Slovenija > Črna kronika
2845 ogledov

Požar pod nadzorom, pouk v Cerknici pod vprašajem

Požar v objektu podjetja Fragmat je pod nadzorom, poškodovanih ni bilo, škoda še ni znana. Ali bo šola v Cerknici v petek odprta, župan še ne ve.

Okoli 20. ure je v industrijski coni Podskrajnik na Rakeku zagorel obrat podjetja Fragmat. Kot je za STA dejal župan občine Cerknica Marko Rupar, je zagorel glavni stroj v samem proizvodnem obratu, požar pa se je nato razširil na skladišče. Gasilcem je uspelo zavarovati okoliške stavbe. Požar je zaenkrat pod nadzorom. Poškodovanih ni bilo, škoda še ni znana, se pa s požarom bori več kot 200 gasilcev.    

"Težava je v tem, da se požaru zaradi nevarnega plina ne da približati brez dihalnih aparatov," je dejal Rupar in pri tem dodal, da so trenutno v uporabi vsi dihalni aparati, kar jih premorejo gasilska društva, ki sodelujejo v intervenciji. Škoda zaenkrat še ni znana, je povedal Rupar in dodal, da je bilo v času nastanka požara v obratu pet delavcev, ki so se pravočasno rešili in s seboj vzeli nekaj stvari, ki so bile še posebej kritične zaradi možnosti nastanka eksplozije.

Cerkniški župan je pri tem opozoril še na gost dim, ki se vali s kraja požara. "Okoliške prebivalce smo preko lokalnega radija in Facebooka že obvestili, da naj se ne zadržujejo zunaj in naj zaprejo okna, ker se dim vali v smeri s Podskrajnika poti Rakitni, čeprav tam že izgublja koncentracijo." Potrebe po evakuaciji lokalnega prebivalstva zaenkrat še ni, so pa v stiku z Agencijo RS za okolje (Arso) glede nadaljnjih ukrepov. "Če bo šlo s tem tempom naprej, jutri ne bo možna šola v Cerknici," je dejal. Kot je pojasnil za 24urZvečer, se je dim, ki se je po izbruhu požar vil visoko nad Cerknico, začel spuščati. Odločitev, ali pouk v Cerknici bo ali ne, bodo sprejeli po posvetovanju s pristojnimi službami. 

Domačini naj sledijo navodilom, ki so jih že in ki jih še bodo izdali pristojni. Cerkniški gasilci prebivalcem priporočajo, da vso zelenjavo in ostale pridelke pred uporabo temeljito očistijo ali jih zavržejo. V vsakem primeru pa naj se zadržujejo v zaprtih prostorih, dokler se dim ne poleže. 

Po besedah poveljnika civilne zaščite Srečka Šestana so na terenu vse pristojne enote, predstavniki Arsa, veterinarske stroke in Elme. Mobilne enote bodo izvedle meritve in na podlagi teh rezultatov bodo prebivalcem dali navodila, kako naj ravnajo. 

požar rakek Podskrajnik Slovenija Podskrajnik: Obsežen požar v tovarni Fragmat, dim viden daleč naokoli

Kot so sporočili z ljubljanske policijske uprave, so bili o požaru obveščeni okoli 20.15. Na kraj požara je bilo napotenih tudi več policajev, ki so zavarovali območje. Na policiji prav tako lokalne prebivalce opozarjajo, da naj se po nepotrebnem ne zadržujejo zunaj in ne hodijo v bližino prizorišča ter naj zapustijo območje požara. Zaradi gašenja je zaprta tudi cesta Unec - Cerknica pri Podskrajniku.

dezurni@zurnal24.si

 

Komentarjev 2
  • Avatar Leon
    Leon 06:45 14.junij 2019.

    Ne verjamem več v Slovenijo ZELENA OAZA kot jo promovirajo naši VODENOGLAVCI .