Slovenija > Črna kronika
37086 ogledov

Policista nista lovila tatu, bila sta na malici

Policisti policija Saša Despot
Anton Vasja Premerl in Urban Oktavijan Kocjan naj se ne bi pustila motiti, čeprav se je kraja zgodila v le nekaj metrov oddaljeni trgovini. Zato sta se znašla na koprskem sodišču, kjer pa sta bila oproščena.

Mejna policista Anton Vasja Premerl in Urban Oktavijan Kocjan sta si tisti novembrski torek leta 2019 privoščila okrepčilo v priljubljeni gostilni v Marezigah nad Koprom. Tam ob petih popoldne sicer nista imela česa iskati: predpisani čas za malico sta že zamudila, naročila pa sta si jo zunaj svojega delovnega okoliša.

Pozabila radijsko postajo

Medtem, ko sta jedla, je v trgovino Agrarije, ki je v isti stavbi kot oštarija, vstopil možakar s kapuco na glavi, izkoristil odsotnost kupcev in prodajalke, ki se je zadrževala na enem izmed oddelkov, iz blagajne pobral 280 evrov in zbežal. Trgovka je nato vendarle hitro ugotovila, kaj se je zgodilo, in stekla v gostilno, češ, da so jih okradli. Slišali naj bi jo vsi v jedilnici, a policista sta menda le vstala, poravnala račun in se odpravila po svojih službenih nalogah, torej varovat mejo. Sta pa pri tem v lokalu pozabila svojo radijsko postajo.

Agraria Marezige | Avtor: Žurnal24 Kradel je v tej trgovini. Žurnal24
Iz gostilne so sami poklicali policiste, prvi patrulji pa tudi povedali, da sta bila tam njuna kolega, ki nista ukrepala. Slednja sta po končani izmeni oddala dnevno poročilo, a v njem, po poročanju Primorskih novic, (neuradno) izpustila tatvino in  malico v Marezigah.

Zmedeno je govorila

Zoper njiju so sprožili notranjevarnostni postopek, nazadnje pa sta sedla še na zatožno klop okrajnega sodišča. "Storila sta kaznivo dejanje opustitve ovadbe kaznivega dejanja ali storilca s tem, ko sta v službenem času od prodajalke izvedela, da je neznanec v trgovini ukradel denar, pa o tem nista obvestila ne OKC ne policijske postaje in tudi sama nista opravila nobenega dejanja, ki bi ga morala opraviti," je obtožnico predstavila tožilka Mojca Gruden s specializiranega državnega tožilstva.

Premerl se je zagovarjal, da v gostilni sploh ni izvedel za tatvino, če bi, pa da bi reagiral oziroma službo po potrebi tudi podaljšal. Kocjan je pojasnil, da je v lokal vstopila neka ženska, zmedeno govorila in odšla, ter da se niti ni obrnila nanju. Za krajo sta tako izvedela šele po koncu šihta na policijski postaji, kamor so jima kolegi prinesli tudi radijsko postajo. Odvetnica Branka Zobec Hrastar je dejala, da ta sicer nima nikakršne zveze z dejanjem in da je Premerl imel svojo s seboj, a ga ni nihče poklical ali napotil na obravnavo tatvine.

Včeraj se je sojenje končalo. Okrajna sodnica Melita Černe je Premerla in Kocjana oprostila, ker "dokazni postopek ni potrdil, da bi od prodajalke izvedela, da je prišlo v trgovini do kraje". Priče, trgovka, natakar in natakarica, so po njenih besedah tudi izjavile, da informacij o tatvini niso neposredno povedale policistoma, in nihče od njih tudi ni mogel zagotoviti, da sta v gostilni izvedela za dogodek. Tožilka Mojca Gruden je napovedala pritožbo.

Fotografija je simbolna.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 35
  • Ogledalce 11:20 29.marec 2023.

    Novinar napise zgodbo tako da clovek res verjame da sta kriva. Ko preberes do konca se komentar sodbe vidis da je zgodba novinarja enostranska in zavajujoca.

  • Kmodri 13:14 28.marec 2023.

    Saj ni res pa je!

  • Hasan 10:46 28.marec 2023.

    to je pa kastrirana Golobova policija katero vodi nevladni robot Poklukar.