Slovenija > Črna kronika
32 ogledov

Pred prehodom se ni ustavila

Po sobotni tragični nesreči, v kateri sta umrla 43-letna ženska in 5-letni sin, Žurnal24 main
Po sobotni tragični nesreči, v kateri sta umrla 43-letna ženska in 5-letni sin, so znane podrobnosti nesreče. Kot so ugotovili policisti, se ženska pred prehodom ni ustavila.

Iz PU Maribor so namreč sporočili, da je 43-letna ženska iz okolice Šentilja vozila osebni avtomobil Audi A4, po lokalni cesti izven naselja Jelenče.

Posledice sobotne nesreče si oglejte v GALERIJI.

Ko pa je pripeljala do nezavarovanega železniškega prehoda, označenega z Andrejevim križem in znakom Ustavi, se pred prehodom ceste čez železniško progo ni zaustavila, temveč je zapeljala čez njo.

Ravno v tistem trenutku pa je z njene desne strani pripeljal tovorni vlak, ki ga je upravljal 39-letni moški iz Maribora. Ko je strojevodja opazil avtomobil, je vključil opozorilni signal in začel zavirati, vendar je kljub temu trčil vanj. Avtomobil je ostal zagozden na odbijaču lokomotive, ki ga je potiskala pred seboj več kot 400 metrov. V prometni nesreči sta ženska in 5-letni otrok umrla.

Zaradi poškodb avtomobila so ju iz njega izvlekli gasilci Poklicne gasilske enote Maribor. Železniška proga je bila zaprta do 18.15.

Končna rešitev čez 96 let
Na progah Slovenskih železnic je skupno še 913 nivojskih prehodov, od tega jih je 573 zavarovanih le z Andrejevim križem.

Na Slovenskih železnicah so pojasnili, da urejanje nivojskih prehodov določajo roki v odločbah ministra za promet in proračunska sredstva. “Letos je za to namenjenih milijon evrov, kar med drugim vključuje zavarovanje šestih nivojskih prehodov z zapornicami,” so povedali. To pomeni, da ureditev enega prehoda povprečno stane skoraj 170 tisoč evrov.

Če bomo vsako leto zavarovali le šest prehodov, ki so zdaj označeni le z Andrejevim križem, bodo na vseh zapornice čez 
96 let. Kar 26 prehodov je zavarovanih še z mehanskimi zapornicami, ki jih vključuje železničar, osem pa z zapornim brunom, ki ga umaknejo le izjemoma in ob navzočnosti čuvaja.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.