Slovenija > Črna kronika
16126 ogledov

Posle z drogo naj bi vodila general in direktor

Lipovac Dalibor 7.3.2023 Tomaž Skale/Dnevnik
Na ljubljanskem okrožnem sodišču je danes potekal predobravnavni narok zoper enega od domnevnih kolovodij kriminalne združbe, ki je sama sebe imenovala Mafija.

Potem ko je policija sredi lanskega februarja razkrila kar 57-člansko kriminalno združbo, ki naj bi se ukvarjala s preprodajo droge, so se njeni domnevni člani prejšnji mesec na ljubljanskem okrožnem sodišču začeli izrekati o krivdi. Mafijo, kot so jo sami imenovali, naj bi vodila brata dvojčka Velibor in Dalibor Lipovac. Prvi je krivdo že zanikal, drugi se je o njej opredelil danes, čeprav ga na ljubljansko sodišče fizično ni bilo.

Cenejši od konkurence

Obtoženci - mimogrede, obtožnica ima kar 636 strani - naj bi od septembra 2019 do zaključne policijske akcije na območju Španije, Italije, Avstrije in Slovenije prodajali heroin, kokain in konopljo. Sploh slednjo naj bi na veliko tovorili iz Španije, kamor so tovornjakarji vozili legalen tovor, nazaj pa prepovedanega – od 50 do 150 kilogramov na "furo". Cena konoplje je bila menda 2.750 evrov za kilogram, teh naj bi bilo vsega skupaj najmanj 569, všteta je tudi količina, ki so jo kurirjem zasegli v tujini. Če bi jo prodali po omenjeni ceni, bi torej zaslužili skoraj 1,6 milijona evrov, s prodajo na drobno pa še veliko več. Heroin in kokain naj bi ponujali po gramih, nekateri kupci so si ga menda privoščili tudi po 100.

Posel je šel menda kot po maslu, predvsem po zaslugi cenejšega prevoza od konkurence in dobre organiziranosti. Uporabljali so kriptirane telefone, poslovne dogovore pa sklepali na manj obljudenih krajih ali doma. Velibor, ki je nosil vzdevek general, in Dalibor, tega so klicali model ali direktor, sta, je prepričano tožilstvo, organizirala in nadzorovala nabavo droge v Sloveniji in Španiji, zagotavljala denar za nakup in druge stroške ter dajala navodila podrejenim članom združbe.

Edi Žegarac Grozljivo Svet Slovenski teolog umoril invalidnega smetarja

Želita si v slovenski zapor

"Krivde po obtožbi ne priznam," je Dalibor Lipovac, ki je (uradno) brez premoženja, izjavil danes prek videokonference iz Avstrije. Pred dvema tednoma je namreč v zaporu v Hirtenbergu začel prestajati štiriletno kazen, prav tako zaradi preprodaje mamil: novembra predlani je s tremi pajdaši v Gradcu tajnemu delavcu policije za 60 tisočakov prodal pet kilogramov heroina.

Njegov zagovornik, odvetnik Jure Cujnik, je ob tem zahteval izločitev dokazov in se pridružil zagovorniku Veliborja Lipovca pri predlogu za prekinitev postopka. Tožilec Sedin Kičin je nemudoma odgovoril, da so bili vsi dokazi pridobljeni zakonito in nobenemu obtožencu niso bile kršene pravice.

Prav tako prek videokonference iz Avstrije je danes krivdo zanikal še en obtoženi, 22-letni Asmir Agović. Šestletno zaporno kazen bo pri naših severnih sosedih začel prestajati čez dva tedna. Podobno kot Dalibor Lipovac je tudi on že pred časom prosil za odsluženje v slovenskem arestu, a odgovora ni dobil še noben od njiju. Tudi njegova zagovornica predlaga izločitev dokazov in prekinitev postopka.

Lovše Bojan Slovenija Slovenija Zdravniki izdajali voznikom lažna spričevala!
 
Komentarjev 1
  • Ender3 15:43 07.marec 2023.

    Celih 636 strani obtožnice?. Kaj imajo toliko pisati, če večina teh na sodiščih pade.. Brali bi jih le, če bi bile v pocket formatu..😎