Slovenija > Črna kronika
13369 ogledov

Policisti izdali posebno opozorilo

Policija Gregor Prebil
Policisti opozarjajo na nove prevare, s katerimi se goljufi želijo dokopati do denarja.

Policisti PU Nova Gorica so v zadnjih dneh obravnavali več primerov goljufij, katerih žrtve so predvsem starejše osebe. V torek nekaj po 10. uri so tako bili obveščeni o sumljivem neznancu na območju naselja Miren. Neznanec je starejši osebi ponujal popravilo strehe. Med pogovorom jo je skorajda zamotil oz. pretental, da bi mu izročila več sto evrov gotovine. 

Na srečo so to preprečili sorodniki, ki so neznanca nemudoma odslovili. Policisti neznanega moškega kasneje niso izsledili. 

Popraviti naj bi bilo treba streho

V zgodnjih večernih urah so bili ajdovski policisti obveščeni o goljufiji, do katere je prišlo 21. oktobra dopoldne. Dva moška sta se z manjšim tovornim vozilom pripeljala do ene od tamkajšnjih stanovanjskih hiš in starejšo osebo uspela prepričati, da je treba popraviti streho na objektu pod pretvezo, da pušča. 

Po pregovarjanju ju je starejša oseba spustila v hišo in nato na streho, kjer naj bi s posebnim premazom oz. lepilom prebarvala streho. Moška sta se po približno eni uri vrnila s strehe in starejši osebi zaračunala storitev višini več tisoč evrov, čeprav strehe ni bilo treba popravljati. Visoko zaračunano storitev je kasneje oškodovanka poravnala oziroma jima gotovino plačala v Ajdovščini. 

Puščala naj bi voda

Danes zjutraj so bili policisti OKC PU Nova Gorica obveščeni o podobni goljufiji. V soboto, 19. oktobra, sta dva moška prišla v eno od naselij v Goriških brdih in starejši osebi dejala, da naj bi v stanovanjski hiši puščala voda. Dejala sta, da bosta domnevne težave z vodo odpravila oz. popravila. Eden od njiju je stopil v kopalnico in drug prostor, kjer je napeljana voda, drugi moški pa je v tem času starejšega oškodovanca zamotil s pogovorom. 

Kasneje je bilo ugotovljeno, da je prvi moški v eni od omar našel in si protipravno prilastil gotovino. 

Policisti pozivajo vse občane, ki bi lahko policistom nudili kakršnekoli koristne informacije v zvezi z zgoraj navedenimi primeri, da pokličejo policiste najbližje policijske postaje oz. na telefonski številki 113 ali anonimno številko 080 1200. 

Ne spuščajte nepovabljenih v stanovanja!

Policisti opozarjajo na previdnost. Zelo pogosto se namreč dogaja, da so starejši občani še vedno premalo previdni ali pozorni do neznancev, ki nenapovedano prihajajo na njihove domove in ponujajo različne storitve, jih ogovarjajo, da opravijo nakup ali pa s pogovorom oškodovance zamotijo oz. preusmerijo njihovo pozornost od objekta in premoženja. Veliko oškodovancev šele čez čas ugotovi, da so bili žrtve premoženjskih kaznivih dejanj. 

Policisti svetujejo, da neznancev oz. nepovabljenih oseb ne spuščate v stanovanja oz. stanovanjske objekte, če so na primer vsiljivi, se počutite ogroženi itd. Neznane osebe je treba imeti vedno pod nadzorom, saj pogosto izkoristijo trenutno odsotnost oz. nepazljivost občanov, da izvedejo tativno. Dovolj je že kratek odhod v drug prostor po denarnico ali kozarec vode. 

Če postanete žrtev kaznivega dejanja, si poskušajte zapomniti čim več podatkov o storilcu - storilčev izgled, prevozno sredstvo (opis, oznake na registraciji), smer bega itd. 

Policisti še opozarjajo, da storilci kaznivih dejanj že ob prihodu želijo pridobiti zaupanje ljudi, njihov edini cilj pa je, da jim odtujijo različne predmete. Storilci svoje žrtve oz. kraje, kjer bodo izvršili kaznivo dejanje, pogosto izberejo vnaprej, tako da jih opazujejo.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 1
  • Avatar Leon
    Leon 15:00 23.oktober 2019.

    Res je čudno,da nekdo povabi vodovodarja v hišo ,če ga ne potrebuje ? To je skoraj kot vabilo v zasebni seks klub .