveniji (Zakaj že?)... Ugrabili so ga 2 tedna pred volitvami ...

  • marsal 16:39 09.maj 2019.

    moj komentar so izbrisali !!?? Tistih reklam ne zbrišejo nikoli !