Slovenija > Črna kronika
61502 ogledov

Morilec iz Dravograda: Soprogo je z udarci in davljenjem ubil vrhunski nogometaš

Novice: Dve uri pred umorom so bili na kraju policisti - Umor pri Slavonskem Brodu Ivica Galovic/ PIXSEL
Pred nekaj tedni so mu izrekli prepoved približevanja, a ga to ni ustavilo. Žena je za posledicami poškodb umrla v bolnišnici.

Dravograd je pretresel umor 33-letne ženske, ki jo je napadel njen 38-letni partner. Moški, ki je imel prepoved približevanja, je v soboto zvečer prišel na dom žrtve in jo poskušal umoriti. Po poročanju Slovenskih novic naj bi jo moški pobil z udarci in davljenjem. Ob prihodu na kraj dogodka sta policista moškemu odvzela prostost in začela oživljati hudo poškodovano žensko. 33-letna ženska je zaradi hudih poškodb v nedeljo zjutraj umrla v slovenjgraški bolnišnici. 

Kot poroča Večer, naj bi 38-letni R. P. iz Dravograda pred nekaj tedni dobil prepoved približevanja 33-letni ženi. Vzrok za napad 38-letnega nogometaša, ki je pred leti igral za reprezentanco mlajših od 21 let, še ni znan. 

Novice: Pri nas. Streljal v avto. grozljivo Slovenija 33-letnica je danes izgubila boj za življenje

Večer navaja, da je imel par dva otroka, ki naj bi bila v času napada doma. 

Sosedje so za časnik povedali, da z družino niso imeli težav in da so se držali bolj zase. Družino so v zadnjem obdobju dvakrat obiskali policisti, a sosedje niso zaznali, da bi bilo v družini prisotno nasilje. 

38-letni moški je od sobote zvečer v pridržanju in bo v roku 48 ur priveden k preiskovalnemu sodniku. 

Letno med 5 in 7 takšnih primerov

"Slovenija v povprečju beleži med 5 in 7 takšnih umorov letno, intimnopartnerski umori oz. femicidi pa so najpogostejši razlog za nasilne in prezgodnje smrti žensk pri nas. Če k tem številkam dodamo še tako imenovane kolateralne žrtve, kamor prištevamo osebe, ki so nemalokrat umorjene poleg partnerke - in pa tudi otroke, ki ob takšni tragediji, ne samo, da ostanejo brez obeh staršev, ampak ostanejo zaznamovani za celotno življenje, lahko vidimo, da so razsežnosti tega problema še veliko veliko večje," pravi dolgoletna prostovoljka in sodelavka Društva SOS telefon, strokovnjakinja za področje femicida, dr. Jasna Podreka.

V dveh tretjinah primerov do intimnipartnerskega femicida pride tam, kjer povzročitelj ni bil prijavljen in se nasilje ni obravnavalo v okviru institucij. Zastavlja pa se tudi vprašanje, kaj gre narobe v primerih, ko so bile izrečene določene sankcije. Poglobljena študija intimnopartnerskega femicida v Sloveniji kot ključno pokaže zlasti v celoti pomanjkljiv ali nezadosten nadzor povzročitelja po prijavi in izrečenih prepovedih približevanja, pomanjkljivo delo s povzročitelji nasilja, v celoti odsotno obravnavo povzročitelja in oceno njegove osebnosti in maščevalne naravnanosti ter nesodelovanje in povzročitelja z institucijami, opozarja dr. Podreka. 

"V Sloveniji beležimo statistiko femicida, ki je vse prej kot spodbudna, lahko bi rekli celo zaskrbljujoča." 
dr. Jasna Podreka, dolgoletna prostovoljka in sodelavka Društva SOS telefon, strokovnjakinja za področje femicida

Organi pregona se redko odločijo za strožje ukrepe, kot je na primer pripor. "Tudi ko je žrtev v varni hiši, to še ne pomeni, da ni potreben izrek prepovedi približevanja ali celo pridržanje, saj povzročitelji pogosto žrtve iščejo tudi na tajnih lokacijah. Smiselno bi bilo razmišljati o uporabi zapestnic za sledenje v primerih, ko je povzročitelju izrečen ukrep prepovedi približevanja. Kljub zakonodajnim možnostim, je praksa še vedno takšna, da se umika žrtev nasilja z otroki," pravi dr. Podreka.

Na področju preventive se še vedno kažejo siva polja, »zlasti glede obravnave povzročiteljev nasilja, ki jih bomo morali bolj aktivno in bolj sistematično nasloviti". V Društvu SOS telefon si prizadevajo za sistemsko podporo države in državnih institucij, večji finančni vložek na področju preventive in senzibilizacije zoper femicid in nasilje nad ženskami ter prevzemanje odgovornosti za storjene napake. 

V primeru, da nasilje povzročate, se obrnite na Društvo za nenasilno komunikacijo. V primeru, da nasilje doživljate, pokličite na brezplačni zaupni SOS telefon za ženske in otroke – žrtve nasilja (080 11 55). Dosegljivi so 24 ur na dan vse dni v letu, tudi v tujih jezikih, mogoč je tudi posvet s kriminalistko in pravnico.

*Fotografija je simbolična.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 11
  • Cefur 18:53 14.maj 2022.

    kVA je pičke posrane objavte ime pa priimek!

  • Rajko Galun 05:04 13.maj 2022.

    Prepoved približevanja, brez elektronske zapestnice, je taka kot butalski napis: Turkom vstop najstrožje prepovedan.

  • Pišmevuh 19:56 09.maj 2022.

    Pa je preskrbljen z hrano, kurjavo... V prihajajočih časih bi to bolj nagrada kot kazen.