Slovenija > Črna kronika
22720 ogledov

Slabe napovedi: Gasilci na Krasu trepetajo pred današnjim popoldnevom

požar Renče Profimedia
Gasilci so upali, da bo noč mirna, a je ponoči znova zagorelo pri Cerju ...

"Grozno je, spet gori pri Cerju," nam je včeraj okoli 23. ure sporočila bralka iz Mirna, ki nam je poslala zgornjo fotografijo. Dejala je, da je tudi na cesti zelo pestro in ves čas vozijo gasilci. Najbolj se boji napovedi, da bo začelo danes okoli poldneva znova pihati iz smeri morja, kar bi gasilcem spet povzročilo velike težave.

Poveljnik Civilne zaščite RS Srečko Šestan je povedal, da vremenska napoved ni obetavna, saj bo veter nekoliko močnejši kot je bil v četrtek. "Pihal bo z okoli 30 kilometri na uro," je povedal in dodal, da je za širjenje požarov dovolj že, če veter piha s hitrostjo 10 kilometrov na uro. Pričakujejo tudi, da bo okoli 11. ure začel pihati veter z morja, ki je zelo neugoden.  

Pestra noč 

Po poročanju Uprave RS za zaščito in reševanje je bilo preko noči na območju občine Miren-Kostanjevica nekaj čez 500 gasilcev, ki so gasili požar v okolici Cerja, požar na liniji proti Trstelju in več manjših žarišč, ki se pojavljajo na različnih koncih in jih sproti gasijo. 

požar Kras Kras Slovenija V čudnih okoliščinah se pojavlja več novih požarov

Kot poroča MMC, "s terena danes prihajajo zmerno optimistične informacije". Kot je za Radio Slovenija povedal Nočni vodja intervencije Stanko Močnik je za Radio Slovenija povedal, da so bili gasilci minulo noč uspešni in nadzorujejo požar. "Trenutno je pod nadzorom. Prihaja 700 gasilcev in 16 vozil, tako da bomo skušali tudi s tem reševati zadevo."

Močnik je poudaril, da je bila pretekla noč burna, a da je stanje trenutno pod nadzorom. Čez noč se je namreč pojavilo kar nekaj novih požarišč, ki so jih tudi uspeli pogasiti. Po njegovih besedah so trenutno še vedno aktualna požarišča: Lokev, Cerje, Trstelj, Temenica, naselja pa trenutno po njegovih besedah niso ogrožena. Poudaril je, da je pri gasilcih izčrpanost iz dneva v dan hujša, vendar jim z novimi ekipami kar uspeva prebroditi te težave.

Peti dan borbe z ognjem

"V katastrofi nepojmljivih razsežnosti, ki je prizadela Goriški Kras, od roba Vipavske doline, čez Črne hribe do Tržaškega zaliva, v pretežni meri pa Občino Miren - Kostanjevica, je doslej pogorelo že preko 2.000 ha gozdnih površin, oljčnikov, njiv in gospodarskih poslopij," so danes javili z Miren na Krasu, kjer vabijo tudi k donacijam gasilcem.

Vabljeni, da pomagate našim vztrajnim gasilcem in gasilkam s prispevkom 5 Eur: GASILEC5 na 1919.

"Zaradi dima s strupenimi primesmi, ki se vali čez naselja vse do morja, se na prizadetem območju izvajajo evakuacije starejšega prebivalstva in oseb z boleznimi dihal. Tragedija, ki ji še ni videti konca, povzroča na eni strani travmatične stiske in strahove prizadetih, ki začasno zapuščajo domove, na drugi pa odkriva in krepi plemenitost človeške narave, ki se kaže v posluhu za sočloveka v stiski," še opisujejo pri Miren Kras.

Dodajajo, da se v težkih pogojih gasilci, civilna zaščita, slovenska vojska in slovenska policija, predstavniki Zavoda za gozdove Slovenije, Rdečega križa, zdravstveni delavci in domačini prizadetih vasi, ob pomoči vojaških helikopterjev, letala Pilatus PL-6 in policijskega vodnega topa, borijo za  ohranitev domov in življenja ljudi. Na terenu je aktivnih je že preko 1.300 usposobljenih reševalcev in prostovoljcev. 

V obdobju, ko škoda iz trenutka v trenutek narašča, se nad zublje, dim in pepel dvigajo odmevi srčnosti, hrabrosti, predanosti, sodelovanja in medsebojne pomoči med ljudmi!

"Največji požar v zgodovini Slovenije, ki je prizadel srce turistične destinacije Miren Kras ter naše najlepše pohodne, kolesarske in konjeniške poti, še ni rekel zadnje besede. HVALA, ker vztrajate in nas podpirate z mislimi in dejanji v nameri, da ta bes ognja ukrotimo," so sklenili.

Predsednik vlade Robert Golob je napovedal, da bodo prostovoljnim gasilcem, ki se borijo z ognjem na Krasu, priznali nadomestilo.

Prav tako namerava vlada z interventnim zakonom nadomestiti škodo, nastalo v požaru, je napovedal in dodal, da to velja predvsem za občino Miren - Kostanjevica, ki je zelo prizadeta. Država bo prevzela stroške, ki jih ima omenjena občina z vzdrževanjem požarnega varstva. Dodal je, da za prihodnje leto načrtujejo tudi okrepitev gasilskih zmogljivosti glede gašenja iz zraka.

Komentarjev 3
  • radovednica 07:48 22.julij 2022.

    Ampak dragi poročevalci in novinarji, ki pripravljate tele zapise. Tukaj pišete, da je znova zagorelo, slabe novice. Na 24 ur pa istočasno preberem, da je vse pod nadzorom in evakuacija preklicana. Kdo laže? ali kar oba? In ne objavljajte fotografije ...prikaži več povsem izmučenih gasilcev, kjer ležijo in spijo tisti, ki so, preverjeno, tja prišli le nekaj ur prej! Pa sicer vse spoštovanje tistim, ki so tam že nekaj dni in res garajo.

  • Avatar Leon
    Leon 06:55 22.julij 2022.

    Pričevalec na POP TV je pojasnil svoje mnenje glede podtikanja požara na Krasu zato mora policija ukrepati z vsemi sredstvi .