Slovenija > Črna kronika
62 ogledov

Policija: Ukrepali smo pravočasno in strokovno

nogomet Saša Despot
Policija zavrača namigovanja, da na sobotnem nogometnem derbiju ni ukrepala pravočasno in strokovno. Zoper organizatorja prireditve so uvedli prekrškovni postopek.

Policija odločno zavrača namigovanja o nepravočasnem ukrepanju. »Policija je ukrepala v skladu s predhodno izdelanim načrtom varovanja in s tem preprečila hujše kršitve tako pred prireditvijo kot tudi med samo tekmo,« so sporočili s PU Ljubljana. 

Javna prireditev je z vidika varnosti predstavljala dogodek visokega tveganja, zato smo v načrt varovanja vključili ustrezne varnostne ukrepe in vključili primerno število policistov. Pri varovanju so sodelovali policisti posebne policijske enote, vodniki službenih psov, policisti konjeniki, policisti postaje prometne policije, kriminalisti in tudi policijski helikopter. 

"Ob koncu prvega polčasa je prišlo do kršitev javnega reda in miru na obeh tribunah z organiziranimi navijači. Najprej so podrli varovalne ograje na tribuni gostujočih organiziranih navijačev, nato pa so se s podobnim početjem odzvali domači organizirani navijači. Oboji so se napotili en proti drugemu," so dogajanje na stadionu opisali na PU Ljubljana. 

Najprej opozorili, nato uporabili prisilna sredstva

Najprej so posredovali varnostniki, ki jim ni uspelo zadržati nasilnih kršiteljev. "Prek ozvočenja je vodja policijskega varovanja pozval kršitelje, da s kršitvijo prenehajo, saj bodo v nasprotnem primeru zoper njih uporabljena prisilna sredstva," so povedali na PU Ljubljana. Nobena od strani s kršitvijo ni prenehala. Policisti posebne policijske enote so zato postopali skladno z izdelano taktiko delovanja in pri tem uporabili najmilejša prisilna sredstva glede na dano situacijo (telesno silo, palico in plinski razpršilec). 

Navijači so se pri posredovanju policistov aktivno upirali, v slednje metali različne predmete, jih odrivali, udarjali, brcali itd. Pri tem je bilo lahko telesno poškodovanih 5 policistov, eden pa je utrpel zlom ključnice. 

Policisti so organizirane navijače na obeh straneh potisnili nazaj na tribuno, da so varnostniki lahko spet postavili varovalne ograje. "S tem smo organizirane navijače ločili od ostalih gledalcev, kot jim tudi preprečili možnost prehajanja na sektor z nasprotnimi organiziranimi navijači. Ob tem pojasnjujemo, da so varovalne ograje postavljene ravno zaradi neustrezne infrastrukture prireditvenega prostora, ki so bile postavljene s strani organizatorja," so dodali na PU Ljubljana.

nogomet | Avtor: Saša Despot Saša Despot

 

Organizatorja pozvali k praznjenju tribun

Predstavnika organizatorja je vodja policijskega varovanja vsaj dvakrat pozval o možnosti praznjenja tribun z organiziranimi navijači, vendar se za to ni odločil. Policija pojasnjuje, da je organizator tisti, ki se odloči za ukrep praznjenja prireditvenega prostora. Policija lahko zahteva prekinitev prireditve šele, ko je podana velika nevarnost za življenje ljudi in njihovo zdravje.

Kot smo že poročali, sta bili med tekmo poškodovani dve osebi, po ena na vsaki od tribun z organiziranimi navijači. Zdravniška ekipa je pomoč nudila tudi mladoletni osebi, ki jo je obšla slabost zaradi vdihavanja dima pirotehnike. 

Policija nadaljuje z zbiranjem obvestil in ugotavljanjem identitete kršiteljev, predvsem v povezavi z dogajanjem med polčasoma. Prav tako pa so uvedli prekrškovni postopek zoper organizatorja zaradi kršitve določil 38. člena Zakona o javnih zbiranjih, ker ni zagotovil vseh ukrepov za varno izvedbo prireditve. 

Komentarjev 2
  • ode 18:13 03.maj 2017.

    Policija ne sme ničesar prepustiti naključju, pripravljena mora biti na vse mogoče scenarije, čeprav je tekma dveh brezzveznih klubov le s peščico debilnih navijačev. Ko stvari uidejo izpod nadzora, poti nazaj ni.

  • Mira Straus 16:38 03.maj 2017.

    Ne razumem, kako lahko navijači kljub natančni kontroli prinesejo na tribune toliko bakel, palic in vse mogoče naprave za razgrajanje. So morda tudi vsi varnostniki podkupljeni in se delajo, da nič ne vidijo in ne najdejo? Potem ko že vse ...prikaži več gori in je kup polomljenih stolov in ograj, tudi policija ne more več ukrepati. Lahko jih prebuta in aretira, ampak škoda je že narejena.