Slovenija > Črna kronika
48 ogledov

Poljaki na soteskanje odšli v lastni režiji

Soteskanje Shutterstock Fotografija je simbolična.
Skupina Poljakov se je na soteskanje odpravila v lastni režiji. Odrejena tudi sanitarna obdukcija. Ob strugi napeljane skrivnostne vrvi. Lokalni voditelj: s tujci je vse slabše, oblasti pa nič.

"Skupina Poljakov, med katerimi so včeraj trije umrli, se je na soteskanje odpravila v lastni režiji," so potrdili na PU Nova Gorica.

Do nesreče je prišlo, ko je 48-letna Poljakinja zdrsnila po tolmunu navzdol. "Poljakinja se je spustila v reko Učjo in hodila po strugi, pri čemer ji je zdrsnilo v zelo ozkem žlebu, ki je bil zaradi dežja še posebej vrtinčast. Dva moška sta ji hotela pomagati, zato sta skočila za njo, a je bil skok zanju usoden," nam je povedal tiskovni predstavnik Dean Božnik.

So pa bile v bližini nesreče napeljane tudi vrvi za soteskanje, pravi Božnik. To bi lahko kazalo na to, da je bila točka večkrat uporabljena za soteskanje.

Novogoriška policija preiskavo nadaljuje, o ugotovitvah preiskave pa bo obveščeno Okrožno državno tožilstvo v Novi Gorici. Zdravnica je za ponesrečence odredila tudi sanitarno obdukcijo.

Domače pritiskajo, tujcev ne nadzorujejo

"Ni mi jasno, kaj so počeli v strugi Učje," je za Žurnal24 povedal Aleš Jug, direktor podjetja Top, enega nasjtarejših podjetij v Zgornjem Posočju za adrenalinske športe. Nihče od lokalnih ponudnikov svojih gostov ne vodi na Učjo, saj za soteskanje ni primerna, je poudaril. Lokalna podjetja namreč soteskanje izvajajo na bližnjem potoku Sušec.

Tragični izlet je bil očitno organiziran, je dodal Jug in to podkrepil z dejstvom, da se v Bovcu čez sezono pojavljajo vedno isti tujci, ki delujejo kot vodniki na črno.

Jug je sicer tako kot ostali ponudniki  glede nadzora nad izvajanjem dejavnosti zelo razočaran, saj pravega nadzora nad tujci, ki prihajajo v Posočje in brez dovolilnic ter brez prave skrbi za varnost strank izrabljajo njegove danosti, ni. Na drugi strani pa so nadzori registriranih ponudnikov zelo pogosti, se priduša in doda, da v 20 letih lokalni ponudniki niso imeli hujših nesreč.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.