Slovenija > Črna kronika
2370 ogledov

Poslanec Miha Kordiš vztraja: Rok Snežič je kriminalec

Miha Kordiš D. M. Miha Kordiš
Znani davčni svetovalec Rok Snežič zaradi žaljive obdolžitve toži Miho Kordiša, ta je  danes na ljubljanskem okrožnem sodišču krivdo zanikal.

Kot smo že poročali, je znanega davčnega svetovalca Roka Snežiča prizadela izjava Mihe Kordiša na soočenju predsedniških kandidatov na prvem programu Televizije Slovenija, predvajanem 13. oktobra lani: "Glede na to, da gospod Logar prihaja iz stranke, ki je delno podprta tudi s kapitalskim zaledjem razvpitega kriminalca Roka Snežiča, si težko predstavljam, da se bo na mednarodnem parketu zares boril proti davčnim oazam, kot bi se moral."

Kaznoval bi ga z javnimi deli

Snežič je zoper poslanca Levice vložil zasebno tožbo zaradi žaljive obdolžitve in napovedal, da zanj ne bo predlagal zaporne kazni, temveč "en mesec javnih del v škofijskem Karitasu". A ne le, da se sojenje še ni začelo, sodnica Nina Drozdek Draganić vse do danes ni mogla izpeljati še niti predobravnavnega naroka, na katerem bi se Kordiš izjasnil o svoji krivdi.

Devetega maja, na dan zmage, sta na ljubljansko okrožno sodišče sicer prikorakala oba, tožitelj in toženec, a se je takoj po začetku obravnave sprožil alarm za bombni napad. Menda že šestič letos. Naslednjič je v sodno dvorano stopil le Kordiš, Snežiča pa je na štajerski avtocesti ustavila prometna nesreča.

Goran Janžekovič | Avtor: D. M. Odvetnik Goran Janžekovič D. M.
V vsakem primeru od Kordiša že po njegovih izjavah pred prvim narokom ni bilo pričakovati, da bo priznal krivdo, obtožbe zoper Snežiča je pred kamerami in mikrofoni takrat celo stopnjeval: "Vse, kar priznavam, je, da govorim resnico, in prav zaradi tega, ker govorim resnico, me Rok Snežič tudi preganja. Rok Snežič je obsojeni goljuf in nekdanji arestantski cimer Janeza Janše. Nacionalni preiskovalni urad je zoper njega sprožil ovadbo in postopke zaradi sodelovanja v mednarodni kriminalni združbi, ki je težka 22 milijonov evrov. Kljub temu gospod Snežič vztraja, da v Sloveniji ne razpolaga s transakcijskim računom, živi v luksuzu in se nasploh  norčuje iz delovnih državljank in državljanov, česar mu seveda ne nameravam še naprej dopuščati. Levica brani državljanke in državljane pred goljufi in kriminalci."

Zadovoljil bi se z opravičilom

Danes je sodnica Drozdek Draganićeva predobravnavni narok le izpeljala, čeprav brez Snežiča, ki so ga zadržali nujni opravki v Mariboru. "Ne priznam krivde," je izjavil Kordiš, njegov odvetnik Dino Bauk pa je za dokaze predlagal kopije časopisnih člankov, ki naj bi potrdili obtožbe njegovega klienta.

Tudi Snežičev pooblaščenec Goran Janžekovič je vložil kopico listin, od potrdila sodišča v Banja Luki, dopisa tamkajšnje policijske uprave, obvestila Fursa, odločbe Komisije za preprečevanje korupcije, do licence in kartice davčnega svetovalca, dokazila o vpisu v register lobistov in potrdil o doktoratu na evropski pravni fakulteti v Novi Gorici ter opravljeni diplomi in magisteriju na pravni fakulteti v Mariboru.

Vse to po njegovih besedah dokazuje Snežičevo izobrazbo ter nekaznovanost na območju Slovenije in Bosne in Hercegovine.

Po koncu naroka je Kordiš pred sodiščem ponovil, da se bo kot zakonodajalec trudil, da se "kriminalcem izstavi račune za pretekla dejanja in zaščiti delovne državljane", Janžekovič pa je povedal, da bi se Snežič verjetno zadovoljil že z opravičilom.

Kdaj se bo začelo sojenje, še ni znano.

Komentarjev 24
  • Kmodri 23:48 01.junij 2023.

    Hudič je, ko nekdo govori resnico...

  • Ender3 15:21 01.junij 2023.

    V normali pravni državi takšnih Snežićev zagotovo ne bi imeli. In tudi lepljenje raznih doktoratov ne bi dopuščali.

  • jurij2 14:38 01.junij 2023.

    Miha ima dostikrat neposrecene izjave.v tej pa ga popolnoma podpiram.kako je mozno da clovek brez dohodkov in v osebnem stecaju zivi tako luksozno zivljenje