Slovenija > Črna kronika
13082 ogledov

V lastnih vrstah našli koruptivnega kriminalista, sledilo je tole

Policijsko vozilo Žurnal24 main
Policija je prijela več oseb, med katerimi je bil tudi osumljeni policist.

V policiji so v začetku oktobra ugotovili in potrdili informacijo, da je ljubljanski kriminalist, ki opravlja dela in naloge na področju kriminalističnega pridobivanja informacij osumljen izvrševanja korupcijskega kaznivega dejanja.

"Dejanje se preganja po uradni dolžnosti, zato je bil o tem takoj obveščen Posebni oddelek SDT, ki je prevzel nadaljnjo preiskavo," je pojasnila Maja Ciperle Adlešič s PU Ljubljana. "V postopku Posebnega oddelka SDT smo aktivno sodelovali in jim nudili potrebno podporo pri izvajanju operativnih ukrepov." Osumljeni policist je bil zaposlen na oddelku, kjer delajo z informatorji, je danes povedal Vodja Sektorja kriminalistične policije PU Ljubljana Damjan Petrič. Za sabo ima več let delovnih izkušenj.

Osumljenega kriminalista, ki je suspendiran, bodo jutri privedli na sodišče. Takrat bo tudi znano, katerih kaznivih dejanj je osumljen. 

Prijeli so več oseb

Policija je prijela več oseb, med katerimi so po besedah Petriča tudi "zanimive operativne osebe". "Vse nadaljnje aktivnosti je prevzel Posebni oddelek SDT, ki je izvedel nujna preiskovalna opravila za zavarovanje sledov in predmetov kaznivih dejanj," poudarjajo na PU Ljubljana.

Zaradi hujše kršitve pogodbe o delovnem razmerju je policija delavca suspendirala in uvedla delovno pravni postopek, prav tako so stekli postopki za premestitev vodij obeh enot na PU LJ in GPU, ki se ukvarjata s tem področjem dela. "Generalna direktorica policije je odredila tudi strokovni nadzor na področju pridobivanja in vrednotenja informacij z namenom, da se odkrijejo in odpravijo morebitne organizacijske in sistemske napake na področju kriminalističnega pridobivanja in vrednotenja podatkov," je povedala Ciperle Adlešičeva.

Ukrepi Policije

V preteklosti so na navedenem področju že zaznali določene potrebe po spremembah, zato sta tako Policija kakor DPDVN MNZ opravil več nadzorov nad izvajanjem te dejavnosti. "Policija je z namenom izboljšanja dela tako že izvedla določene normativne spremembe na tem področju," še opisujejo pri PU LJubljana. "Tako je bilo npr. spremenjeno in dopolnjeno interno navodilo, ki opredeljuje izvajanje navedene dejavnosti. V navodilu so bile natančneje opredeljene dodatne naloge in pristojnosti nadrejenih nadzornikov, ki so namenjene strokovnemu in zakonitemu nadzoru nad delom kriminalistov z informatorji in registriranimi viri kot tudi kriminalistov, ki izvajajo to dejavnost. Prav tako je bilo v tej zvezi organiziranih tudi več usposabljanj kriminalistov."

Napovedujejo spremembe

Generalna direktorica policije je na strokovnem kolegiju sprejela tudi sklep o pripravi predloga spremembe organiziranosti na omenjenem področju dela za večjo učinkovitost.

"V policiji obsojamo vsakršno ravnanje policistov in kriminalistov, ki pomenijo znake kaznivih dejanj," poudarjajo pri PU Ljubljana. "Taka dejanja so za zaposlene v policiji nesprejemljiva, tako v skladu z zakonodajo, kot tudi kodeksom policijske etike."

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 6
  • bodica 22:58 05.februar 2019.

    Pravilno! Pokvarjenec! Drugič se bo naučil pošteno razdeliti plen......

  • Ludvik Miholic 18:35 05.februar 2019.

    ali so pozabili na policiji zakaj so ravno policaji ubili svojega informatorja v Celju po mafijskem imenu NASERJA ta ovaduh ni hotel vec sodelovati s policijo in zato so ga likvidirali v srediscu Celja

  • Avatar Leon
    Leon 15:58 05.februar 2019.

    Zakon o zaščiti osebnega premoženja mora dobiti spremembe v uporabi orožja .