Slovenija > Črna kronika
181 ogledov

Pozvonili, zvezali lastnike in oropali hišo

Vlomilec Profimedias
V prvih mesecih leta se je povečalo število malih oboroženih ropov na banke, kioske, bencinske servise, trgovine, pa tudi stanovanjske hiše. Poleg župnika iz Lapor, ki je bil med ropom poškodovan, sta roparja med dejanjem zvezala in onesposobila starejšega moškega in žensko na Gorenjskem.

Medtem ko je policija v zadnjih nekaj letih beležila padec kaznivih dejanj oboroženih ropov, se je ta situacija v prvih mesecih letošnjega leta nekoliko spremenila. Predvsem se je povečalo število malih oboroženih ropov na banke, kioske, bencinske servise, trgovine ter tudi stanovanjske hiše. 

Med bolj odmevnimi je bil januarski rop župnika in njegove sestre v Laporju pri Slovenski Bistrici, kjer je župnik utrpel tudi lažje telesne poškodbe.

"Dve neznani osebi sta pozvonili pod pretvezo, da sta dogovorjeni z župnikom in stopili v objekt," je povedal Robert Munda s sektorja kriminalistične policije PU MB. "Nemudoma sta izvedla fizični napad nad župnikom in obiskovalko, župniku najprej odtujila 200, pri poznejšem pregledu pa še dodatnih 800 evrov."

Povezani s preiskavo v Novem mestu

Med napadom je obiskovalka želela poklicati policijo, a sta ji storilca to fizično preprečila, župnik je pri tem utrpel tudi lažje poškodbe. "Procesna dejanja, ki so bila izvedena na kraju, so nas pripeljala na sled sedaj že znanemu osumljencu," je še pojasnil Munda in dodal, da so preverbe v nadaljevanju pokazale tudi, da je osumljenec povezan s kriminalistično preiskavo, ki poteka pod vodstvom novomeških kriminalistov, v kateri so pretekli teden prijeli enajst oseb. "Osumljencu je bila odvzeta prostost, preiskovalni sodnik je zoper njega odredil pripor, še vedno pa iščemo drugega osumljenca, ki ostaja neznan." Policija sumi, da je vpleten še v druge vlome na območju.

Rop pošte v Prulah | Avtor: Anže Petkovšek Anže Petkovšek
Na Gorenjskem sta se v prvih mesecih letošnjega leta zgodila dva ropa v zasebne stanovanjske objekte ter rop banke v Cerkljah. "Kriminalisti smo v zadnjem obdobju obravnavali tri hujša dejanja ropov, dva sta bila izvršena nad starejšimi osebami v zasebnih prostorih, eden v škodo denarne ustanove," je pojasnil Primož Donoša s Sektorja kriminalistične policije PU KR. Povedal je, da sta osumljenca dlje časa zbirala podatke s predhodnim opazovanjem in pripravljalnimi podatki. "Izbrala sta dan in uro, v enem primeru sta na območje prišla nekaj ur pred dejanjem in v ugodnem trenutku vstopila v nezaklenjeno stanovanjsko hišo."

Zvezala starejšo žensko in moškega

S fizično silo sta onemogočila starejšo oškodovanko, jo zvezala in onesposobila, pregledala stanovanjsko hišo, kjer sta našla nekaj sto evrov gotovine in osebne dokumente. "Oškodovanka se je sama rešila plastičnega omota, s katerim je bila zvezana, obvestila svojce, ti pa policijo," je razložil Donoša. "V drugem primeru je bil oškodovan starejši moški, ki sta ga storilca prav tako onesposobila. Preiskala sta prostore stanovanjske hiše, našla gotovino, osebne podatke in mobilni telefon. Oškodovanec se je uspel sam rešiti električnega kabla, s katerim je bil zvezan in zaklenjen v enega od prostorov, ter obvestil policijo."

Prijeli so tudi osumljenca za kaznivo dejanje ropa banke v Cerkljah na Gorenjskem. Z grožnjo z imitirano pištolo je storilcu uspelo odtujiti 7700 evrov. 

Zaradi drog prijeli enajst oseb

Novomeški kriminalisti so medtem zaključili večmesečno kriminalistično preiskavo s področja prepovedanih drog, v okviru katere so ovadili 15 osumljencev iz območja Posavja, Zasavja in Ljubljane. "Drogo so preprodajali na območju Radeč, Sevnice, Zidanega mosta, Brežic z okolico," je pojasnil France Božičnik, vodja Sektorja kriminalistične policije v PU Novo mesto. "Šlo je za različne vrste drog, od heroina, kokaina, konoplje, amfitaminov in heleksa, ki so ga legalno nabavljali v zdravstvenih domovih, pod pretvezo, da ga potrebujejo za lastno zdravje."

Enajstim osebam je bila bila odvzeta prostost, opravljenih je bilo več hišnih preiskav, v katerih so zasegli različne predmete in pri 37-letniku iz Sevnice odkrili prostor za gojenje konoplje. Večina osumljencev je brezposelnih in prejemajo le socialne transferje. "S tem so prihajali do denarnih sredstev, kar jim je izboljšalo kvaliteto življenja, droge pa so uporabili tudi za lastno konzumiranje," je pojasnil Božičnik. 

Več majhnih ropov v kioskih, bencinskih in trgovinah

Aleš Kegljevič iz Oddelka za premoženjsko kriminaliteto UKP je pojasnil, da so letos beležili tri rope in en poskus. "Storilcu je šlo za to, da je pridobival materialna sredstva za pokrivanje življenjskih stroškov," je povedal Kegljevič. "Dejansko beležimo največji porast kazniih dejanj ropov v kioske, bencinske črpalke, kjer so zneski premoženskih koristi med 100 in 500 evri. Izkupički so nizki, tudi v Mariboru se je potrdila domneva, da gre za odvisnika, osebo, ki je povezana z uživanjem prepovedanih drog in preprodajo. Temu rečemo sekundarna kriminaliteta, ki je povezana z drogami."

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 8
  • ode 15:52 28.marec 2017.

    Naj okradejo in pofukajo vse kretene in kretenke, ki jih spuščajo in celo vabijo v svojo hišo.

  • wolf.ata 15:12 28.marec 2017.

    če ga presenetiš med ropom ali vlom-om in ga prebutaš,(če imaš znanje za to),ga malo spravi v klet,da se mu buške in rane zacelijo,potem pa kapuco na glavo in ga voziš 1 uro v krogu,nato ga spustiš čisto drugje,v drugem ...prikaži več kraju,na samem,nikoli več ne bo ropal,bo premleval to v svojih možganih kot kura vsaj leto dni,malo za šalo,malo zares

  • Boris Odreitz 23:00 27.marec 2017.

    to nam je pripravila tale, tako imenovana demokracija. ja želeli ste poslušajte,-- želeli ste dobili ste !