Slovenija > Črna kronika
7061 ogledov

Požar v jeseniški bolnišnici: Neuradno naj bi požar zanetil bolnik

slovenija 02.03.13, bolnisnica, bolnisnica Jesenice, Jesenice, foto: Anze Petkov Anže Petkovšek
Ogenj, ki je popoldne izbruhnil v jeseniški bolnišnici in v katerem sta umrli dve osebi, je pogašen. Na delu so požarni inšpektor in kriminalistična policija.

V požaru, ki je v jeseniški bolnišnici izbruhnil okoli 15. ure, sta umrli dve osebi, še tretjo osebo pa so zaradi hudih poškodb prepeljali v intenzivno terapijo Univerzitetnega kliničnega centra Ljubljana, je dejal minister za zdravje Samo Fakin, ki je ob tem izrekel sožalje svojcem umrlih.  

Pohvalil je ekipo bolnišnice, ki je "kljub izjemno toksičnemu okolju evakuirala bolnike". Dvajset zaposlenih je zaradi težav, povezanih s požarom, iskalo zdravniško pomoč, a po navedbah ministra nimajo hujših težav. Po podatkih policije je bilo zaradi posledic požara pregledanih okoli 30 ljudi, poleg zaposlenih tudi obiskovalci in policisti, ki so pomagali pri evakuaciji.  

Prav zaposleni v bolnišnici so še pred prihodom gasilcev začeli z evakuacijo bolnikov iz zgornjih dveh etaž bolnišnice. V času požara so iz zgodnjih dveh etaž evakuirali 50 oseb, tako bolnikov kot obiskovalcev.

Po podatkih uprave za zaščito in reševanje so opečeno osebo s helikopterjem Slovenske vojske prepeljali na zdraljenje v UKC Ljubljana. Sprejem ponesrečene osebe so nekaj po 16. uri potrdili tudi v UKC Ljubljana.

Porodnice preusmerjajo v Kranj

Zagorelo je v tretjem nadstropju, na oddelku za zdravstveno nego, v višjih nadstropjih sta med drugim pediatrični in ginekološki oddelek. Ogenj se iz oddelka ni razširil in je bil omejen samo na ta del bolnišnice. Kot je v izjavi medijem po ministrovem obisku povedal direktor bolnišnice Janez Poklukar, so medtem že vrnili bolnike na pediatrični oddelek, kmalu se bodo lahko vrnili tudi na ginekološki oddelek. Bolnišnica je odprta, za vse bolnike pa je poskrbljeno.

Tiste nosečnice z Gorenjske, ki bi to noč morale roditi, pa je pozval, naj namesto na Jesenice gredo raje v kranjsko porodnišnico.

Kot je izpostavil, so jim pomoč takoj po požaru ponudile Psihiatrična bolnica Begunje, Klinika Golnik ter UKC Ljubljana, pomagali so jim tudi sodelavci iz Osnovnega zdravstva Gorenjske.

"Svojcem umrlih izrekamo iskreno sožalje. Zaposlenim, gasilcem in vsem zdravstvenim zavodom, ki so nam ponudili pomoč, se iskreno zahvaljujemo," so sporočili iz bolnišnice.

Nemški gasilci Slovenija Požar v jeseniški bolnišnici terjal dve žrtvi

Uradno vzrok še ni znan

Oddelek za zdravstveno nego, kjer je zagorelo, za zdaj ostaja zaprt zaradi kriminalistične preiskave, zatem bo potreben tudi prenove, je še povedal Poklukar.

"Ta trenutek v bolnišnici zaključujemo s kriznim managementom. Obvladali smo krizne razmere, z jutrišnjim dnem bomo uredili, da bo vse teklo normalno," je še dodal Poklukar in ob tem pojasnil, da bodo bolnike z negovalnega oddelka prerazporedili na druge oddelke.

O vzrokih za izbruh požara minister in direktor bolnišnice nista želela govoriti, oba sta poudarila, da bo treba počakati na izsledke policijske in inšpekcijske preiskave. Dve osebi sta umrli na kraju dogodka, ena oseba pa je huje poškodovana. Vsi trije so bili po podatkih policije pacienti. Po neuradnih informacijah pa naj bi požar zanetil bolnik.

Vodja sektorja kriminalistične policije na Policijski upravi Kranj Primož Donoša je ob tem pojasnil, da kriminalisti in kriminalistični tehniki že opravljajo ogled kraja požara. "O vzrokih in vseh ostalih okoliščinah je trenutno še prezgodaj govoriti. Ko bo končana kriminalistična preiskava, ki lahko v tako obsežnih in zahtevnih primerih traja dlje časa, pa bomo javnost seznanili z ugotovitvami," je dodal.

Požar so hitro pogasili jeseniški poklicni gasilci in šest gasilskih društev, so še sporočili s PU Kranj. 

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 6
  • Kmodri 11:59 31.januar 2019.

    Pomanjkanje medicinskih sester naredi svoje. Tiste, ki pa so pa čivknit ne upajo. Bogovi v v belem, pa to. Zato naj postavijo pred SBJ napis: Zadrževanje smrtno nevarno. Izgorevajte se v loku 100 km. Če pridete, napišite oporoko in se poslovite...

  • Žurnalček 13:03 30.januar 2019.

    Ni osnovne informacije in ta je ali so bili bolniki sposobni hoje. Tako velik požar sredi dneva ni mogel zagoreti sam s takšna silino a da mu nobeden pri tem ni pomagal. Ob vsaki postelji je alkoholno razkužilo, ki verjetno ...prikaži večetno gori . Velika verjetnost je samomor enega od njih ali pa norost . Od pozabljene cigarete ne bi bilo v začetni fazi tako trenutno velikega požara a da ga ne bi mogli pogasiti z aparati.

  • 154bb981b46dec9676b53ddcf41cbd570c99c952 10:00 30.januar 2019.

    kaj hudiča je počel z vžigalicami v sobi bolnišnice????