Slovenija > Črna kronika
36 ogledov

Požare je podtikal starejši Blejčan

Gorenjski policisti in kriminalisti odkrili požigalca, ki je osumljen vsaj šestih poškodovanj lesenih lop s podtikanjem ognja v Radovljici in Lescah.

Policisti in kriminalisti so si najprej temeljito ogledali mesta požarov, nato pa delo nadaljevali v forenzičnem laboratoriju. Po več mesecih truda je povezava zgolj nekaj najdenih sledov na mestih, kjer so pogorele oziroma bile poškodovane lesene vrtne lope, prinesla rezultate in razkrila osumljenca več kaznivih dejanj. Akcijo sta danes predstavila vodja kriminalistov na PU Kranj Boštjan Lindav in komandir radovljiških policistov Janez Šuštar. 

Radovljiški policisti so ugotovili, da je vsaj šest vrtnih po z njim poškodoval starejši Blejčan. Ta je novembra leta 2013 ponoči ogenj podtaknil pod štiri lope, od katerih sta dve v celoti pogoreli, drugi dve pa sta bili ožgani. V enem primeru je v požaru poginilo 10 živali, in sicer kokoši in zajcev.

Junija lani je Blejčan ogenj podtaknil še pod dve lopi, od katerih je ena pogorela v celoti, druga pa je bila le poškodovana.

Visoka materialna škoda

Policisti  so  v  obdobju dveh let na območju Poljske poti obravnavai sicer več kot 20 poškodovanj lesenih objektov  s podtikanjem ognja. Skupna škoda vseh požigov presega 30.000 evrov, med domačini pa so požari poskrbeli tudi za veliko skrbi.

Podtaknjeni požari jezili tudi gasilce

Podtikanje požarov je jezilo tudi gasilce; poveljnik Gasilske zveze Radovljica Janez Koselj je izpostavil, da  so  bili  za gasilce v občini Radovljica ti požari stresni, saj so si sledili pogosto, praviloma v nočnem času, ko so gasilci prispeli na požar pa običajno ni bilo večkaj gasiti, saj so lesene lope zelohitro pogorele.

Kot  je  pojasnil  je  gasilce  jezilo  tudi to, da so požari prizadeli skromne  ljudi,  ki  jim  je  vrtiček nudil edino možnost, da se umaknejo v naravo, si pridelajo svojo zelenjavo, za mnoge je bila to tudi edina stvar, ki  jim  je  polepšala  dan.  Enako  kot  policisti so naleteli na različne zgodbe,  med najbolj žalostnimi pa je bila povsem pogorela vrtna lopa, kjer je imel lastnik urejen hlev za kokoši in zajce, ki jim zaradi ognja ni bilo več pomoči.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.