Slovenija > Črna kronika
29403 ogledov

Pomagati ji je skušal celo minister, a jo je mož vseeno ubil

Boštjan Koritnik Saša Despot Nekdanji minister Boštjan Koritnik
Po pritožbi bivšega policista Žarka Gorenjca na kazen 23 let zapora zaradi umora žene Jasne sta bila včeraj na ljubljanskem višjem sodišču zaslišana izvedenca psihiatrične in toksikološke stroke.

V noči na 5. marec 2021 se je v hiši v Dolah pri Polici, lučaj od Grosuplja, zgodila družinska tragedija. Šestinštiridesetletni Žarko Gorenjc, nekdanji policist in nazadnje inšpektor na Banki Slovenije, je umoril ženo Jasno, ki ga je, skupaj z njuno hčerko, hotela zapustiti.

Žarko Gorenjc | Avtor: Tomaž Skale/Dnevnik Žarko Gorenjc Tomaž Skale/Dnevnik
Njuno razmerje naj bi se začelo krhati po otrokovem rojstvu leta 2018. Gorenjc seveda ni bil več v ospredju soprogine pozornosti, kar naj bi ga motilo, sploh po izbruhu epidemije covida-19, ko so bili zaprti med štirimi stenami.

Med vikendi na kokainu

Ob tem je bil še odvisen zaradi zlorabe prepovedanih drog. Marihuano, ki jo je začel kaditi pri rosnih petnajstih, je kasneje zamenjal za LSD in amfetamine, v zadnjih letih pa je med vikendi užival kokain. Kadar ni bil pod njegovim vplivom, je bil menda  vzklipljiv, Jasno naj bi v svojem ljubosumju neprestano nadzoroval in ji omejeval stike s svojci.

Čeprav ga je ljubila, v takšnem zakonu, tudi spala sta v ločenih sobah, očitno ni mogla več vzdržati. Obrnila se je na center za socialno delo, kjer pa so ji povedali, da ne more kar tako oditi s hčerko. Da je žrtev nasilja, jim ni razkrila. Potožila se je tudi sestri dvojčici Vesni, ta pa se je po pomoč obrnila na bivšega ministra za javno upravo Boštjana Koritnika. Kot je pričal na ljubljanskem okrožnem sodišču, je z Jasno govoril enkrat.

Živela v samozanikanju

"Rdeča nit pogovora je bila, kako bi mirno in varno zapustila moža, ter da njun otrok ne bi ostal brez očeta. Razdelitev premoženja je bila v drugem planu," je po poročanju Dnevnika povedal aprila lani. "Ostro sem jo prijel, nisem bil najbolj nežen do nje, saj se mi je zdelo, da je v samozanikanju. O možu ni rekla nič grdega, se mi je pa zdela razklana med spomini na to, kakšen je bil nekoč, in stanjem, v kakršnem je bil takrat."

Koritnik je za nasvet vprašal prijatelja odvetnika, a se ta ni dobil z Jasno, ker je bila vzporedno v stikih s še dvema odvetnicama. Eno je obiskala le malo pred 5. marcem. Prepozno. Tisti petek med tretjo in peto zjutraj jo je Gorenjc zadavil – s pasom kopalnega plašča naj bi jo okrog vratu stiskal od 70 do 100 sekund. Prejšnji večer je po svoji besedah potegnil dve črtici kokaina, popil šilce žganja in vzel tableto pomirjevala kvelux.

Že mrtvo jo je zvezal

Njegovo takratno psihično stanje je premlevalo več izvedencev tudi dva psihiatrična. Dr. Miha Derganc je vztrajal, da je imel Gorenjc svoje ravnanje v oblasti oziroma je bila njegova sposobnost samonadzorovanja kvečjemu zmanjšana, a ne bistveno. Dr. Mladen Vrabič, ki ga je predlagala obramba, je, nasprotno, omenjal možnost psihotičnega zdrsa, da je torej izgubil stik z realnostjo, kar naj bi dokazovalo tudi njegovo nesmiselno dejanje, da je že mrtvo Jasno še zvezal.

Ker sta si mnenji nasprotovali, je predsednik senata, sodnik Bernard Tajnšek, postavil še tretjega izvedenca za psihiatrijo, dr. Petra Preglja, ki se je bolj strinjal z Dergancem. Po njegovem mnenju ima Gorenjc dve psihični motnji, neopredeljeno osebnostno in odvisnost od psihoaktivnih substanc, ki pa nanj v kritičnem času nista bistveno vplivali.

Izvedenca vztrajala pri svojih mnenjih

Toksikologinja dr. Majda Zorec Karlovšek je ugotovila, da alkohol na obtoženca ni vplival, kokaina je ob umoru morda imel še nekaj v krvi, a izredno malo, v še zaznavnih količinah je bilo lahko prisotno samo pomirjevalo.

Že po izrečeni kazni Gorenjcu, 23 let zapora – tožilstvo je predlagalo 28 let in se zaradi tega tudi pritožilo na višje sodišče – je njegova obramba angažirala multidisciplinarno strokovnjakinjo iz Zagreba dr. Sanjo Elizabeth Radeljak. "Po njenem mnenju je bila zmožnost obtoženčevega ravnanja izključena – bil je neprišteven," je poudaril eden od obeh zagovornikov, odvetnik Gorazd Fišer, drugi je Marko Makuc.

Senat višjega sodišča pod vodstvom sodnice Lee Habjanič se je odločil, da kar samo zasliši tri izvedence. Zorec Karlovškova in Pregelj, ki sta bila povabljena včeraj, sta vztrajala pri svojih mnenjih. Pregelj je tudi oporekal dognanjem Radeljakove, češ da navaja psihične motnje, ki pa se po njegovem med seboj izključujejo. Poleg tega izvidi pregleda z magnetno resonanco niso takšni, da bi spremenil svoje ugotovitve.

Radeljakova bo pred senat višjega socišča stopila po novem letu.

Komentarjev 12
  • firbec1 03:17 20.december 2023.

    Vedno znova preseneča veleanaliza, ki žensko izključi iz obravnave.

  • Domoljub 17:01 19.december 2023.

    Bivši policist ,psihič na drogi ,in dovoljenje za orožje mu ostane ??Beda.

  • Avatar Uroš Fric
    uros8 16:11 19.december 2023.

    pogrešam stare dobre čase, ko so take primerke še pravočasno prevzgojili, če pa ni šlo, so šli pa na drug svet preverit, če se tam da živet.