Slovenija > Črna kronika
102 ogledov

Policija še naprej išče voznika Petrolove cisterne

Nesreča na primorski avtocesti Dolenjskanews.com
Po hudi prometni nesrečj na primorski avtocesti, policija še vedno ni našla voznika tovornega vozila, ki je prizorišče zapustil peš.

"Dejstvo je, da je do trčenja  prišlo, ker  voznik, ki je pripeljal od zadaj ni mogel varno ustaviti vozila in je vozil  z neprilagojeno hitrostjo," je na novinarsko vprašanje, če se mu ne zdi, da je ocena, da je nesrečo zakrivila neprilagojena hitrost voznika tovornjaka, glede na nenavadne okoliščine, vendarle preuranjena, popoldne odgovoril Farik Hodžić s Policijske uprave Ljubljana (PU Ljubljana).

Dejstvo, da romunska voznika, ki sta kot kaže nenadoma ustavila na počasnem pasu, oziroma vozila nista zavarovala z varnostnim trikotnikom, postavlja veliko vprašanj. Policisti jih bodo razjasnili, ko bodo pridobili več podatkov. 

Nenavadne okoliščine

Da gre za nenavadno nesrečo, se je strinjal tudi Hodžič: "Lahko rečemo, da gre za nenavadno situacijo, ustavljanje na pasu za počasna vozila, kar sta storila romunska voznika, ni dovoljeno, vendar tudi, če se nekdo ustavi na pasu za počasna vozila, to še ne pomeni, da voznik, ki prepelje od zadaj lahko nemoteno nadaljuje vožnjo in povozi tistega, ki je na voznem pasu,“ je pojasnil Hodžič in dodal, da ta del avtoceste, ki sicer nima odstavnega pasu, ni nepregleden. 

Ponoči so voznika iskali tudi s pomočjo termovizije

"Iskalna akcija še poteka, z iskanjem bomo nadaljevali tudi jutri, ponoči smo območje preleteli s helikopterjem, z uporabo termovizije, se pravi, iskali smo izvore toplote, vendar neuspešno. Helikopter je pregledal območje ob železnici in avtomobilski cesti, gre pa za izjemno zahtevno območje, gozdnato območje, kjer je pogled s ptičje perspektive zelo otežen," je iskanje pogrešanega opisal policijski inšpektor in dodal, da voznika zaenkrat išče trideset policistov:

"Že včeraj smo pregledali območje ob sami prometni nesreči, že včeraj je bil uporabljen helikopter in vodniki službenih psov.Tekom današnjega dne smo pregledali vso območje okoli Logatca in okrog samega mesta nesreče, vendar gre za zelo zahteven teren. Voznik zaenkrat še ni izsleden.“

Policija še enkrat poziva očividce, pa tudi pogrešanega

"Izkoristil bi to priložnost in pozval tudi voznika, ki je zapustil kraj prometne nesreče, da se sam javi na najbližjo policijsko postajo, kjer mu bo v prvi vrsti nudena pomoč, in šele nato bomo z njegovo pomočjo ugotavljali okoliščine same prometne nesreče," je preko novinarjev, pobeglega voznika pozval policijski inšpektor.

Na vprašanje, zakaj meni, da je petdesetletni voznik zapustil prizorišče, je Hodžić odgovoril:"Ob takšni nesreči bi marsikdo zapustil kraj prometne nesreče, zakaj je konkretno on zapustil prizorišče, pa lahko pojasni le on."

Voznik je po pričevanju očividcev pobegnil na drugo stran avtoceste, od koder se je za njim izgubila vsaka sled, pa tudi sorodonikom se po navedbah policije, še ni oglasil.

Policisti so po doslej zbranih podatkih ugotovili, da je 50-letni voznik po prometnem pasu za počasna vozila vozil tovorno vozilo Man s priklopnikom znamke Schwarzmuller; cisterna je bila prazna, vendar neočiščena. Vozil je iz smeri Logatca proti  Uncu; kot menijo policisti, je vozil prehitro, saj vozila ni obvladoval in pravočasno ustavil pred oviro.
"Voznik tovornega vozila je tako brez zaviranja z desno polovico sprednje  strani  vozila  trčil v zadnjo stran osebnega vozila znamke Dacia logan," pojasnjuje Maja Ciperle Adlešič z ljubljanske policijske uprave. To vozilo, ki ga je vozil 43-letni romunski voznik, je stalo na pasu za počasna vozila.

Tovorno  vozilo je po trčenju pred seboj potiskalo vozilo 43-letnika, nakar se  je  ustavilo  na  travnati  površini izven vozišča, vozilo Romuna pa je odbilo na skalnati nasip in obstalo stisnjeno med omenjenim nasipom in desno stranjo tovornega vozila.

Nesreča na primorski avtocesti | Avtor: Dolenjskanews.com Dolenjskanews.com

Trčil še v golfa

Osebno vozilo je pred tem trčilo tudi v zadnji del osebnega vozila znamke VW golf, ki je ravno tako stalo na pasu za počasna vozila, vozil ga je 52-letni Romun. Golf je v nesreči oplazil še osebno vozilo znamke Audi A6, ki ga je takrat pravilno po levem prometnem pasu vozil 45-letni Nemec.

Kot je znano, so v nesreči umrli vsi štirje potniki v osebnem avtomobilu, vsi štirje romunski državljani, med njimi tudi komaj 5-letni deček. Romunska potnika v drugem avtu sta lažje poškodovana, medtem ko Nemec v nesreči ni utrpel telesnih poškodb.

Voznika okrepljeno iščejo

Kot je znano, je po nesreči voznik tovornega vozila peš zapustil prizorišče nesreče. "Voznik je bolj okroglega  obraza,  nosi očala, bil naj bi neobrit, krajših temnejših las. Oblečen naj bi bil v sivo mikico in modre hlače, obute naj bi imel natikače," je za Žurnal24.si povedala Ciperle Adlešičeva z ljubljanske policijske uprave. 

Policisti  glede  okoliščin nesreče še vedno zbirajo obvestila, prav  tako še vedno iščejo omenjenega voznika. "Na  zahtevnem terenu na območju Logatca danes poteka iskalna akcija, v kateri  sodeluje  okoli  30  policistov,  iskanje  poteka tudi na mestih, kjer bi se oseba lahko zadrževala," pravijo na PU Lj.

Letos že 62 žrtev

Ob včerajšnji hudi prometni nesreči, ki je terjala štiri življenja, in po 
tragičnem vikendu, ko so v prometnih nesrečah izgubile življenje še tri osebe, policisti znova opozarjajo na previdno in varno vožnjo! Prometna varnost je v letošnjem letu nekoliko slabša kot v enakem obdobju preteklega leta. Vključno z današnjim dnem je namreč umrlo 62 oseb, lani v enakem obdobju pa 50.

Izstopajoči vzroki prometnih nesreč z najhujšimi posledicami so neprilagojena hitrost glede na prometne razmere, stanje vozišča idr., nepravilna stran in smer vožnje (velikokrat v povezavi s psihofizičnim stanjem povzročitelja in neupoštevanje pravil o prednosti. Večina teh nesreč se zgodi na vzporednih cestah.

Komentarjev 52
  • Ferluci 13:07 16.julij 2015.

    S tabo pa res nekaj ni v redu. Daj, odloči se že enkrat za pomoč pri kakšni usposobljeni osebi.

  • Žurnalček 02:01 16.julij 2015.

    Absolutno možno !

  • dragec 12:21 15.julij 2015.

    Bebo te je skotil. "Pošteni" voznik tovornjaka je sodeloval pri "umoru" štirih oseb. Kaj mora storiti vsaki udeleženec v prometni nesreči.? Zamenjati obutev in odkorakati z mesta nesreče - po tvoje. Ja pa še to, kaj če bi petletni otrok bil tvoj sin?. .